Mai multe explozii au fost auzite luni seara la Kiev, potrivit primarului, Vitali Klitschko. Klitschko a spus că un magazin a luat foc în vest, dar nu au fost înregistrate victime. Apărarea aeriană a Kievului a doborât toate dronele implicate.

soldati ucraineni pe frontul din DonetkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:19Noul material LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Rusia nu are resurse suficiente ca să ajungă până la Odesa, Transnistria și să închidă bucla, iar NATO nu vede un risc de atac militar iminent la adresa Republicii Moldova, a declarat într-un interviu pentru TVR INFO secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană.
  • Cum au falsificat rușii o înregistrare video pentru a-i acuza pe ucraineni de abuz / Cum au fost demascați. O înregistrare video de propagandă rusă în care se pretinde că s-ar arăta militari ucraineni trăgând asupra unei mașini în care se aflau o mamă și un copil după ce au auzit-o pe femeie vorbind în limba rusă a fost dezmințită ca fiind falsă, arată o analiză CNN.
  • Președintele Joe Biden a declarat marți că este îngrijorat de posibilitatea ca Rusia să trimită arme nucleare tactice în Belarus. "Încă nu au făcut acest lucru", a declarat Biden reporterilor la Casa Albă. "Este îngrijorător".
  • Soldații unei unități rusești de asalt care s-au plâns de comandanții lor pe care i-au numit „criminali” și că au fost forțați în situații de luptă sinucigașă sunt acum interogați de parchetul militar, potrivit unei agenției independente rusești, ASTRA, relatează CNN.
  • SUA se pronunță pentru prima dată clar pentru un tribunal special care să judece „agresiunea” rusă împotriva Ucrainei. Statele Unite s-au declarat marți în favoarea creării unui tribunal special pentru a judeca „agresiunea” rusă în Ucraina, care ar fi „înrădăcinat în sistemul judiciar ucrainean”, potrivit AFP.
  • VIDEO Încă o privire în interiorul dronelor Shahed folosite de Rusia: „Majoritatea pieselor sunt occidentale” / Cum se pot cumpăra? Majoritatea componentelor care alcătuiesc dronele iraniene Shahed sunt fabricate de țări occidentale, care pot fi cumpărate de pe Aliexpress, potrivit unui clip Radio Europa Liberă.
  • Statele Unite au informat Rusia că nu vor furniza informații cu privire la forțele sale nucleare, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe, ca reacție la decizia Moscovei de a suspenda participarea la Tratatul armelor nucleare New START, relatează Reuters și CNN.
  • Rusia îşi diminuează intensitatea atacurilor din sudul Ucrainei, forţele ucrainene distrugând o parte substanţială a depozitelor şi a stocurilor sale de muniţii din zonă, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional Sud ucrainean, Natalia Humeniuk.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 398, LIVETEXT:

Cum au falsificat rușii o înregistrare video pentru a-i acuza pe ucraineni de abuz

01:51Rusia nu are resurse suficiente ca să ajungă până la Odesa, Transnistria și să închidă bucla, iar NATO nu vede un risc de atac militar iminent la adresa Republicii Moldova, a declarat într-un interviu pentru TVR INFO secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană.

01:10Președintele Joe Biden a declarat marți că este îngrijorat de posibilitatea ca Rusia să trimită arme nucleare tactice în Belarus.

"Încă nu au făcut acest lucru", a declarat Biden reporterilor la Casa Albă. "Este îngrijorător".

00:09Guvernul ucrainean a anunțat că trei noi companii finanțate prin donații sunt gata să desfășoare drone de fabricație ucraineană pentru luptă, relatează CNN.

Mihailo Fedorov, viceprim-ministrul pentru inovații, dezvoltare a educației, științei și tehnologiei, a spus că crearea companiilor de drone va aduce „o abordare complet nouă a managementului, instruirii și doctrinei utilizării dronei”.

Fedorov a spus că aceste companiile vor avea camionete, elicoptere de atac și terminale Starlink. Toate dronele, sau vehiculele aeriene fără pilot, sunt fabricate în Ucraina.

„Dronele vor efectua misiuni de recunoaștere și atac. Ele vor fi folosite pentru a ghida artileria, pentru a ajuta soldații să fie cât mai eficienți în timpul luptelor urbane și pentru a salva vieți”, a spus Fedorov. „Camionetele vor fi folosite pentru raiduri ale grupurilor mobile pe teritoriul inamic, livrarea mărfurilor și evacuarea răniților”.

22:49 Soldații unei unități rusești de asalt care s-au plâns de comandanții lor pe care i-au numit „criminali” și că au fost forțați în situații de luptă sinucigașă sunt acum interogați de parchetul militar, potrivit unei agenției independente rusești, ASTRA, relatează CNN.

