Președintele rus Vladimir Putin a anunțat marți după-amiaza o supriză pentru fostul său „bucătar”, Evgheni Prigojin, declarând că firma de catering Concordia a șefului mercenarilor Wagner va fi investigată de autoritățile ruse, relatează Reuters.

Evgheni Prigojin (stanga) alaturi de Putin in 2011Foto: Misha Japaridze / Associated Press / Profimedia Images

Liderul de la Kremlin a spus că investigația va fi declanșată după ce s-a descoperit că Prigojin a încasat aproape două miliarde de ruble din partea statului rus în ultimul an.

Sâmbătă dimineața Putin a comparat revolta militară a mercenarilor Wagner cu turbulențele pe timp de război provocate de bolșevici în 1917 și apoi cu un război civil, promițând că aceasta va fi zdrobită.

Însă câteva ore mai târziu Kremlinul a anunțat că lui Prigojin și mercenarilor care doresc să îl însoțească le va fi permis să plece în Belarus ca parte a unui acord mediat de Aleksandr Lukașenko. Administrația prezidențială a lui Putin a precizat la momentul respectiv și că dosarul penal pentru rebeliune armată deschis împotriva grupării Wagner și a lui Prigojin va fi clasat.

Vorbind marți după-amiaza unui grup de soldați ruși invitați la Kremlin pentru a fi decorați pentru înfrângerea revoltei, Putin a declarat că îi respectă pe luptătorii Wagner, dar că realitatea este că gruparea lui Prigojin a fost „finanțată pe deplin” din bugetul de stat al Rusiei.

Putin îl ia la bani mărunți pe fostul său „bucătar”

Președintele rus a spus că gruparea Wagner a primit 86 de miliarde de ruble (un miliard de dolari) între mai 2022 și mai 2023, suma fiind alocată de ministerul rus al apărării.

Putin a adăugat că Concordia, firma de catering a lui Prigojin, a obținut 80 de miliarde de ruble sub forma unor contracte de stat pentru furnizarea cu hrană a armatei ruse. Concordia s-a ocupat timp de ani de zile de catering și pentru Kremlin, fiind cea care i-a adus lui Prigojin porecla de „bucătarul lui Putin”.

„Sper că în cadrul acestei munci nimeni n-a furat nimic sau să spunem că a furat mai puțin. Dar vom investiga desigur toate aceste lucruri”, a declarat Vladimir Putin.

Comentariile sale au venit după ce mai devreme în cursul zilei de marți Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a declarat că a clasat oficial acuzațiile de rebeliune armată aduse în baza dosarului penal deschis la scurt timp după declanșarea rebeliunii.

Tot marți după-amiaza, dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a confirmat că Prigojin a ajuns pe teritoriul țării sale, după mai multe zile în care locul în care șeful mercenarilor Wagner se afla a rămas o necunoscută.

Urmărește ultimele evoluții din a 489-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.