China va trimite reprezentanți speciali în Ucraina și va purta discuții cu toate părțile în vederea soluționării crizei, i-a transmis miercuri președintele Xi Jinping omologului său ucrainean într-o convorbire telefonică despre care Zelenski a spus că a fost „lungă și plină de însemnătate".

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

07:45Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Ucraina este „într-o poziție bună” pentru o contraofensivă, afirmă un înalt oficial militar american. Ucrainenii sunt „într-o poziție bună” pentru o contraofensivă împotriva armatei ruse, a declarat miercuri comandantul militar american de rang înalt din Europa în fața unei comisii a Congresului, potrivit CNN.
  • Convorbirea Xi-Zelenski: UE salută „un prim pas important”, dar avertizează că nu trebuie să fie o pace impusă. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a salutat miercuri prima convorbire telefonică dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski de la începutul invaziei rusești, salutând-o ca pe un „prim pas important”, potrivit AFP.
  • Un jurnalist italian, rănit de lunetiştii ruşi la Herson / Interpretul său ucrainean a fost ucis. Jurnalistul italian Corrado Zunino, trimis special în Ucraina al cotidianului La Repubblica, a fost rănit în urma unei ambuscade a lunetiştilor ruşi în zona oraşului Herson din sudul Ucrainei, dar interpretul său ucrainean care-l însoţea, Bogdan Bitik, a fost ucis.
  • Submarinele rusești sunt „mai active” în Atlantic, în pofida conflictului actual din Ucraina, afirmă cel mai înalt general american din Europa
  • Kremlinul continuă să evite adoptarea de "măsuri prea represive", probabil din preocupare pentru stabilitatea regimului lui Vladimir Putin, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). În cea mai recentă evaluare a sa, thinktank-ul american a remarcat că guvernul rus a retras un proiect de lege care ar fi crescut taxele de la 13 la 30% pentru rușii care au fugit din țară.
  • România a achiziționat 18 drone de luptă Bayraktar TB2, a anunțat miercuri ambasadorul Turciei la București, în contextul în care avanpostul NATO încearcă să își modernizeze armata în urma invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit AFP. Vor fi achiziționate 3 sisteme de drone, fiecare cu 6 platforme. În total Armata va dispune de 18 drone de tip Bayraktar TB2 și 6 platforme.
  • Kremlinul amenință să extindă confiscările de active occidentale în Rusia. Kremlinul a amenințat miercuri că va „extinde” lista companiilor străine vizate de confiscări „temporare” de active în Rusia, o modalitate de a exercita presiuni în contextul în care Occidentul ia în considerare utilizarea activelor rusești înghețate în străinătate, potrivit AFP.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 427, LIVE-TEXT:

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul său de miercuri seară: „Am reuşit să aducem acasă încă 44 de persoane aflate în captivitate la ruşi. În total, 2.279 de ucraineni au fost readuşi din captivitatea rusească în timpul războiului”

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că alte 44 de persoane aflate în captivitate la ruşi au fost readuse în Ucraina, între care doi civili, astfel că numărul total al ucrainenilor eliberaţi din captivitatea rusească se ridică la 2.279, de când a început războiul. El s-a referit şi la discuţiile cu preşedintele chinez Xi Jinping, afirmând: „Acum există oportunitatea de a da un nou impuls relaţiilor noastre – Ucraina şi China. Există oportunitatea de folosi influenţa politică a Chinei pentru a restabili puterea principiilor şi regulilor pe care pacea ar trebui să se bazeze”.

01:19 Peste 200 de morminte ale luptătorilor Wagner au fost descoperite într-un oraș din Siberia

01:02Zelenski: Xi Jinping și-a exprimat susținerea pentru acordul privind cerealele

Liderul chinez Xi Jinping a exprimat „cuvinte de susținere” pentru Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră și pentru continuarea acesteia, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său nocturn de miercuri.

„Este foarte important ca China să împărtășească opiniile noastre privind libertatea de navigație și comerțul”, a adăugat Zelenski.

00:47Serviciile secrete ruse, belaruse și chineze încearcă să recruteze cetățeni lituanieni / „Antenele rușilor”

Raportul anual al Departamentului de securitate de stat al Lituaniei a dezvăluit că agențiile de informații ruse, belaruse și chineze au încercat să recruteze cetățeni lituanieni, potrivit LRT și Kyiv Independent.

