Ucraina a lovit miercuri un depozit de cale ferată și a întrerupt alimentarea cu energie electrică în orașul ocupat Melitopol, aflat mult în spatele liniei frontului, în contextul în care Kievul vorbește din ce în ce mai mult despre un contraatac împotriva forțelor rusești epuizate de ofensiva de iarnă eșuată.

Soldați ucraineni lângă BahmutFoto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

07:30Noul material LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Forțele rusești au avansat la Bahmut / Ucrainenii au lovit în spatele frontului. Forțele rusești au avut un oarecare succes în orașul Bahmut, situat pe linia frontului, au declarat miercuri seară oficiali militari ucraineni, potrivit Reuters.
  • Când ar putea să-şi înceapă Ucraina contraofensiva / Reznikov: „E pregătită pe mai multe direcţii”. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a sugerat miercuri că ofensiva Ucrainei, care să folosească și tancurile occidentale primite, ar putea începe în aprilie sau mai, relatează CNN.
  • VIDEO O înregistrare video apărută miercuri pe rețelele de socializare arată un număr uriaș de tancuri, blindate și alte vehicule militare mobilizate de Ucraina undeva în țară.
  • Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a avertizat miercuri că un război între Statele Unite și o altă mare putere ar duce la un consum „extraordinar” de muniție și că țara trebuie să se asigure că este pregătită, potrivit AFP.
  • VIDEO A lovit sau nu Ucraina o bază militară rusă din Crimeea? Ce arată dovezile. Un oficial de rang înalt numit de Rusia în Crimeea a declarat că Ucraina a folosit cel mai probabil o dronă cu reacție - cunoscută sub numele de Strizh - în încercarea de a lovi o bază aeriană din peninsulă, potrivit CNN.
  • Rusia: „Ești eroul meu”, scrie o fetiță despărțită de tatăl ei pentru un desen anti-război. O elevă de 13 ani din Rusia i-a scris o scrisoare de susținere tatălui ei, condamnat la închisoare și fugar pentru că a criticat ofensiva din Ucraina, scrie AFP. Cazul lui Alexei Moskaliov, în vârstă de 54 de ani, despărțit de fiica sa Maria, în vârstă de 13 ani, este emblematic pentru represiunea împotriva celor care se opun conflictului și a provocat o mare emoție în Rusia.
  • Comisia pentru buget a parlamentului federal german (Bundestag) şi-a dat miercuri acordul pentru noi ajutoare militare care să fie oferite Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro în anii următori, decizie care, potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius, arată clar că Germania va sprijini Ucraina pe termen lung „în lupta împotriva lui Putin”.
  • Rusia vântură din nou narativul armelor biologice și acuză SUA că vor să facă din mai multe ţări, inclusiv Republica Moldova, poligon de testare. Nu doar Ucraina a devenit un poligon de testare a armelor biologice americane, Statele Unite au în vizor Georgia, Moldova şi, de asemenea, o serie de ţări din Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), a declarat miercuri secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, aflat în vizită în India.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 399, LIVETEXT:

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul transmis miercuri seară: „Pentru a câştiga în faţa tiraniei, este nevoie de o mai mare unitate. Sunt sigur că lumea democratică este capabilă să o dobândească”

Preşedintele ucrainean afirmă că lumea democratică are acum cea mai mare unitate după mult timp, însă este nevoie de mai mult. „Pentru a câştiga în faţa tiraniei, este nevoie de o mai mare unitate. Sunt sigur că lumea democratică este capabilă să o dobândească”, spune el.

Când ar putea să-şi înceapă Ucraina contraofensiva

01:07Forțele rusești au avansat la Bahmut / Ucrainenii au lovit în spatele frontului

Forțele rusești au avut un oarecare succes în orașul Bahmut, situat pe linia frontului, au declarat miercuri seară oficiali militari ucraineni, potrivit Reuters.

00:30Generalul Mark Milley spune că un război al SUA cu Rusia ar însemna un consum enorm de muniție

Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a avertizat miercuri că un război între Statele Unite și o altă mare putere ar duce la un consum „extraordinar” de muniție și că țara trebuie să se asigure că este pregătită, potrivit AFP.

