Raportul anual al Departamentului de securitate de stat al Lituaniei a dezvăluit că agențiile de informații ruse, belaruse și chineze au încercat să recruteze cetățeni lituanieni, potrivit LRT și Kyiv Independent.

SpionajFoto: Stuart Clarke / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Potrivit raportului, „nici măcar o singură încercare” nu a avut succes. În plus, cinci ofițeri de informații ruși „care lucrau sub acoperire diplomatică” au fost expulzați din țară, a scris LRT.

„Intensitatea altor tipuri de activități ale serviciilor speciale rusești - operațiuni de informații, informații radio-electronice și cibernetice - rămâne ridicată, prin urmare Departamentul Securității de Stat va acorda o atenție prioritară prevenirii acestor activități, desfășurării de acțiuni de contrainformații și consolidării securității cibernetice”, a adăugat raportul.

De asemenea, Departamentul Securității de Stat a descoperit companii rusești care operează în Lituania și care încercau să ajute cetățenii ruși să ocolească sancțiunile și a transmis informațiile către „instituțiile de stat relevante”.

Operațiunile serviciilor de informații rusești rămân o amenințare la adresa securității nu doar în Lituania, ci pe întreg continentul european.

VSquare, o rețea de instituții media independente din Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, a descoperit recent că aproape 200 de antene parabolice amplasate pe acoperișurile a 39 de misiuni diplomatice rusești din Europa sunt folosite pentru spionaj, dispozitivele instalate pe acoperișul ambasadei din Bruxelles fiind capabile să efectueze supraveghere chiar și în țările vecine.