Ucraina este „într-o poziție bună” pentru o contraofensivă

00:15Un comisar european se simte „inconfortabil” pe Twitter din cauza propagandei rusești

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat miercuri că se simte „din ce în ce mai inconfortabil pe Twitter” din cauza propagandei rusești de pe această platformă, potrivit AFP.

Comisarul ceh pentru valori și transparență a avertizat că Twitter riscă să încalce noile norme UE privind serviciile digitale (DSA) care se aplică de la sfârșitul lunii august, din cauza „propagandei rusești agresive și nereglementate” pe rețeaua de socializare.

23:12Convorbirea Xi-Zelenski: UE salută „un prim pas important”, dar avertizează că nu trebuie să fie o pace impusă

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a salutat miercuri prima convorbire telefonică dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski de la începutul invaziei rusești, salutând-o ca pe un „prim pas important”, potrivit AFP.

„Este foarte important ca China să vorbească cu Ucraina. Vreau să reiterez că toți dorim pacea (...) Dar toată lumea trebuie să înțeleagă că nu trebuie să fie o pace oarecare”, a declarat oficialul spaniol, aflat la Bogota.

22:43Ucraina este „într-o poziție bună” pentru o contraofensivă, afirmă un înalt oficial militar american

Ucrainenii sunt „într-o poziție bună” pentru o contraofensivă împotriva armatei ruse, a declarat miercuri comandantul militar american de rang înalt din Europa în fața unei comisii a Congresului, potrivit CNN.

„Conform modelării pe care am făcut-o foarte atent cu ei, ucrainenii sunt într-o poziție bună”, a declarat șeful Comandamentului European al Statelor Unite, generalul Christopher Cavoli, adăugând că SUA au lucrat cu ei la un posibil atac surpriză.

România a achiziționat 18 drone de luptă Bayraktar TB2

22:31Rusia a avertizat miercuri că nu s-a înregistrat "niciun progres" în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor pe care le-a stabilit pentru prelungirea unui acord privind exporturile de cereale din Ucraina, potrivit AFP.

21:42Un jurnalist italian, rănit de lunetiştii ruşi la Herson / Interpretul său ucrainean a fost ucis

Jurnalistul italian Corrado Zunino, trimis special în Ucraina al cotidianului La Repubblica, a fost rănit în urma unei ambuscade a lunetiştilor ruşi în zona oraşului Herson din sudul Ucrainei, dar interpretul său ucrainean care-l însoţea, Bogdan Bitik, a fost ucis.

21:21Submarinele rusești sunt „mai active” în Atlantic, în pofida conflictului actual din Ucraina, afirmă cel mai înalt general american din Europa

„Una dintre aceste forțe sunt forțele lor submarine. Este greu să vorbești în public, după cum bine știți, despre războiul submarin și despre eforturile noastre în această privință. Dar pot spune că rușii sunt mai activi decât i-am văzut în ultimii ani, iar patrulele lor în Atlantic sunt la un nivel ridicat, de cele mai multe ori la un nivel mai ridicat decât am văzut în ultimii ani”, a declarat miercuri generalul Christopher Cavoli, comandantul Comandamentului European al SUA, în fața Comisiei pentru servicii militare din Camera Reprezentanților.

„Și acest lucru se întâmplă, așa cum ați subliniat, în ciuda tuturor eforturilor pe care le întreprind în interiorul Ucrainei”, a spus el, citat de CNN.

20:45Kremlinul „evită măsurile prea represive” din grijă pentru stabilitatea regimului Putin

Kremlinul continuă să evite adoptarea de "măsuri prea represive", probabil din preocupare pentru stabilitatea regimului lui Vladimir Putin, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

În cea mai recentă evaluare a sa, thinktank-ul american a remarcat că guvernul rus a retras un proiect de lege care ar fi crescut taxele de la 13 la 30% pentru rușii care au fugit din țară, potrivit Sky News.

Un avion de vânătoare MiG-31 s-a prăbușit într-un lac din regiunea Murmansk

20:22România a achiziționat 18 drone de luptă Bayraktar TB2, a anunțat miercuri ambasadorul Turciei la București, în contextul în care avanpostul NATO încearcă să își modernizeze armata în urma invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit AFP.

Vor fi achiziționate 3 sisteme de drone, fiecare cu 6 platforme. În total Armata va dispune de 18 drone de tip Bayraktar TB2 și 6 platforme.