00:20 Președintele Argentinei, Alberto Fernández, afirmă că războiul din Ucraina a „generat daune incomensurabile economiei mondiale”

"Vedem problema gravă pe care a creat-o invazia Rusiei în Ucraina", a declarat Fernandez miercuri, în timpul vizitei sale la Casa Albă. „Trebuie să lucrăm împreună și să ne unim eforturile pentru ca războiul să se încheie, pentru ca acesta să nu mai curme vieți omenești, pentru ca economia mondială să se poată recupera”, potrivit CNN.

00:07 Când ar putea să-şi înceapă Ucraina contraofensiva / Reznikov: „E pregătită pe mai multe direcţii”

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a sugerat miercuri că ofensiva Ucrainei, care să folosească și tancurile occidentale primite, ar putea începe în aprilie sau mai, relatează CNN.

A lovit sau nu Ucraina o bază militară rusă din Crimeea?

22:50Arabia Saudită se alătură organizației conduse de Beijing și Moscova

Arabia Saudită a decis să se alăture Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), condusă de Beijing și Moscova, în calitate de stat „partener de dialog”, a anunțat miercuri agenția oficială de presă saudită, citată de AFP.

Creată în 2001 pentru a promova cooperarea politică, economică și de securitate pentru a rivaliza cu instituțiile occidentale, OCS cuprinde opt țări: China, India, Pakistan și Rusia, precum și patru state din Asia Centrală - Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan.

22:00Elveția s-a alăturat miercuri celui de-al zecelea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, a anunțat guvernul într-un comunicat de presă.

Elveția, un stat care nu este membru al UE, a sancționat deja aproximativ 120 de persoane și entități suplimentare adăugate de UE în cele mai recente sancțiuni împotriva Moscovei, a precizat guvernul.

21:25VIDEO A lovit sau nu Ucraina o bază militară rusă din Crimeea? Ce arată dovezile

Un oficial de rang înalt numit de Rusia în Crimeea a declarat că Ucraina a folosit cel mai probabil o dronă cu reacție - cunoscută sub numele de Strizh - în încercarea de a lovi o bază aeriană din peninsulă, potrivit CNN.

21:08Ucraina: AIEA caută un compromis pentru a proteja centrala nucleară din Zaporojie

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a vizitat miercuri centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, în căutarea unei soluții acceptabile atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova, pentru a securiza situl, potrivit AFP.

Ideea unei zone demilitarizate în jurul sitului din sud-estul Ucrainei, care este ocupat de ruși din martie, pare să fi prins viață după luni de discuții fără rezultat.

Bundestagul german a aprobat creşterea ajutorului militar pentru Ucraina

20:20 O explozie a fost raportată în apropiere de o bază militară rusească din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, potrivit unor imagini distribuite pe rețelele de socializare.

Șeful ocupației rusești din Crimeea, Serghei Aksionov, a scris miercuri pe Telegram că „o dronă a fost doborâtă în regiunea Simferopol”. El a adăugat că: „S-a prăbușit pe un câmp. Nu există victime sau pagube”.

20:05Rusia: „Ești eroul meu”, scrie o fetiță despărțită de tatăl ei pentru un desen anti-război

O elevă de 13 ani din Rusia i-a scris o scrisoare de susținere tatălui ei, condamnat la închisoare și fugar pentru că a criticat ofensiva din Ucraina, scrie AFP.

Cazul lui Alexei Moskaliov, în vârstă de 54 de ani, despărțit de fiica sa Maria, în vârstă de 13 ani, este emblematic pentru represiunea împotriva celor care se opun conflictului și a provocat o mare emoție în Rusia.

19:30 Bundestagul german a aprobat creşterea ajutorului militar pentru Ucraina

Comisia pentru buget a parlamentului federal german (Bundestag) şi-a dat miercuri acordul pentru noi ajutoare militare care să fie oferite Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro în anii următori, decizie care, potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius, arată clar că Germania va sprijini Ucraina pe termen lung „în lupta împotriva lui Putin”.

