Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a salutat miercuri prima convorbire telefonică dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski de la începutul invaziei rusești, salutând-o ca pe un „prim pas important”, potrivit AFP.

Josep BorrellFoto: Russian Ministry of Foreign Affairs / TASS / Profimedia

„Este foarte important ca China să vorbească cu Ucraina. Vreau să reiterez că toți dorim pacea (...) Dar toată lumea trebuie să înțeleagă că nu trebuie să fie o pace oarecare”, a declarat oficialul spaniol, aflat la Bogota.

„Nu este pacea celui care este forțat să se predea în fața unei invazii brutale, ci trebuie să fie o pace dreaptă, care recunoaște drepturile poporului ucrainean”, „suveranitatea” și „integritatea frontierelor” Ucrainei, a subliniat spaniolul.

Xi Jinping l-a asigurat miercuri pe Volodimir Zelenski că China a fost „întotdeauna de partea păcii” și a făcut apel la „negocieri”. Acesta este primul schimb de replici cunoscut între cei doi bărbați de stat de la începutul războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022.

„Salut această conversație, sper că este un prim pas pentru ca China să joace un rol în a convinge Rusia să înceteze agresiunea sa”, a declarat Borrell.

Anterior, un oficial UE, care a vorbit sub protecția anonimatului, a salutat convorbirea, declarându-se bucuros că toate „canalele de comunicare sunt deschise”.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a declarat că președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și președintele francez Emmanuel Macron „au transmis cererea președintelui Zelenski” pentru un astfel de apel „în timpul întâlnirii lor cu președintele Xi la Beijing”.