19:40Opozantul numarul 1 al Kremlinului, Alexei Navalny, încarcerat, a declarat miercuri că ar putea fi condamnat la închisoare pe viață pentru acuzații de „terorism”, în timp ce un alt politician popular al opoziției a fost judecat în lipsă, potrivit AFP

19:30Kremlinul amenință să extindă confiscările de active occidentale în Rusia

Kremlinul a amenințat miercuri că va „extinde” lista companiilor străine vizate de confiscări „temporare” de active în Rusia, o modalitate de a exercita presiuni în contextul în care Occidentul ia în considerare utilizarea activelor rusești înghețate în străinătate, potrivit AFP.

19:10 Ucraina și Rusia au efectuat un schimb de peste 80 de prizonieri de război

Ucraina și Rusia au efectuat un schimb de prizonieri, Kievul eliberând 40 de prizonieri, iar Moscova 44, potrivit unor oficiali din ambele țări, transmite CNN.

18:30 VIDEO Un avion de vânătoare MiG-31 s-a prăbușit într-un lac din regiunea Murmansk aflată în nordul Rusiei, după ce la bordul său a izbucnit un incendiu.

18:19Reacția Moscovei după discuția Xi-Zelenski: acuză Kievul că „respinge orice iniţiativă raţională” de pace și că are „cereri cu bună ştiinţă nerealiste”

Importurile de grâu ucrainean vor fi interzise și în România

17:50Comisia Europeană va interzice importurile de grâu și alte produse ucrainene în România până pe 5 iunie, a declarat miercuri ministrul Agriculturii Petre Daea

„Astăzi și mâine se lucrează la Comisie cu experții țărilor, iar când se va ajunge la concluzia ca statele să renunțe, în 48 de ore de momentul renunțării, se instituie norma europeană de a interzice importul la cele cinci produse. Dacă nu doresc ( să renunțe n.red), România, după terminarea acestor interpretări, va fi protejată imedit de decizia Comisie Europene”, a explicat Petre Daea.

17:30 China încearcă să-și extindă masiv arsenalul nuclear, potrivit experților / Mâna de ajutor pe care ar putea să i-o ofere Rusia

China încearcă să-şi extindă şi să-şi modernizeze arsenalul nuclear la un nivel fără precedent pentru a-şi spori forţa de descurajare în caz de conflict cu SUA, potrivit unor experţi citaţi miercuri de AFP. Beijingul dispune de mijloace limitate pentru a produce materiale fisionabile indispensabile fabricării de ogive. Rusia ar putea potenţial să o ajute în acest sens.

17:17Centrul Cultural Rus din Nicosia, capitala Ciprului, a fost distrus de un incendiu​. Potrivit directoarei Centrului rus, clădirea a fost atacată cu cocktailuri Molotov.

16:46Rusia a decis să expulzeze 10 diplomaţi de la ambasada Norvegiei la Moscova, cerându-le să părăsească ţara în scurt timp, a anunţat miercuri Ministerul de Externe de la Oslo.

Decizia survine după ce Norvegia a anunţat la 13 aprilie că expulzează 15 oficiali ai ambasadei ruse despre care guvernul norvegian a spus că erau ofiţeri de informaţii operând sub acoperirea posturilor diplomatice.

16:13După discuția cu președintele Xi, Volodimir Zelenski a numit un nou ambasador al Ucraina în China, Pavlo Riabikin, scrie Reuters, precizând că decretul în acest sens a fost publicat pe site-ul Guvernului ucrainean.

15:34Ungaria: „Nu vom sprijini niciunul dintre eforturile de integrare ale Ucrainei până când nu redă drepturile minorităților”

15:22 După convorbirea dintre Xi și Zelenski, Rusia a acuzat Ucraina că „subminează inițiativele de pace” prin refuzul dialogului cu Moscova.

„Autoritățile ucrainene și susținătorii lor occidentali și-au demonstrat deja capacitatea de a submina inițiativele de pace", a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Jinping a discutat la telefon cu Zelenski

15:09 Evoluție majoră: Xi Jinping a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski / China va trimite un emisar special în Ucraina și alte țări pentru a discuta „soluționarea politică a crizei”

15:00 SUA au dat băncii JPMorgan Chase & Co permisiunea de a procesa plăţi pentru Russian Agricultural Bank, însă acest aranjament temporar nu este un înlocuitor pentru reconectarea băncii ruseşti la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, relatează agenția Reuters într-un material exclusiv.

14:48Bogdan Krotevici, comandantul interimar al Regimentului Azov, afirmă că forțele ucrainene ar putea încerca să captureze orașe mici rusești în timpul viitoarei sale contraofensive.