19:05Nadejda Tolokonikova, una dintre reprezentantele cele mai cunoscute ale Pussy Riot, grupul feminist punk care a criticat constant Kremlinul, a fost plasată de autoritățile din Rusia pe o listă de suspecți de infracțiuni, potrivit unei baze de date a Ministerului de Interne, scrie The Guardian, citând site-ul rusesc independent de știri Mediazona. Jurnaliștii de la Mediazona spun că Tolokonnikova se confruntă cu acuzații penale, fără a preciza care sunt acestea.

Tolokonnikova a părăsit Rusia și se pare că locuiește în SUA. În 2021, ea a fost desemnată „agent străin” de către guvernul rus.

Rusia reia narativul armelor biologice

18:13VIDEO O înregistrare video apărută miercuri pe rețelele de socializare arată un număr uriaș de tancuri, blindate și alte vehicule militare mobilizate de Ucraina undeva în țară.

17:45Rusia vântură din nou narativul armelor biologice și acuză SUA că vor să facă din mai multe ţări, inclusiv Republica Moldova, poligon de testare

Nu doar Ucraina a devenit un poligon de testare a armelor biologice americane, Statele Unite au în vizor Georgia, Moldova şi, de asemenea, o serie de ţări din Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), a declarat miercuri secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, aflat în vizită în India.

17:26 Vladimir Putin a invocat o creștere a veniturilor populației Rusiei, în special a salariilor reale, deși într-un ritm modest până acum. „Salariile și veniturile reale disponibile ale populației în ansamblu din întreaga țară au început din nou să crească în termeni reali. Da, acestea sunt cifre foarte modeste până acum, dar încă există”, a spus el la o ședință cu membrii guvernului.

Potrivit liderului de la Kremlin, salariile în Rusia au crescut cu 0,3% - 0,6% din octombrie 2022.

„Desigur, acest lucru este foarte puțin, dar este totuși o mișcare în direcția corectă”, a adăugat Putin. „Indicatorul cheie al dezvoltării economice, calitatea politicii noastre economice, este dinamica veniturilor cetățenilor”, a subliniat el.

17:01Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că țara sa are nevoie de 20 de baterii de sisteme de apărare aeriană Patriot, dar că până acum nu le-a primit. El a subliniat că inclusiv acest număr de baterii poate să nu fie suficient, „din moment ce nicio țară din lume nu a fost atacată de un asemenea număr de rachete balistice”.

16:48Explicațiile pentru pasul înapoi făcut de Polonia, unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei

Când va trimite Spania cele şase tancuri Leopard 2 promise Ucrainei

16:33Ministerul rus de Externe a șters de pe paginile sale înregistrarea video în care se pretinde că ar apărea militari ucraineni trăgând asupra unei mașini în care se aflau o mamă și un copil după ce aceasta a fost dovedită ca fiind o fabricație.

16:01 Grupul pentru drepturile omului Gulagu.net a anunțat că nu va mai evacua din Rusia persoane care au legături cu forțele armate și de securitate după ce a fost indus în eroare de parașutistul Pavel Filatiev, cel mai cunoscut dezertor din armata rusă care a ajuns în Occident.

16:00Spania va trimite șase tancuri Leopard 2A4 de fabricație germană în Ucraina după vacanța de Paște din 9 aprilie, a declarat miercuri ministrul apărării Margarita Robles în Parlament.

Robles a spus că țara sa tocmai a reparat vehiculele de luptă care nu au mai fost folosite din anii 1990 și că le testează capacitatea de luptă înainte de a le expedia.

„Trimițând tancuri Leopard, vom continua să ajutăm poporul ucrainean... să se apere împotriva unui atac absolut nedrept", a declarat ea, adăugând că Spania va repara acum alte patru tancuri care vor fi trimise „viitorul apropiat".

15:52 Polonia dorește ca Uniunea Europeană să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a limita cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piața UE, a anunțat miercuri premierul.

Furia crescândă din mediul rural din cauza afluxului de cereale ucrainene reprezintă o mare bătaie de cap pentru partidul naționalist polonez de guvernământ Lege și Justiție într-un an cu alegeri, întrucât baza sa electorală conservatoare trăiește în principal în zonele rurale și în orașele mici.