21:43SUA nu au văzut niciun indiciu că Rusia se apropie de utilizarea armelor nucleare tactice în războiul din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, relatează The Guardian.

„Urmărim cât de bine putem. Nu am văzut nicio mișcare a domnului Putin pentru a acționa conform a ceea ce a promis că va face”.

21:06Ucraina este mulțumită de 'amânarea' de către CIO a deciziei privind sportivii ruși la JO 2024 (ministru)

20:46Condițiile prin care CIO recomandă reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competiții

Comitetul Olimpic Internațional a transmis marți că recomandă reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competițiile internaționale, sub un drapel neutru și cu titlu individual, atâta timp cât aceștia nu au susținut războiul din Ucraina și nu sunt în strânsă legătură cu armata sau serviciile ruse.

SUA nu vor furniza informații nucleare Rusiei, după ce Moscova și-a suspendat participarea la New Start

20:41Cum au falsificat rușii o înregistrare video pentru a-i acuza pe ucraineni de abuz / Cum au fost demascați

O înregistrare video de propagandă rusă în care se pretinde că s-ar arăta militari ucraineni trăgând asupra unei mașini în care se aflau o mamă și un copil după ce au auzit-o pe femeie vorbind în limba rusă a fost dezmințită ca fiind falsă, arată o analiză CNN.

20:22 SUA se pronunță pentru prima dată clar pentru un tribunal special care să judece „agresiunea” rusă împotriva Ucrainei

Statele Unite s-au declarat marți în favoarea creării unui tribunal special pentru a judeca „agresiunea” rusă în Ucraina, care ar fi „înrădăcinat în sistemul judiciar ucrainean”, potrivit AFP.

19:44VIDEO Încă o privire în interiorul dronelor Shahed folosite de Rusia: „Majoritatea pieselor sunt occidentale” / Cum se pot cumpăra?

Majoritatea componentelor care alcătuiesc dronele iraniene Shahed sunt fabricate de țări occidentale, care pot fi cumpărate de pe Aliexpress, potrivit unui clip Radio Europa Liberă.

19:41Statele Unite au informat Rusia că nu vor furniza informații cu privire la forțele sale nucleare, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe, ca reacție la decizia Moscovei de a suspenda participarea la Tratatul armelor nucleare New START, relatează Reuters și CNN.

Rusia îşi diminuează intensitatea atacurilor din sudul Ucrainei

18:55Rusia îşi diminuează intensitatea atacurilor din sudul Ucrainei, forţele ucrainene distrugând o parte substanţială a depozitelor şi a stocurilor sale de muniţii din zonă, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional Sud ucrainean, Natalia Humeniuk.

18:45Situația de la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, ocupată de forțele ruse, este „foarte periculoasă” și „foarte instabilă”, spune directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, citat de Reuters.

18:37 Conducerea ucraineană „își demonstrează disponibilitatea de a interveni în situația din Transnistria, inclusiv prin folosirea forței”, iar Rusia va fi ghidată de mandatul de securitate al personalului său militar, a susținut ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, marți, într-un interviu acordat TASS.

17:55Guvernul interimar de la Sofia a acuzat marţi Rusia că s-ar afla în spatele unui val de alerte cu bombă în zeci de şcoli din mai multe oraşe din Bulgaria, care au fost evacuate luni şi marţi, conform EFE şi AFP.

17:33Decizia SUA de a modifica rutele dronelor de supraveghere mai la sud, deasupra Mării Negre, după ce un avion rusesc s-a ciocnit cu o dronă americană la începutul acestei luni „ne limitează cu siguranță capacitatea de a colecta informații” legate de războiul din Ucraina, a declarat pentru CNN un înalt oficial militar american. Mai mult, revenirea la vechile rute ar putea fi dificilă.

Rusia afirmă în premieră că a doborât o bombă americană GLSDB primită de Ucraina

17:13 Ministerul rus al Apărării a declarat marţi pentru prima oară că a doborât o bombă americană GLSDB, care are cea mai mare rază de acţiune dintre toate munițiile furnizate oficial de Occident armatei ucrainene pentru a o susţine în războiul cu Rusia.

17:01 Oficiali instalați de ruși în Donețk spun că forțele ucrainene au ucis doi civili luni seara când au bombardat o clădire de apartamente în acest oraș, relatează Reuters.

Reporterii Reuters au văzut membri ai echipajelor de salvare căutând printre dărâmături, a iar picioarele unei victime ieșeau din moloz.

„Un obuz ucrainean a lovit un bloc de apartamente de pe strada Kuibișev nr. 246 (din Donețk)”, a declarat într-un comunicat forța de poliție instalată de Rusia în partea controlată de Moscova a Donețkului.

