O parte a angajaților din imperiul media al lui Evgheni Prigojin au primit un „pachet de despărțire” drept cadou după ce șeful mercenarilor Wagner s-a refugiat în Belarus și a fost nevoit să își închidă afacerile din Rusia.

Evgheni Prigojin alaturi de mercenari recrutati de gruparea WagnerFoto: WillWest News / Profimedia Images

Situația a fost relatată pe canalul de Telegram rusesc VChK-OGPU, denumit astfel după prima poliție secretă din Rusia sovietică, și sesizată de cercetătorul independent Chris Owen pe pagina sa de Twitter.

Potrivit administratorilor canalului VChK-OGPU, un număr select de angajați concediați de Prigojin a primit un pachet care include un baros de lemn în miniatură, un set de autocolante cu însemne ale grupării Wagner și o brățară cu sloganul „Onoare, Patria-mamă, Curaj”.

Barosul a devenit un simbol al grupării Wagner după ce în luna noiembrie a anului trecut pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video înfiorătoare care a arătat cum un dezertor al grupării paramilitare a fost executat de luptătorii lui Prigojin cu o astfel de armă după ce a fost recapturat.

Chris Owen amintește că barosul a devenit un fel de simbol al statului în Rusia și mod de a exprima susținerea pentru „operațiunea militară specială”, comercianții online ajungând să vândă, printre altele, miniaturi decorate cu cranii și vândute în sicrie decorative.

Administratorii canalului VChK-OGPU sugerează de asemenea că „pachetul de despărțire” pregătit de Prigojin ar putea avea menirea de a transmite un mesaj mai sinistru: ideea că nu există foști angajați ai șefului mercenarilor Wagner și că aceștia îi vor rămâne îndatorați pentru totdeauna.

Șeful mercenarilor Wagner își închide imperiul propagandistic

Directorul unuia dintre canalele de „informare” ale lui Prigojin, Evgheni Zubarev, a anunțat la finele săptămânii trecute închiderea imperiului media al șefului Wagner, construit în jurul companiei Patriot Media. Cel mai important canal de difuzare al acesteia fost site-ul de știri RIA FAN, care a avut o linie editorială puternic naționalistă și pro-Kremlin, în pofida criticilor dure aduse de Prigojin comandamentului militar de la Moscova.

„Anunț decizia noastră de a ne închide și de a părăsi spațiul informațional al țării", a declarat Zubarev, directorul RIA FAN, într-un clip video postat sâmbătă târziu pe conturile de socializare ale holdingului. Zubarev nu a oferit niciun motiv pentru această decizie.

În postarea sa video, Zubarev a lăudat activitatea Patriot Media, spunând că aceasta i-a apărat atât pe Prigojin, cât și pe Putin de atacurile opoziției anti-Kremlin, inclusiv de opozantul încarcerat Alexei Navalîi.

Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, relatase cu o zi înainte că Roskomnadzor, autoritatea de supraveghere a comunicațiilor din țară, a blocat instituțiile de presă legate de Prigojin, fără a oferi detalii.

De asemenea, presa rusă a relatat că o „fabrică de troli" care ar fi fost folosită de Prigojin pentru a influența opinia publică în țări străine, inclusiv în Statele Unite, a fost desființată.

Vladimir Putin a anunțat personal anchetarea firmei de catering a lui Prigojin

Într-o intervenție televizată avută pe 27 iunie, la doar 3 zile după încheierea rebeliunii Wagner, liderul de la Kremlin a anunțat că firma de catering „Concordia” a lui Prigojin, cea care i-a adus supranumele de „bucătarul lui Putin”, va fi anchetată de autoritățile ruse pentru a vedea dacă aceasta se face vinovată de nereguli financiare.

Putin a precizat în timpul unei ceremonii de decorare a militarilor care au participat la surprimarea rebeliunii că Concordia a obținut 80 de miliarde de ruble sub forma unor contracte de stat pentru furnizarea cu hrană a armatei ruse.

„Sper că în cadrul acestei munci nimeni n-a furat nimic sau să spunem că a furat mai puțin. Dar vom investiga desigur toate aceste lucruri”, a declarat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a spus că investigația va fi declanșată după ce s-a descoperit că Prigojin a încasat aproape două miliarde de ruble din partea statului rus în ultimul an.

Putin a mai spus că gruparea Wagner a fost finanțată integral de statul rus pentru activitățile sale din Ucraina și că a primit 86 de miliarde de ruble (un miliard de dolari) între mai 2022 și mai 2023, suma fiind alocată de ministerul rus al apărării.

Urmărește ultimele evoluții din a 497-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.