„Cerem utilizarea tuturor instrumentelor de reglementare - cote, tarife, care să limiteze sau să blocheze importul de cereale ucrainene în Polonia", a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă. (Reuters)

15:4612 miliarde de euro pentru arme destinate Ucrainei, la vot în Bundestag-ul german

„Războiul hibrid” va dura multă vreme, spune Kremlinul

15:35 Rusia a încetat să mai informeze SUA cu privire la activitățile sale nucleare, inclusiv lansările-test de rachete, după ce Moscova și-a suspendat luna trecută participarea la tratatul de control al armelor New Start, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov.

Ryabkov, în declarații preluate de agenția de știri Interfax, a declarat: „Nu va exista nicio notificare. Toate notificările, toate tipurile de notificări, toate activitățile din cadrul tratatului vor fi suspendate și nu vor fi desfășurate, indiferent de poziția pe care o vor adopta SUA”, a spus Ryabkov, potrivit Interfax.

Declarațiile lui Ryabkov reflectă o schimbare de atitudine, în condițiile în care Ministerul rus de Externe a spus inițial că va continua să notifice SUA cu privire la lansările planificate pentru testarea rachetelor sale balistice.

15:21 Guvernul Poloniei a adoptat o rezoluție pentru a crește producția de muniție, în condițiile în care aliații Ucrainei încearcă să-și mărească livrările înaintea unei posibile ofensive de primăvară.

„Încurajez companiile private, companiile de stat, entitățile străine ... să accepte rapid provocarea de a crea noi fabrici de producție de muniție pe teritoriul polonez", a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă. „Vrem să alocăm din buget 2 miliarde de zloți (463,32 milioane de dolari) pentru investiții", a adăugat acesta. (Reuters)

15:17„Războiul hibrid” dintre Moscova şi puterile occidentale legat de conflictul din Ucraina „va dura multă vreme”, a apreciat miercuri Kremlinul, la peste un an de la trimiterea de trupe împotriva ţării vecine.

15:10 Vladimir Putin a recunoscut miercuri că sancțiunile internaționale „pot" avea consecințe „negative" pe „termen mediu" asupra economiei naționale, după ce în ultimele luni a lăudat adaptarea Rusiei la această nouă situație.

„Sancțiunile impuse economiei ruse pot avea într-adevăr un impact negativ asupra acesteia pe termen mediu =", a avertizat președintele rus în cadrul unei ședințe de guvern transmise la televiziune. (AFP)

Grossi vizitează centrala Zaporojie

15:07 Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că situația de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie nu s-a îmbunătățit și că luptele din apropiere s-au intensificat, au relatat agențiile de presă rusești.

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a vizitat miercuri centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, aflată sub control rusesc, ca parte a eforturilor de a evita riscul unui accident nuclear.

14:44 Inclusiv presa rusă se amuză de politicile economice ale lui Alexandr Lukașenko: La Minsk au apărut cartofi ucraineni

14:42Kremlinul a transmis miercuri că nu este de competența Rusiei să îl sfătuiască pe Xi Jinping dacă ar trebui să viziteze sau nu Ucraina, declarația venind după ce Zelenski l-a invitat pe președintele chinez să vină la Kiev.

„Cunoaștem poziția echilibrată a Chinei, o apreciem foarte mult și credem că liderul Chinei ia propriile decizii privind oportunitatea anumitor contacte. Nu avem dreptul să oferim niciun sfat în acest caz", a spus Dmitri Peskov.

14:36 Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereșchuk, i-a îndemnat pe ruși să nu adopte copiii care au fost „furați" din țara sa în timpul războiului și deportați în Rusia unde sunt dați spre adopție.

„Recomand cu tărie cetățenilor ruși să nu adopte orfani ucraineni care au fost scoși ilegal din teritoriile ocupate temporar din Ucraina. Încă o dată le reamintesc tuturor așa-zișilor `părinți adoptivi` și `tutori` ruși: mai devreme sau mai târziu va trebui să răspundeți”, a scris ea pe Telegram.

Declarația ei vine la mai puțin de două săptămâni de când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe care îl acuză pentru crima de război a deportării de copii ucraineni.

