După conversația cu omologul său chinez Xi Jinping, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit miercuri după-amiaza un nou ambasador al Ucrainei la Beijing, alegând un fost membru important al cabinetului său pentru acest rol, relatează Reuters.

Volodimir Zelenski si Dmitro Kuleba la o sedinta a guvernuluiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Potrivit unui decret publicat pe site-ul președinției Ucrainei, Zelenski l-a numit ambasador al Ucrainei în China pe Pavlo Riabikin, fostul ministru pentru Industrii Strategice de la Kiev.

Riabikin a ocupat această funcție din noiembrie 2021 până luna trecută, când a fost înlocuit ca parte a unei remanieri mai ample a guvernului ucrainean. Anterior el a fost șef al Serviciului Vamal ucrainean, între noiembrie 2020 și noiembrie 2021, având în spate o carieră politică de peste 20 de ani.

Între 2009 și 2010 el a fost ambasadorul Ucrainei în Danemarca, fiind un licențiat al Institutului de Relații Internaționale al Universității din Kiev.

Amintim că mai devreme în cursul zilei de miercuri Xi Jinping și Zelenski au avut o discuție telefonică, informația fiind transmisă inițial de către televiziunea de stat chineză CCTV.

Potrivit sursei citate, cei doi au avut un schimb de păreri pe tema relațiilor China - Ucraina iar Beijingul va trimite un emisar special în Ucraina, care să discute cu toate părțile implicate pentru a rezolva criza ucraineană.

Anunțul în acest sens a fost făcut chiar de către Xi, citat de televizunea de stat de la Beijing.

China insistă că își dorește pacea în Ucraina

Președintele Chinei a mai transmis că țara sa a fost întotdeauna de partea păcii în criza ucraineană, iar principala poziție a Chinei este să îndemne la pace și să promoveze negocierile.

Volodimir Zelenski a confirmat pe Twitter discuția:

„Am avut o convorbire telefonică lungă și plină de însemnătate cu președintele chinez Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale.

După convorbirea dintre cei doi, Rusia a acuzat Ucraina că „subminează inițiativele de pace" prin refuzul dialogului cu Moscova.

„Autoritățile ucrainene și susținătorii lor occidentali și-au demonstrat deja capacitatea de a submina inițiativele de pace", a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Discuția dintre Zelenski și Xi a avut loc la puțin peste o lună după vizita oficială efectuată de liderul de la Beijing la Moscova, în timpul căreia a insistat că țara sa este „imparțială” față de conflictul din Ucraina, în pofida schimburilor călduroase pe care le-a avut cu Vladimir Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 427-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.