Dictatorul bielorus Aleksandr Lukașenko a confirmat oficial marți după-amiaza că șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, se află pe teritoriul țării sale, relatează Reuters, citând agenția Belta de la Minsk.

Evgheni Prigojin alaturi de mercenari recrutati de gruparea WagnerFoto: WillWest News / Profimedia Images

„Au fost oferite garanții de securitate, așa cum a promis el [președintele Vladimir Putin] ieri. Da, într-adevăr, este astăzi în Belarus”, a spus Lukașenko cu privire la șeful mercenarilor Wagner.

Lukașenko a declarat de asemenea că ministrul său al apărării, Viktor Hrennikov, i-a spus că nu l-ar deranja să aibă o unitate Wagner în armata bielorusă. Liderul bielorus a declarat că i-a dat instrucțiuni lui Hrennikov să poarte negocieri cu Prigojin pe acest subiect.

Confirmarea oficială vine după ce mass-media din Rusia și Belarus a scris luni noaptea că Prigojin s-ar afla la hotelul de lux Green City din Minsk, citând în acest sens informațiile apărute pe Telegram, care în cele două țări este folosit nu doar ca aplicație de mesagerie, ci și ca mijloc popular de informare și difuzare de știri.

Informația a fost imediat ironizată pe rețelele de socializare, unii observatori notând că acesta ar fi singurul zgârie-nori din capitala bielorusă care nu are ferestre ce se deschid.

Speculații despre locul în care se afla Evgheni Prigojin

Însă datele site-ului de monitorizare a zborurilor Flightradar24 au arătat marți că un avion Embraer Legacy 600 despre care se crede că îi aparține lui Prigojin și a fost supus sancțiunilor americane, ar fi aterizat abia marți dimineața la Minsk.

Avionul a apărut inițial pe radare deasupra orașului Rostov-pe-Don capturat de mercenarii Wagner în cursul nopții de vineri spre sâmbătă. Nu este însă clar că Prigojin s-ar fi aflat marți printre pasagerii aflați la bordul său.

Lukașenko a părut însă să insinueze acest lucru în timpul discursului pe care l-a ținut cu ocazia premierii unor generali ai săi.

Prigojin a fost văzut ultima oară în public sâmbătă seara târziu în orașul Rostov-pe-Don, când a urcat într-un SUV negru după ce a anunțat încheierea rebeliunii pe care o declanșase împotriva comandamentului militar de la Moscova.

Kremlinul s-a făcut că nu știe unde se află șeful mercenarilor Wagner

Întrebat marți în timpul conferinței sale zilnice de presă despre soarta lui Prigojin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu are informații despre locul în care se află acesta.

„Nu am date și nu pot spune nimic”, a afirmat Dmitri Peskov.

El a spus însă că acordul mediat de Lukașenko este în curs de implementare în condițiile în care Kremlinul anunțase sâmbătă noaptea că autoritățile vor renunța la dosarul penal împotriva lui Prigojin și că acesta se va muta în Belarus, alături de luptătorii săi care vor să plece cu el în loc să semneze contracte cu ministerul rus al apărării.

„S-a depus multă muncă de către o serie de oameni. Și repet încă o dată, s-a arătat voința președintelui de a preveni desfășurarea evenimentelor după cel mai rău scenariu. A existat un anumit acord pentru a evita acest cel mai rău scenariu și au existat anumite promisiuni ale președintelui, garanții ale președintelui. Acordurile sunt puse în aplicare”, a afirmat Dmitri Peskov.

„Știți că președintele Rusiei - iar asta se referă atât la afaceri internaționale, cât și la afacerile interne - se ține întotdeauna de cuvânt, iar dacă își dă cuvântul, și-l ține”, a asigurat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 489-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.