Noua estimare privind pierderile rusești

14:20 Estimarea ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 610 soldați, 7 tancuri, 6 piese de artilerie, 5 diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete, 1 avion, 1 echipament special și 4 drone:

14:11 Potrivit celei mai recente evaluări americane, peste 220.000 de ruși au murit sau au fost răniți în Ucraina, a spus secretarul britanic al apărării, Ben Wallace. (Sky News)

14:05 Ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov a declarat miercuri că planurile Moscovei de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus vor forța NATO să evalueze gravitatea situației, potrivit agenției de presă Interfax.

14:01Evgheni Prigojin: Bătălia pentru Bahmut „practic a distrus armata ucraineană” / Ce a spus liderul Wagner despre trupele sale

Cine a ordonat bombardarea maternității și teatrului din Mariupol

13:05FOTO Un grup de hackeri și investigatori afirmă că l-a identificat pe comandantul care a ordonat bombardarea maternității și a teatrului din Mariupol, unde sute de ucraineni au încercat să se adăpostească de loviturile rusești.

12:43 Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, a sosit la centrala nucleară Zaporojie (aflată sub controlul forțelor de invazie rusești), a anunțat miercuri agenția de presă rusă de stat RIA.

Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că se deplasează la cea mai mare centrală nucleară din Europa pentru a analiza situația de acolo, ca parte a unui efort de reducere a riscului unui accident major.

12:21 Numărul de focoase nucleare operaționale din lume a crescut în 2022, impulsionat în special de Rusia și China, potrivit unui raport publicat miercuri.

La începutul anului 2023, cele nouă puteri nucleare oficiale și neoficiale dețineau 9.576 de focoase nucleare gata de utilizare, echivalentul a „peste 135.000 de bombe de Hiroshima", potrivit raportului Nuclear Weapons Ban Monitor publicat de ONG-ul norvegian Norsk Folkehjelp. (AFP)

12:17 Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat miercuri că Moscova este hotărâtă să prevină un război nuclear și o confruntare militară între statele dotate cu arme nucleare. (TASS)

Șanse mici pentru o aderarea rapidă a Suediei la NATO

12:10Războiul purtat de Rusia a suferit o tranziție: „O nouă geografie de atac a prins contur în ultimele 12 luni” - raport.

12:01 Suedia a anunțat miercuri că îl va convoca pe ambasadorul rus la Stockholm după ce acesta a amenințat că țara nordică și Finlanda vor deveni „ținte legitime" ale „represaliilor Moscovei", inclusiv „represalii militare", odată ce vor adera la NATO.

„Ministerul de Externe îl va convoca pe ambasadorul rus pentru a denunța în mod clar această tentativă transparentă de influențare", a declarat șeful diplomației suedeze, Tobias Billström. „Doar Suedia decide asupra politicii sale de securitate națională, nimeni altcineva", a adăugat el. (AFP)

11:41 Un clip apărut online arată cum un lunetist ucrainean trage asupra unor soldați ruși:

11:24Ungaria spulberă speranțele Suediei privind o aderare la NATO în viitorul apropiat: „Trebuie rezolvate mai întâi o sumedenie de nemulțumiri”

Partea întunecată a implicării voluntarilor străini

11:04Adunarea Naţională a Franţei a recunoscut marţi drept genocid Holodomorul, foametea provocată la începutul anilor 1930 în Ucraina de către autorităţile sovietice şi care a ucis milioane de persoane.

10:58Partea întunecată a implicării voluntarilor străini în Ucraina: Donații risipite, certuri, „un milion de minciuni” și luptători care nu ar avea loc într-o armată occidentală - investigație NYT

10:09 Peter Szijjarto a purtat discuții telefonice cu vicepremierul rus Alexander Novak despre livrările de gaze și petrol, precum și despre cooperarea în domeniul nuclear, a anunțat ministrul ungar de externe.

Szijjarto a declarat că Novak l-a asigurat că, în ciuda sancțiunilor internaționale, partea rusă va putea efectua lucrări de întreținere la conducta Turkstream. „Astfel, aprovizionarea cu gaz a Ungariei va continua fără întreruperi", a se spune într-un comunicat al ministrului de externe de la Budapesta.