14:13 Evgheni Prigojin a declarat că Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă „inevitabilă" și că trimite unități bine pregătite în orașul Bahmut.

Într-un mesaj audio postat pe canalul său de Telegram, Prigozhin a mai spus că trupele sale încă nu primesc transporturile de muniție atât de necesare de la Ministerul rus al Apărării și că, drept urmare, suferă de cinci ori mai multe pierderi umane.

Șeful Wagner a declarat că trupele sale vor folosi orice mijloace posibile pentru a-și continua încercările de a prelua controlul total al orașului, de a distruge armata ucraineană și de a opri ofensiva Kievului.

Mișustin a discutat cu Putin „un nou model de guvernare”

13:46 Kremlinul a transmis miercuri că scrisoarea trimisă de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, președintelui Vladimir Putin cu privire la acordul privind cerealele din Marea Neagră a fost transmisă pe canale diplomatice și este luată în considerare.

13:22 JPMorgan Chase a primit permisiunea din partea SUA de a procesa plăți pentru Banca Agricolă Rusă, dar o astfel de cale nu poate înlocui reconectarea băncii la sistemul de plăți SWIFT, a declarat o sursă rusă pentru Reuters.

Reconectarea băncii la SWIFT este una dintre cererile cheie ale Rusiei în cadrul negocierilor privind viitorul acordului privind cerealele din Marea Neagră.

„JPMorgan a primit o licență OFAC [Biroul american pentru controlul activelor străine] pentru a efectua plăți în legătură cu exporturile agricole, dar tranzacțiile sunt dificile. Asta nu poate înlocui SWIFT", a declarat sursa rusă, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

12:53Kievul critică Polonia pentru interdicția contra cerealelor ucrainene: „Rusia mănâncă floricele şi se bucură de disputa noastră”

12:44 Prim-ministrul Rusiei, Mihail Mișustin, a declarat miercuri că a vorbit cu președintele Vladimir Putin despre un nou model de guvernare a Rusiei.

Noua estimare a pierderilor rusești

12:22 Polonia va menține embargoul asupra importurilor de cereale ucrainene cel puțin până la sfârșitul anului, a declarat ministrul dezvoltării, Waldemar Buda, în contextul în care UE lucrează la un acord pentru a pune capăt interdicțiilor unilaterale introduse de unele țări.

Câteva din Europa Centrală, care au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu au putut fi exportate prin porturile din Marea Neagră, au interzis luna aceasta importurile unor produse alimentare din Ucraina pentru a proteja fermierii locali.

„Nu ne vom abroga măsurile până când nu vor fi introduse măsuri similare la nivel european. Timpul lucrează în favoarea noastră. Vom păstra soluțiile poloneze până când situația se va stabiliza", a declarat Buda pentru postul privat Radio Zet.

11:48Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunțat miercuri că țara sa nu se va retrage din Curtea Penală Internațională (CPI) înainte de a-l găzdui pe președintele rus Vladimir Putin pentru summitul BRICS, o schimbare de poziție față de cea anunțată cu doar o zi în urmă.

11:42 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 640 de soldați, 4 tancuri, alte 11 blindate de luptă, 14 piese de artilerie, 8 diferite vehicule, 7 echipamente speciale, 1 sistem antiaerian și 3 drone:

Africa de Sud se răzgândește în privința CPI

11:01 Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a revenit miercuri asupra promisiunii de a părăsi Curtea Penală Internațională, în condițiile în care peste câteva luni vine în vizită Vladimir Putin, care este căutat de CPI pentru presupuse crime de război.

Ramaphosa spusese marți că partidul Congresul Național African, aflat la guvernare, va încerca să anuleze apartenența Africii de Sud la Curtea de la Haga, care judecă cazuri de genocid, crime de război și crime împotriva umanității.

Însă miercuri, biroul lui Ramaphosa a declarat că a fost o greșeală: „Africa de Sud rămâne semnatară a CPI, în conformitate cu o rezoluție a celei de-a 55-a Conferințe Naționale a ANC - care a avut loc în decembrie 2022 - de a anula o decizie anterioară de retragere din CPI". (Reuters)

10:41 Un anchetator rus a declarat că 11 persoane au fost trecute pe o „listă de urmărire internațională" într-un caz legat de politicianul de opoziție încarcerat Alexei Navalnîi, informează miercuri TASS.

10:03 Trei avioane militare rusești care zburau fără semnal de transponder au fost interceptate în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice, a anunțat miercuri Luftwaffe.

