Ministerul de Externe al Suediei a anunțat marți că expulzează cinci diplomați ruși pentru că au desfășurat activități incompatibile cu statutul lor diplomatic, spunând că guvernul a luat foarte în serios amenințarea la securitate reprezentată de strângerea informațiilor secrete de către Rusia, relatează Reuters.

Tobias BillstromFoto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Ambasada Rusiei în Suedia a refuzat să comenteze această decizie.

Rusia și țările occidentale au efectuat mai multe expulzări ale diplomaților ruși de când Moscova a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Rusia numește invazia o „operație militară specială”.

„Cinci persoane care sunt angajate la ambasada (Rusiei) au fost rugate să părăsească (Suedia) ca urmare a unor activități care sunt incompatibile cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”, se arată într-un comunicat al Ministerului suedez de Externe.

Ministerul a refuzat să precizeze activitățile în care au fost implicați aceștia, dar a spus că serviciul de securitate suedez a raportat că Rusia s-a angajat continuu în colectarea de informații în Suedia.

„Aceasta este o amenințare la securitate pe care guvernul o ia foarte în serios”, se spune într-o declarație trimisă prin e-mail.

Serviciul de Securitate al Suediei a refuzat să comenteze acest caz, dar a spus că a avertizat că Rusia a folosit diplomați pentru a spiona Suedia.

În multe țări au crescut îngrijorările cu privire la activitățile de strângere a informațiilor secrete de către Rusia, poliția de securitate suedeză spunând că Rusia este o amenințare serioasă la adresa securității țării nordice, care vrea să adere la NATO.

La începutul acestei luni, Norvegia a expulzat 15 oficiali ai ambasadei ruse pe care i-a descris drept ofițeri de informații care operează sub acoperire diplomatică.

Suedia a expulzat trei diplomați ruși în aprilie anul trecut, în timp ce Germania, Țările de Jos, Franța și Belgia au expulzat oficiali în urmă cu un an din cauza presupusului spionaj.

Europa a sancționat puternic Rusia pentru invadarea Ucrainei, în timp ce cererea Suediei de a adera la alianța militară NATO a atras nemulțumirea Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 426-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.