Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia a susținut miercuri că luptele pentru preluarea controlului asupra orașului ucrainean Bahmut „practic au distrus" armata ucraineană, dar și că forțele sale au fost „grav afectate", transmite Reuters.

Șeful Wagner Evgheni PrigojinFoto: Not specified / WillWest News / Profimedia

„Bătălia pentru Bahmut de acum a distrus deja practic armata ucraineană și, din nefericire, a afectat grav și Compania militară privată Wagner", a spus șeful Wagner, Evgheni Prigojin, într-un mesaj audio postat pe Telegram.

Declarația vie după ce, marți, liderul instalat de ruși în regiune a afirmat că forțele Moscovei avansează în acest oraș, în pofida unei rezistențe acerbe, și au preluat aproape în totalitate controlul asupra uzinei metalurgice din această zonă.

Bătălia pentru Bahmut, un oraș minier din regiunea Donețk, este cel mai fierbinte punct al războiului de luni de zile, ambele părți descriind luptele de acolo ca pe o „mașină de tocat oameni".

Denis Pușilin, liderul instalat de ruși în partea regiunii Donețk aflată sub controlul Moscovei, a susținut că majoritatea forțelor ucrainene s-au retras de la fabrica de metale AZOM de pe partea vestică a râului Bahmuțka din oraș.

„Lucrul important aici a fost de a elibera zona industrială de la fabrica în sine. Practic, se poate spune că acest lucru a fost făcut acum, băieții doar terminând luptătorii (ucraineni) de acolo care au rămas doar în grupuri izolate", a declarat Pușilin la televiziunea de stat rusă.

Afirmațiile sale au fost contrazise de ucraineni și de occidentali, potrivit cărora situația din Bahmut se stabilizează și că ofensiva de iarnă a Rusiei se clatină.

În nota sa de informare de seară de marți, comandamentul militar ucrainean a transmis că Rusia a continuat să desfășoare atacuri în Bahmut, dar că forțele ucrainene au rămas ferme și au respins atacurile.

Purtătorul de cuvânt al comandamentului de est al Ucrainei, Serhii Cherevati, a declarat separat că situația din jurul Bahmut a rămas „dinamică".

Miercuri dimineață, ministerul britanic al apărării a spus că luptele continuă în Bahmut, dar atacurile rusești sunt încă la un nivel redus față de ultimele săptămâni.

„Una dintre principalele realizări ale recentelor operațiuni ucrainene a fost probabil respingerea luptătorilor ruși din Grupul Wagner de pe ruta 0506. Acest drum de țară minor a devenit o linie de aprovizionare critică pentru apărătorii ucraineni. Anterior, Wagner se afla la câteva sute de metri de acest traseu”, au afirmat experții militari britanici.