Kremlinul continuă să evite adoptarea de „măsuri prea represive”, probabil din preocupare pentru stabilitatea regimului lui Vladimir Putin, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Sky News.

Rusi care fug de mobilizareFoto: AP / AP - The Associated Press / Profimedia

În cea mai recentă evaluare a sa, thinktank-ul american a remarcat că guvernul rus a retras un proiect de lege care ar fi crescut taxele de la 13 la 30% pentru rușii care au fugit din țară.

Acesta a subliniat că, în ciuda faptului că ultranaționaliștii au cerut în mod repetat Kremlinului să naționalizeze proprietățile aparținând rușilor care au fugit, Kremlinul ezită să facă acest lucru.

Grupul de reflecție a mai spus că surse neidentificate au declarat pentru publicația independentă rusă Verska că Kremlinul nu susține revenirea pedepselor capitale în Rusia.

„Kremlinul ar putea folosi amenințarea cu pedeapsa cu moartea pentru a-i speria pe ruși și a-i determina să sprijine efortul de război (sau să rămână pasiv rezistent la acesta), dar Putin probabil că ezită să își distrugă imaginea de țar diplomat și tolerant”, a adăugat ISW.

Analiza arată că în interiorul Kremlinului apar temeri legate de o posibilă rezistență din partea poporului rus.

Este posibil ca aceste îngrijorări să crească pe măsură ce războiul continuă.

___