Spania va livra după Paşte cele şase tancuri Leopard 2A4 pe care le-a promis Ucrainei, a anunţat miercuri ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles.

Tanc Leopard 2Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Cele şase tancuri de luptă (...) vor fi trimise Ucrainei după săptămâna Paştelui” catolic, adică începând cu 10 aprilie, a declarat ea în Camera Deputaţilor, conform AFP și Agerpres.

Spania a anunţat la sfârşitul lunii februarie trimiterea acestor tancuri. Depozitate la o bază militară la Zaragoza (nord), aceste tancuri Leopard 2A4 nu au mai fost folosite de mulţi ani şi au avut nevoie de reparaţii.

Armata spaniolă, care a instruit militari ucraineni în utilizarea acestor tancuri, face în prezent ultimele teste pe aceste aparate înainte ca ele să fie livrate, a precizat ministrul.

În vizită la Kiev, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat la 23 februarie că Madridul ar mai putea trimite încă patru.

„Aceste patru tancuri suplimentare vor trebui să fie supuse unor reparaţii”, a confirmat Margarita Robles, fără a oferi detalii despre calendarul viitoarei lor expedieri în Ucraina.

Germania a confirmat luni că a livrat la rândul său 18 tancuri Leopard 2A6 către Kiev, care a primit de asemenea tancuri Challenger 2 britanice.

Aceste tancuri, cerute de mult timp de Ucraina, ajung în timp util pentru ofensiva de primăvară pe care Kievul o pregăteşte împotriva armatei ruse.

___