Potrivit unui acord pe 15 ani semnat în 2021, înainte de începerea războiului din Ucraina, Ungaria primește 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an de la Rusia, în principal prin Bulgaria și Serbia, prin conducta Turkstream. (Reuters)

10:03 Noi imagini video cu luptele din regiunea Donețk, un blindat BMP-2 trage înspre pozițiile rusești:

Trupele Wagner, împinse departe de o rută esențială din Bahmut

09:54 Evaluarea britanică de miercuri dimineață se concentrează pe luptele din Bahmut:

  • Luptele continuă în orașul Bahmut din Donbas, deși atacurile rusești sunt încă la un nivel redus față de ultimele săptămâni. Una dintre principalele realizări ale recentelor operațiuni ucrainene a fost probabil respingerea luptătorilor ruși din Grupul Wagner de pe ruta 0506.
  • Acest drum de țară minor a devenit o linie de aprovizionare critică pentru apărătorii ucraineni. Anterior, Wagner se afla la câteva sute de metri de acest traseu.
  • Duminică, presa rusă a afirmat că Wagner a preluat controlul total asupra complexului de fabrici Azom, la nord de centrul orașului Bahmut. Cu toate acestea, este probabil ca zona să rămână în continuare disputată, așa cum a fost în ultimele două săptămâni.
  • În condițiile în care Wagner a confirmat eliberarea a cel puțin 5.000 de luptători-deținuți, probabil că deficitul de personal împiedică eforturile ofensive ale Rusiei în acest sector.

09:12 Armata ucraineană a anunțat că a respins 57 de atacuri rusești în ultima zi, scrie Kyiv Independent.

Forțele rusești se concentrează pe desfășurarea de ofensive spre Liman, Bahmut, Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk, a transmis Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în buletinul informativ de dimineață.

08:57 Rusia nu-și va revizui hotărârea de a suspenda participarea la tratatul nuclear New START, în pofida deciziei Statelor Unite de a înceta schimbul de date cu Moscova în cadrul acordului, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov, citat de agenția de presă RIA Novosti.

08:48 Forțele Grupării Wagner au cucerit probabil complexul industrial AZOM din nordul Bahmutului și continuă să facă progrese în interiorul orașului, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Mai mulți bloggeri militari ruși au afirmat marți că luptătorii Wagner au capturat complexul AZOM și că acționează pentru a elibera zona de forțele ucrainene rămase.Aceste afirmații sunt relativ coerente cu dovezile vizuale disponibile privind prezența rusă în complexul AZOM, mai notează ISW.

Bombardamente în Melitopolul ocupat de ruși

08:19 Aproape 20.000 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia, potrivit autorităților citate de Kyiv Independent.

Forțele de ocupație au transferat sau deportat ilegal 19.514 copii ucraineni în Rusia, încălcând Convențiile de la Geneva, a transmis Ministerul Reintegrării de la Kiev. Până la acest moment, doar 327 de copii au fost readuși în Ucraina.

08:11 Forțele ucrainene au bombardat orașul Melitopol, aflat sub control rusesc de un an, iar presa rusă a raportat miercuri că, drept urmare, alimentarea cu energie electrică a orașului a fost întreruptă. Ivan Fedorov, primarul în exil al Melitopolului a scris pe Telegram că mai multe explozii au avut loc în oraș.

Agenția de știri de stat rusă TASS, citând oficiali instalați la Moscova în zonă, a transmis că bombardamentele ucrainene au avariat sistemul de alimentare cu energie electrică al orașului și au întrerupt curentul electric în oraș și în unele sate din apropiere. De asemenea, TASS a raportat că un depozit de locomotive a fost distrus, dar, potrivit primelor informații, nu au existat victime.

07:54 Propagandistul rus Serghei Mardan a spus că Ucraina este o „himeră” ce trebuie „ștearsă de pe hartă, iar cei care luptă să o apere sunt niște „criminali”, „degenerați”, niște „animale” ce „nu mai au o formă umană”. „Nu există nicio milă pentru niciunul dintre ei. Cu asta se luptă armata rusă, cu niște morți vii”, a adăugat el.

Zelenski l-a invitat pe Xi Jinping în Ucraina

07:31 Volodimir Zelenski l-a invitat pe președintele chinez Xi Jinping într-o vizită în Ucraina, anunțul fiind făcut într-un interviu publicat miercuri de Associated Press.

