Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că a doborât o bombă americană GLSDB, care are cea mai mare rază de acţiune dintre toate munițiile furnizate oficial de Occident armatei ucrainene pentru a o susţine în războiul cu Rusia, transmit agenţiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

GLSDB Saab BoeingFoto: Saab

„Apărarea antiaeriană (...) a doborât 18 rachete ale sistemului HIMARS şi o rachetă ghidată GLSDB”, a afirmat Ministerul rus al Apărării în comunicarea sa zilnică despre evoluţia campaniei militare în Ucraina.

Anunţul menţionează că bomba a fost doborâtă în ultimele 24 de ore, fără a preciza zona.

Statele Unite au anunţat la începutul lunii februarie că vor include în ajutorul militar oferit Ucrainei şi bombe cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs - GLSDB).

Ce sunt bombele GLSDB

Un parteneriat între Saab și Boeing, acestea sunt rachete cu aripi rabatabile care planează către ţinte aflate la o distanţă de până la 150 de kilometri şi pot fi lansate cu lansatoarele multiple de rachete primite deja de Ucraina de la aliaţii săi occidentali.

Această nouă armă implică creşterea substanţială faţă de raza de acţiune de 80 de kilometri a rachetelor lansate cu sistemele HIMARS şi poate acoperi practic tot teritoriul ucrainean ocupat de trupele ruse, cu excepţia Crimeii, forţând eventual Moscova să-şi mute depozite de muniţii şi alte instalaţii militare mult mai departe de linia frontului, probabil chiar direct pe teritoriul rus.

Marele atu al acestui sistem este că el combină o bombă GBU-39 de diametru redus cu motorul de rachetă M26, ambele fiind pe larg disponibile în depozitele de armament ale Statelor Unite.

Sistemul GLSDB, parteneriat între Saab și Boeing, se diferențiază prin înalta sa precizie la distanțe lungi, iar GLSDB are și abilitatea de a zbura pe traiectorii complexe și de a manevra pentru a lovi ținte care nu pot fi lovite cu arme convenționale de foc, direct sau indirect, transmitea Saab în 2019, după testarea sa.

Urmărește ultimele evoluții din a 398-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.