Ucraina a început să folosească bombele ghidate prin satelit cu tehnologie JDAM-ER primite de la americani în luna martie, însă abia acum au apărut ceea Ukraine Weapons Tracker spune că ar fi „probabil primele imagini” cu aceste bombe inteligente în acțiune.

bombe JDAM-ERFoto: US AIR FORCE / AFP / Profimedia

„Probabil unul dintre primele videoclipuri care arată bombe ghidate livrate de SUA cu kituri JDAM-ER în acțiune în Bahmut, regiunea Donețk. Patru GBU-62 (unitate de bombă ghidată) au fost lansate pe ceea ce se pretinde a fi un punct de depozitare a muniției și o zonă de așteptare a armatei ruse.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, confirma pe 31 martie că Ucraina folosește deja bombe ghidate prin satelit cu tehnologie JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range) fabricate în SUA.

Ce este tehnologia JDAM

Din punct de vedere tehnic, JDAM este un kit care se montează pe o bombă de uz general – inițial pe bombele Mark-80 ale armatei americane- pentru a o transforma într-o armă ghidată prin GPS.

Practic, niște „aripi” care transformă bombele simple cu cădere liberă în muniție ghidată, îmbunătățind precizia datorită unui GPS care ajută bomba să își ajusteze cursul în timp ce se apropie de țintă.

Odată lansată, bomba își desfășoară aripile, permițându-i să planeze până la 72 de kilometri, triplând raza de acțiune a armei originale, potrivit Bloomberg.

Ele pot funcționa cu o varietate de focoase, putând exploda deasupra solului, la suprafață sau după ce se îngroapă în sol.

Generalul James Hecker, din cadrul Forțelor Aeriene americane, citat de War Zone, a declarat că kiturile au fost livrate Ucrainei în februarie, ca parte a unui pachet de 1,85 miliarde de dolari anunțat pe 21 decembrie.

Urmărește ultimele evoluții din a 426-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.