Unul dintre cei mai mari producători de muniţie din Europa susţine că eforturile sale de a satisface cererea în creştere determinată de războiul din Ucraina sunt împiedicate de un nou centru de date TikTok, care consumă energia electrică din regiunea din apropierea celei mai mari fabrici ale sale, scrie The Guardian.

PisiciFoto: Alexander Kautz, Dreamstime.com

Directorul executiv al Nammo, companie la care guvernul norvegian este coproprietar, a declarat că extinderea planificată a celei mai mari fabrici, situată în centrul Norvegiei, se loveşte de un blocaj legat de lipsa de energie necesară, întrucât noul centru de date al TikTok, construit recent în apropiere, consumă electricitatea disponibilă în regiune.

„Creşterea producţiei se loveşte de o provocare: stocarea videoclipurilor cu pisici”

  • „Suntem îngrijoraţi, pentru că vedem că viitoarea noastră creştere a producţiei se loveşte de o provocare: stocarea videoclipurilor cu pisici", a declarat pentru Financial Times directorul Morten Brandtzæg.

Elvia, furnizorul local de energie, a confirmat pentru Financial Times că reţeaua de electricitate nu mai are capacitate de rezervă după ce a alocat-o centrului de date pe principiul „primul venit, primul servit”. Va dura ceva timp până când va fi disponibilă o capacitate suplimentară.

Cererea de muniție, de 15 ori mai mare

Cererea de muniţie pentru artilerie este de 15 ori mai mare decât în mod normal, iar industria de armament din Europa trebuie să investească 2 miliarde de euro în noi fabrici pentru a face faţă nevoilor Ucrainei, potrivit lui Brandtzæg.

Conform unor estimări, Ucraina trage între 6.000 şi 7.000 de obuze de artilerie pe zi şi se confruntă cu penurie de muniţie după mai bine de un an de război. Liderii Uniunii Europene au anunţat un program de rambursare a ţărilor care oferă muniţie de artilerie Ucrainei, dintr-un fond de 1 miliard de euro, cheltuind în acelaşi timp încă 1 miliard de euro pentru creşterea capacităţii de producţie de muniţii în întregul bloc european.

Planurile Nammo de a-şi extinde cea mai mare unitate de producţie par să se fi lovit de eforturile TikTok de a-şi îmbunătăţi imaginea în condiţiile în care se confruntă cu tot mai multe interdicţii în întreaga lume, aşa că reţeaua socială ce are comapania-mamă în China s-a hotărât să găzduiască datele europenilor mai mult la nivel local.

TikTok se luptă cu o propunere de interdicţie naţională în SUA, unde a fost deja interzis pe majoritatea dispozitivelor guvernamentale. De asemenea, guvernul britanic, Comisia Europeană şi Parlamentul European au interzis recent TikTok pe telefoanele personalului din cauza îngrijorărilor că datele utilizatorilor aparţinând companiei - care este deţinută de firma chineză ByteDance - ar putea fi culese şi folosite de guvernul chinez.

TikTok a declarat anul trecut că unii angajaţi din China ar putea avea acces la datele utilizatorilor europeni şi a recunoscut că angajaţii au folosit propria aplicaţie pentru a spiona jurnalişti, în încercarea de a depista scurgerile de informaţii.

Cu toate acestea, în cadrul unei audieri în Congres săptămâna trecută, directorul general al companiei a insistat că TikTok este complet independentă de guvernul chinez şi că autorităţile chineze nu au acces la datele sale. Într-un efort de a linişti legislatorii europeni, TikTok a declarat că va începe să stocheze datele utilizatorilor europeni la nivel local în acest an, iar eforturile în acest sens vor continua până în 2024. Compania a precizat că va reduce transferul de date în afara regiunii şi va reduce accesul angajaţilor la datele utilizatorilor pe plan intern.

De asemenea, compania a anunţat că intenţionează să deschidă noi centre de date în Irlanda şi în regiunea Hamar din Norvegia.

Companiile internaţionale din domeniul tehnologiei şi al reţelelor sociale se confruntă cu un control sporit în ceea ce priveşte funcţionarea centrelor uriaşe folosite pentru a stoca cantităţi mari de date. Aceste centre consumă cantităţi mari de energie pentru a alimenta şi răci serverele ce stochează fotografiile, videoclipurile şi alte date bazate pe cloud ale clienţilor. Până în 2030, Comisia Europeană estimează că centrele de date vor reprezenta 3,2% din cererea de energie electrică din cadrul blocului comunitar, ceea ce reprezintă un salt de 18,5% faţă de 2018.

Un proiect de plan pentru a obliga centrele de date să îşi publice impactul asupra mediului a fost obţinut anul trecut de Politico. Autorităţile "nu ar trebui să fie puse în situaţia de a trebui să aleagă între a atrage centre de date, pe de o parte, şi a se asigura că întreprinderile şi gospodăriile casnice pot avea acces la electricitate, pe de altă parte", se arată în proiectul de plan european.

(Sursa: News.ro / Foto: Dreamstime.com)