Forțe germane și britanice au fost desfășurate pentru a identifica cele două avioane de vânătoare Suhoi Su-27 și un avion Iliușin Il-20, a precizat forțele aeriene germane pe Twitter.

În Rusia, doar un verdict din 300 este de „nevinovat”

09:56 BBC remarcă, în revista presei ruse, un articol Nezavisimaya Gazeta ce subliniază faptul că, „în instanțele rusești, doar unul din trei sute de verdicte este de nevinovat".

09:33 Cel puțin o persoană a murit și peste 178 de clădiri au fost distruse în incendiile care au făcut ravagii în regiunea rusă Sverdlovsk din Munții Ural, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

„Ca urmare a incendiilor, 178 de clădiri, inclusiv 134 de clădiri rezidențiale, 32 de clădiri nerezidențiale, au fost distruse de foc", a precizat ministerul pe Telegram. Focul s-a extins în satele Sosva și Tayozhny și a ars peste 11.000 de metri pătrați.

09:17 Evaluarea de miercuri dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • Luptele grele, de la mică distanță, continuă în cartierele vestice ale orașului Bahmut din regiunea contestată Donețk.
  • O evoluție cheie în ultima săptămână a fost lupta de la periferia orașului, în special în apropierea satului Khromove, în condițiile în care Ucraina încearcă să mențină controlul asupra rutei sale de aprovizionare 0506.
  • Celelalte rute de reaprovizionare ale Ucrainei în Bahmut sunt probabil complicate de condițiile noroioase de pe drumurile neasfaltate.
  • Având în vedere că orașul este atacat de peste 11 luni, apărarea ucraineană din Bahmut a fost integrată acum ca un element al unei zone defensive mult mai ample, care include orașul Ceasiv Yar.

Britanicii au trimis Ucrainei mii de obuze pentru tancurile Challenger 2

08:51 Un oficial militar ucrainean a afirmat că forțele ucrainene obțin „rezultate impresionante" în acțiunile de contra-baterie împotriva forțelor rusești pe malul estic al fluviului Nipru.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Operaționale de Sud ucrainene, Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ucrainene au lovit și distrus sisteme de artilerie, tancuri, vehicule blindate și sisteme de apărare aeriană rusești. Ea a adăugat că forțele ucrainene acționează pentru a curăța linia frontului de pe malul estic într-un „mod de contra-baterie". (ISW)

08:03 China și Rusia au semnat un memorandum de înțelegere privind consolidarea cooperării în domeniul aplicării legislației maritime, a anunțat miercuri presa de stat chineză.

Paza de coastă a Republicii Populare Chineze și Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse au semnat în orașul rusesc Murmansk acordul ce subliniază eforturile lor comune de a combate terorismul, migrația ilegală, contrabanda cu droguri și arme, precum și stoparea pescuitului ilegal.

07:58 Marea Britanie a trimis în Ucraina mii de obuze pentru tancurile Challenger 2.

„Am trimis mii de proiectile pentru Challenger 2 în Ucraina, inclusiv proiectile perforante de blindaj cu uraniu sărăcit. Din motive de securitate operațională, nu vom comenta ratele de utilizare ucrainene pentru obuzele furnizate”, a declarat James Heappey, secretar de stat în Ministerul britanic al Apărării.

Exercițiu rusesc cu bombardiere strategice

07:40 Două bombardiere purtătoare de rachete strategice Tu-160 au finalizat un zbor planificat, de peste 14 ore, deasupra apelor neutre din Mările Barents și Norvegiei, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

„În timpul zborului, echipajele avioanelor cu rază lungă de acțiune au efectuat realimentarea de noapte și de zi în aer. Escorta de vânătoare a fost asigurată de echipajele avioanelor MiG-31 ale Forțelor Aeriene și ale Apărării Aeriene ale Flotei de Nord", a transmis ministerul pe Telegram. (Reuters)

07:05 Ucraina este pentru un al treilea pod Dunărean între Bulgaria și România

07:01 VIDEO „Tucker Carlson, vino să lucrezi cu noi!” / Soloviov și propagandiștii lui Putin se tem că prezentatorul american va fi arestat

00:50 Zelenski: Teroarea rusească trebuie să se sfârşească la Tribunal într-un nou Nurnberg împotriva ruscismului

