Anatoli Razinkin, prim-adjunct al procurorului general al Rusiei, a anunțat marți că procurorii ruși au identificat un număr uriaș de încorporări abuzive în forțele armate ruse după decretarea mobilizării parțiale anul trecut, relatează Interfax.

Mobilizare în RusiaFoto: Kirill Braga / Sputnik / Profimedia

„Am identificat peste 12.000 de încălcări ale legii în acest domeniu, am depus peste 3.500 de acte de răspuns și am suprimat măsuri nerezonabile de recrutare împotriva a 15.000 de cetățeni”, a spus Razinkin, vorbind în fața Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, înainte de prezentarea raportului procurorului general.

El a subliniat că procurorii au urmărit „non-stop” toate etapele mobilizării parțiale, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat decretarea sa în data de 21 septembrie a anului trecut.

Ținând cont că ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a anunțat într-un discurs televizat susținut imediat după Putin că armata rusă va mobiliza 300.000 de „rezerviști”, cifra prezentată acum de Razinkin privind cei 15.000 de bărbați încorporați ilegal reprezintă 5% din totalul efectivelor pe care Rusia și-a propus să le aducă în rândul forțelor sale armate.

Razinkin le-a mai spus marți senatorilor ruși că în comisiile de încorporare au fost incluși și procurori, totodată mulțumindu-le acestora că au oprit unele abuzuri „în timp util”.

Mobilizarea „parțială”, subiectul unui scandal național în Rusia

Modul în care s-a desfășurat mobilizarea anul trecut a declanșat un scandal național în Rusia, amploarea neregulilor fiind atât de mare încât nici televiziunile sau presa de stat de la Moscova nu au putut să le ascundă, dând însă vina pe excesele autorităților de recrutare sau a oficialilor din diferitele regiuni ale țării.

Însuși Putin a fost nevoit să admită greșelile făcute după ce numeroși recruți s-au plâns în mesaje și înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare că au fost încorporați ilegal, cu încălcarea prevederilor stabilite chiar de către Ministerul rus al Apărării.

Președintele rus a anunțat pe 5 octombrie că a semnat un decret care corectează „greșelile” făcute în cadrul procesului de mobilizare a „rezerviștilor”.

„Această mobilizare ridică multe întrebări. Este necesar să corectăm toate greșelile și să ne asigurăm că nu se vor mai repeta”, a mustrat Putin în timpul unei videoconferințe cu Consiliul său de Securitate, transmisă de televiziunile rusești.

El a făcut referire directă la convocarea capilor de familii numeroase, a persoanelor care suferă de boli grave și a celor foarte în vârstă, care ar trebui să fie scutite prin lege.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut la rândul său că s-au făcut „greșeli” în cadrul mobilizării, care ar fi trebuit să implice rezerviști cu experiență militară sau cu abilități utile, cum ar fi șoferi de camion.

Urmărește ultimele evoluții din a 426-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.