Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, s-ar afla într-un hotel din capitala bielorusă Minsk, potrivit site-ului de știri info24.ru și a altor mass-media din Rusia și Belarus, care citează informațiile apărute pe canalele de Telegram.

Evgheni PrigojinFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mai multe canale de Telegram, folosit în cele două țări nu doar ca aplicație de mesagerie, ci și ca mijloc popular de informare, au transmis luni seara că Prigojin s-ar afla în hotelul de lux Green City din Minsk. Informația a fost imediat ironizată pe rețelele de socializare, unii observatori notând că acesta ar fi singurul zgârie-nori din capitala bielorusă care nu are ferestre ce se deschid.

De altfel, expertul militar american William F. Wechsler, directorul unui centru de analiză din cadrul Atlantic Council, a declarat luni că șeful Wagner ar dori să evite ferestrele de la etajele superioare ale clădirilor pentru o perioadă, o referință la opozanții și oficialii ruși care au murit în condiții misterioase după ce au căzut de la etaj.

„În ceea ce-l privește pe Prigojin, el va trebui să reflecteze asupra faimosului citat al lui Ralph Waldo Emerson, 'Când lovești un rege, trebuie să îl ucizi'”, a afirmat acesta.

Televiziunea rusă RTVI notează însă că reprezentanții hotelului nu au dorit să confirme dacă Prigojin a rezervat o cameră la ei.

Prigojin a fost văzut ultima dată în public sâmbătă seara târziu, plecând din Rostov-pe-Don într-un SUV negru, după ce Kremlinul a declarat că Aleksandr Lukașenko a încheiat un acord prin care șeful mercenarilor Wagner a acceptat să plece în Belarus și să pună capăt rebeliunii sale.

Evgheni Prigojin susține că nu a vrut să îl dea jos pe Putin

Șeful grupării Wagner a transmis luni seara un prim mesaj după ce a părăsit Rusia în urma rebeliunii militare pe care a declanșat-o în noaptea de vineri spre sâmbătă și decizia de a-și conduce mercenarii spre Moscova nu l-au vizat pe președintele rus Vladimir Putin.

Prigojin a postat pe canalul său de Telegram un mesaj audio de 11 minute în care a afirmat că nimeni din gruparea sa de mercenari nu a fost de acord să semneze un contract profesionist cu ministerul apărării de la Moscova și că firma sa de mercenari trebuia să își înceteze existența la 1 iulie.

Amintim că minstrul rus al apărării Serghei Șoigu a semnat mai devreme în cursul lunii iunie un decret prin care detașamentele de „voluntari” din Rusia, o referire la companiile militare private, sunt obligate să treacă în subordinea armatei ruse.

„Nu am defilat pentru a răsturna conducerea Rusiei. Scopul marșului a fost acela de a evita distrugerea Wagner și de a cere socoteală oficialilor care, prin acțiunile lor neprofesioniste, au comis un număr enorm de erori”, a spus luni seara Prigojin.

„Am fost în marș pentru a protesta, nu pentru a răsturna guvernul”, a subliniat el de mai multe ori.

Șeful mercenarilor Wagner a lansat din nou mai multe acuzații la adresa comandamentului militar de la Moscova, susținând că marșul său de sâmbătă spre Moscova a scos la iveală „cele mai grave probleme de securitate din întreaga țară”. El a mai susținut că forțele sale au reușit să blocheze „toate” unitățile militare și aerodromurile ruse în calea lor.

Vladimir Putin susține că a dat indicații să nu se deschidă focul asupra mercenarilor Wagner

Într-un discurs televizat către națiune susținut luni noaptea, după ce Prigojin și-a transmis propriul mesaj, președintele rus Vladimir Putin a declarat că a dat ordinul „de a se evita vărsarea de sânge” pe care credea că Ucraina și Occidentul o doreau în timpul rebeliunii eșuate a grupului paramilitar Wagner, mulțumindu-le totodată rușilor pentru „patriotismul” și unitatea lor.

„Încă de la începutul evenimentelor, au fost luate măsuri la instrucțiunile mele directe pentru a evita o mare vărsare de sânge”, a declarat liderul de la Kremlin în discurs, judecând că Occidentul și Ucraina au dorit „un astfel de rezultat fratricid”.

Preşedintele rus a dat de asemenea asigurări că „majoritatea covârşitoare” a mercenarilor Wagner sunt patrioţi ruși.

„Le mulțumesc acelor soldați și comandanți ai grupului Wagner care au luat singura decizie corectă - nu au mers pe calea vărsării de sânge fratricid, s-au oprit la ultima linie”, a declarat Vladimir Putin.

Însă în pofida comentariilor sale, înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în timpul rebeliunii arată că armata rusă a deschis focul asupra mercenarilor Wagner și că aceștia au doborât la rândul lor un avion de comandă al forțelor aeriene ale Moscovei.

Urmărește ultimele evoluții din a 489-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.