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Lavrov, în timpul unei conferințe de presă la Națiunile Unite în care a abordat mai multe subiecte, a declarat că va exista o reacție în timp util la scrisoarea trimisă președintelui rus Putin de către șeful ONU, Guterres, cu privire la acordul privind cerealele. Nimeni nu are nevoie de al treilea război mondial, a spus Lavrov, „dar se pare că cineva este pregătit să meargă până la capăt".
  • Întrebat despre reporterul de la Wall Street Journal Evan Gershovich și fostul pușcaș marin Paul Whelan deținuți în Rusia și dacă ar putea exista un schimb de prizonieri, Lavrov a spus că există un canal special, nepublic, pentru a discuta cu Statele Unite despre schimburile de prizonieri.
  • Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a criticat invazia rusă în Ucraina în timp ce se afla într-o vizită în Spania, dar a declarat că nimeni nu vorbește despre pace în ceea ce el a numit un „război nebunesc".
  • Kremlinul a respins drept minciuni relatările potrivit cărora Putin ar avea sosii care seamănă cu el și că și-a petrecut o mare parte din timp protejat într-un buncăr.
  • Ucraina colaborează cu FBI și cu companii americane pentru a colecta dovezi ale crimelor de război, cum ar fi geolocalizarea și informațiile despre telefoanele mobile împotriva Rusiei, au declarat marți oficiali de rang înalt.
  • Șeful Uniunii Europene din domeniul agriculturii și-a exprimat optimismul că țările vecine Ucrainei vor accepta în scurt timp un acord care să permită intrarea în țările lor a cerealelor ucrainene pentru a fi exportate în altă parte.
  • Putin a semnat un decret prin care a stabilit un control temporar asupra activelor rusești a două companii energetice străine, semnalând că Moscova ar putea lua măsuri similare împotriva altor companii, dacă va fi nevoie, ca reacție la sancțiunile occidentale.
  • Zelenski a declarat că forțele rusești au lovit marți un muzeu din orașul Kupiansk din estul țării, ucigând două femei și îngropând alte persoane sub dărâmături.
  • Ucraina pregătește „măsuri prioritare” după momentul în care ar fi eliberat Crimeea, a declarat marți reprezentantul permanent al președintelui ucrainean în Crimeea, Tamila Tasheva.
  • Organizațiile rusești pentru drepturile omului au depus plângeri la Curtea Constituțională pentru a solicita abrogarea unei legi care interzice oamenilor să se pronunțe împotriva invaziei.
  • Rusia, din cauza acțiunilor Statelor Unite, s-ar putea retrage din moratoriul privind desfășurarea de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune, a relatat marți agenția de presă TASS.
  • Ucraina a început să folosească bombele ghidate prin satelit cu tehnologie JDAM-ER primite de la americani în luna martie, însă abia acum au apărut „primele imagini” cu aceste bombe inteligente în acțiune.
  • Ce îi spunea un soldat rus soției după dezastrul de la Vuhledar: „Mulți au ars în tancuri”. „Oamenii (n.r separatiștii) din Donbas se comportă ca niște bandiți”.
  • Restaurantele KFC au fost înlocuite de o copie rusească. Primul restaurant Rostic's s-a deschis marți la Moscova.
  • Două companii germane care construiesc împreună Leopard 2, unul dintre cele mai avansate tancuri de luptă din lume, s-au implicat într-o disputa legală cu privire la drepturile de proprietate intelectuală.
  • Ministerul de Externe al Suediei a anunțat marți că expulzează cinci diplomați ruși pentru că au desfășurat activități incompatibile cu statutul lor diplomatic.
  • Capul puternicei Biserici Ortodoxe din Rusia, Kirill, i-a calificat marţi pe ruşii care nu-şi servesc ţara drept „duşmani interni", şi a declarat că patriotismul este „cea mai mare virtute".
  • Ungaria dorește ca interdicția privind importurile de grâu ucrainean să rămână în vigoare până la sfârșitul lui 2023, a declarat ministrul Agriculturii de la Budapesta.
  • Rusia a declarat „persona non-grata” consulul Republicii Moldova la Moscova și a interzis mai multor oficiali moldoveni, inclusiv ministrului de Interne de la Chișinău, să intre în țară.
  • Anatoli Razinkin, prim-adjunct al procurorului general al Rusiei, a anunțat marți că procurorii ruși au identificat un număr uriaș de încorporări abuzive în forțele armate ruse după decretarea mobilizării parțiale anul trecut.
  • Un nou război mondial este probabil, însă el nu este inevitabil, a declarat marţi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a subliniat că o „împărţire liniştită" a Ucrainei este „mai bună" decât un război mondial.

------------------