Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a sugerat miercuri că ofensiva Ucrainei, care să folosească și tancurile occidentale primite, ar putea începe în aprilie sau mai, relatează CNN.

Oleksii ReznikovFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Într-un interviu acordat radioteleviziunii estoniene, Reznikov a spus că tancurile germane Leopard, care au început să sosească în Ucraina, vor face parte din „campania de contraofensivă, în conformitate cu decizia Statului nostru Major General”.

Potrivit lui, cei din conducerea armatei ucrainene plănuiesc această contraofensivă în mai multe direcții.

„Și va depinde de moment, de cel mai bun moment”, a spus Oleksii Reznikov, vorbind în engleză. „Va depinde de condițiile meteo. În timpul primăverii avem un teren foarte umed. Și știți, nu poți folosi decât vehicule cu şenile, de exemplu”.

„Cred că le vom vedea (tancurile) în aceste două luni. Mă refer la aprilie și mai”, a precizat Reznikov.

O înregistrare video apărută miercuri pe rețelele de socializare arată un număr uriaș de tancuri, blindate și alte vehicule militare mobilizate de Ucraina undeva în țară. Înregistrarea a atras și atenția generalului Ben Hodges, fostul comandant al forțelor armate americane în Europa, acesta notând pe pagina sa de Twitter că „se pare că una dintre brigăzile Forțelor Armate ale Ucrainei se antrenează pentru a fi folosită în viitorul apropiat”.

Ucraina își pregătește contraofensiva împotriva armatei ruse

Afirmațiile ministrului Oleksii Reznikov vin în contextul în care mai mulți lideri și comandanți ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski și generalul Oleksandr Sirski, au sugerat recent că Ucraina se pregătește să își lanseze mult așteptata ofensivă de primăvară.

Săptămâna trecută, Oleksandr Sirskii, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, a afirmat inclusiv că armata ucraineană „va profita foarte curând” de situația de pe frontul din Bahmut, unde atacurile rusești rămân fără viteză din cauza pierderilor mari înregistrate.

Însă amintim că războiul informațional este purtat de ambele părți ale unui conflict și aceste declarații trebuie privite întotdeauna cu o notă de precauție, mai ales când vine vorba de posibila dezvăluire a unor intenții pe plan militar.

O altă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucraineni zilele trecute a arătat de asemenea cum aceștia se antrenează într-o țară europeană pentru o ofensivă mecanizată cu blindate și vehicule militare americane.

___