Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunțat miercuri că țara sa nu se va retrage din Curtea Penală Internațională (CPI) înainte de a-l găzdui pe președintele rus Vladimir Putin pentru summitul BRICS, o schimbare de poziție față de cea anunțată cu doar o zi în urmă, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

„Partidul de guvernământ s-a hotărât, considerând prudent ca Africa de Sud să se retragă din CPI”, a declarat Ramaphosa marți, într-o conferință de presă după o reuniune a Congresului Național African (ANC), partidul de guvernământ din Africa de Sud, în cursul weekendului.

Ramaphosa a declarat că decizia ANC în favoarea retragerii din instanța internațională a fost luată „în mare măsură” din cauza a ceea ce este considerat drept tratament inechitabil al unor țări de către aceasta.

„Ne-am dori ca această problemă a tratamentului inechitabil să fie discutată în mod corespunzător, dar între timp partidul de guvernământ a decis din nou că ar trebui o retragere”, a spus Ramaphosa.

„Putin poate veni în această țară oricând”, a dat asigurări secretarul general al ANC, Fikile Mbalula, într-o conferință de presă susținută marți, înaintea lui Ramaphosa. „CPI nu servește intereselor tuturor, ci ale câtorva”, a acuzat el.

Ce declară Africa de Sud înaintea summitului la care ar urma să participe Vladimir Putin

Miercuri, Ramaphosa a transmis prin cancelaria sa că a făcut o greșeală.

„Africa de Sud rămâne o semnatară a CPI în linie cu o rezoluție adoptată la a 55-a Conferință Națională a ANC - ținută în decembrie 2022 - de a rescinde o decizie anterioară privind retragerea din CPI”, a anunțat președinția sa într-un comunicat de presă.

„Rezoluția din decembrie a fost reafirmată la o întrunire a Comitetului Național Executiv al ANC în timpul weekendului de 21-24 aprilie 2023”, a mai explicat acesta.

CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin în luna martie, acuzându-l de deportarea unor copii din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, acțiune considerată crimă de război de dreptul internațional.

Moscova respinge vehement orice insinuare că Rusia s-ar face vinovată de crime de război sau împotriva umanității și susține că CPI nu are niciun fel de autoritate asupra sa, întrucât nu este o țară membră o instituției internaționale.

Ce îl aduce pe președintele Rusiei în Africa

Putin este așteptat să viziteze Africa de Sud în luna august pentru un summit al grupului BRICS a economiilor emergente, alături de șefii de stat ai Braziliei, Indiei, Chinei și țării gazdă.

Ca o membră a CPI, Africa de Sud ar fi obligată să îl rețină pe președintele rus, însă oficialii sud-africani au ezitat să se pronunțe asupra subiectului sau au respins măsura. Putin nu a efectuat deocamdată nicio călătorie în afara Rusiei după emiterea mandatului de arestare de către CPI.

Putin a efectuat o singură vizită externă într-o altă țară decât una dintre fostele state sovietice după ce a declanșat războiul din Ucraina, vizitând Iranul în luna iulie a anului trecut.

Întrebat luni despre participarea lui Putin la viitorul summit al BRICS, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că „o decizie adecvată va fi luată mai aproape de data evenimentului”.

„Dar în orice caz Rusia va lua parte activă (la conferinţă)”, a dat asigurări el, subliniind că BRICS este „o asociaţie foarte importantă”.

Urmărește ultimele evoluții din a 427-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.