„Suntem pregătiți să îl avem aici", a declarat liderul ucrainean pentru AP.

07:27 Rusia a început exerciții cu sistemul de rachete balistice intercontinentale Yars și cu câteva mii de soldați, probabil o nouă încercare a Moscovei de a-și arăta puterea nucleară.

„În total, în aceste exerciții sunt implicați peste 3.000 de militari și aproximativ 300 de echipamente", a anunțat Ministerul rus al Apărării pe Telegram. (Reuters)

06:36Jumătate dintre bulgari nu vor să-și protejeze aliații din NATO / Rusia este privită nefavorabil

01:49Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană: Încercarea de a răsturna un regim democratic ales e o operațiune activă în R. Moldova

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Forțele rusești avansează în Bahmut, în pofida unei rezistențe puternice, și au preluat aproape în totalitate controlul asupra uzinei metalurgice de acolo, a declarat liderul instalat de Rusia în regiune. Trupele rusești care au încercat să încercuiască orașul Avdiivka în ultimele zile au obținut doar progrese mărunte, în pofida pierderilor grele de vehicule blindate, inclusiv un regiment de tancuri care a pierdut probabil o mare parte din blindatele sale, a indicat Ministerul britanic al Apărării.
  • ​Rusia îşi diminuează intensitatea atacurilor din sudul Ucrainei, forţele ucrainene distrugând o parte substanţială a depozitelor şi a stocurilor sale de muniţii din zonă, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional Sud ucrainean.
  • ​Membri ai elitei culturale şi politice din Rusia ar fi devenit sumbri când Dmitri Peskov ar fi dat de înțeles la o petrecere că războiul Kremlinului cu Occidentul va fi unul care va dura „foarte, foarte mult timp”și „lucrurile vor deveni mult mai dificile”.
  • Statele Unite au informat Rusia că nu vor face schimb de date privind forțele sale nucleare, descriind această schimbare ca un răspuns la decizia Moscovei de a suspenda participarea la tratatul privind armele nucleare New START. Statele Unite ar fi dispuse să împărtășească unele date dacă Rusia ar respecta Noul START.
  • Cele 18 tancuri de luptă Leopard 2 promise de Germania Kievului au sosit în Ucraina, a declarat o sursă de securitate.
  • Rusia a afirmat că a doborât o bombă inteligentă ghidată GLSDB furnizată de SUA și lansată de forțele ucrainene, fiind prima dată când Moscova susține că a interceptat una dintre armele care ar avea o rază de acțiune dublă față de cele folosite până acum.
  • Forțele ucrainene au ucis doi civili atunci când au bombardat o clădire de apartamente din orașul Donețk, aflat sub control rusesc în estul Ucrainei, au declarat oficiali instalați de Rusia.
  • Soldații unei unități rusești de asalt care s-au plâns de comandanții lor pe care i-au numit „criminali” și că au fost forțați în situații de luptă sinucigașă sunt acum interogați de parchetul militar.
  • Statele Unite s-au pronunțat pentru prima dată clar pentru un tribunal special care să judece „agresiunea” rusă împotriva Ucrainei.
  • Comitetul Olimpic Internațional a transmis marți că recomandă reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competițiile internaționale, sub un drapel neutru și cu titlu individual, atâta timp cât aceștia nu au susținut războiul din Ucraina și nu sunt în strânsă legătură cu armata sau serviciile ruse.
  • Dacă ar vrea, China ar putea pune Rusia sub o presiune enormă. În același timp, oboseala războiului se răspândește în SUA. Cele două mari rivale ar putea lucra împreună pentru pace, scrie Deutsche Welle.
  • Alexei Moskaliov, rusul condamnat la 2 ani de închisoare după ce fiica sa de 12 ani a desenat un desen anti-război, a reușit să fugă din arest înainte de pronunțarea sentinței.
  • Unul dintre cei mai mari producători de muniţie din Europa susţine că eforturile sale de a satisface cererea în creştere determinată de războiul din Ucraina sunt împiedicate de un nou centru de date TikTok.

---------------------