16:48Pot China și SUA să pună capăt războiului din Ucraina? Citește AICI o analiză Deutsche Welle pe această temă.

16:43Membri ai elitei culturale şi politice din Rusia ar fi devenit sumbri când Dmitri Peskov, credinciosul purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin, ar fi dat de înțeles la o petrecere din decembrie că războiul Kremlinului cu Occidentul va fi unul care va dura „foarte, foarte mult timp” și „lucrurile vor deveni mult mai dificile”, în condiţiile în care mulţi dintre invitaţi au declarat în privat că se opun războiului din Ucraina, spun surse care au participat la evenimentul festiv, potrivit Guardian.

În jur de 2.000 de civili au rămas în Avdiivka, în pofida ordinului de evacuare

16:38Alexei Moskaliov, rusul condamnat la 2 ani de închisoare după ce fiica sa de 12 ani a desenat un desen anti-război, a reușit să fugă din arest înainte de pronunțarea sentinței.

16:12În jur de 2.000 de civili au rămas în orașul Avdiivka din Donețk, în pofida ordinului de evacuare dat de autoritățile ucrainene. Orașul avea o populație de peste 30.000 de locuitori înainte de declanșarea războiului.

15:21 Uniunea Europeană pleacă de la faptul că furnizează Ucrainei arme eficiente și nu este de acord cu cei care le numesc învechite, a declarat marți reprezentantul Serviciului Extern al UE, Peter Stano, la un briefing de presă susținut la Bruxelles.

„Nu există nicio aprovizionare cu arme învechite. Există arme eficiente pe care ucrainenii le pot folosi (...) Când vine vorba de tipuri de arme vechi, sau de așa-numitele tipuri de arme sovietice, aceastea au fost valoroase mai ales la începutul conflictului, pentru că sunt ceea ce armata ucraineană aveau în dotare și ceea ce ucrainenii au fost instruiți să folosească. Dacă arma trage, iar ucrainenii vor să o obțină și poate aduce rezultate, atunci răspundem la cererile ucrainenilor”, a spus el, după ce a fost întrebat de jurnaliști cu privire la acest subiect.

14:50​Trei cadeți au murit la Academia Militară de lângă Sankt Petersburg în condiții misterioase, prezentând spume la gură și simptomeasociate unei crize de epilepsie.

Franța dublează nunărul de obuze livrate Ucrainei

14:32 Franța va dubla numărul de obuze de 155 mm livrate Ucrainei și „foarte curând” va livra sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T promis, a declarat ministrul Forțelor Armate, Sebastien Lecornu, într-un interviu acordat Le Figaro.

„Parisul va furniza echipamentele terestre necesare contraofensivei Ucrainei: da, dublăm furnizarea de obuze de 155 mm pentru ca numărul să ajungă la până la 2.000 pe lună de la sfârșitul lui martie”, a spus el.

Obuzele de 155 mm sunt folosite, în special, de obuzierele franceze Caesar sau cele germane Pzh 2000 și au o rază de acțiune de până la 40 de kilometri.

14:15Avioanele de luptă MiG-29, pe care Ucraina le primește de la partenerii internaționali, vor consolida doar parțial capacitățile sale de luptă, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Yuri Ignat.

El a spus că Ucraina are nevoie de avioane moderne multifuncționale, de care depinde succesul în război.

„Totul depinde de ce fel de stație radar are avionul și de armele pe care le poate transporta sub aripi - rachete aeriene ghidate, rachete de croazieră, bombe etc. Aceste avioane (MiG-29) - poloneze și slovace - cu siguranță ne vor întări oarecum capacitățile, dar nimic din ceea ce am enumerat nu este acolo - nici radar la bord, nici rachete moderne nu pot fi amplasate acolo”, a explicat el.

13:48 Ucraina a primit trei tancuri Leopard 2A6 din Portugalia.

„Trei tancuri Leopard 2A6 furnizate de Portugalia sunt deja în Ucraina. Au fost livrate în conformitate cu acordurile cu partenerii noștri. Portugalia continuă să sprijine Ucraina în rezistența sa la invazia ilegală a Rusiei”, se arată într-un mesaj publicat pe Twitter de ministerul portughez al Apărării.

13:27Kremlinul susține că va continua să ceară o anchetă internațională cu privire la exploziile care au deteriorat gazoductele Nord Stream anul trecut, după ce nu a reușit să câștige sprijinul ONU în acest sens, conform Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut marți că toată lumea ar trebui să fie interesată de o anchetă imparțială pentru a găsi vinovații.

Luni, Rusia nu a reușit să convingă Consiliul de Securitate al ONU să solicite o anchetă independentă cu privire la exploziile din septembrie care au rupt gazoductele Nord Stream care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică.

Belarus susține că NATO i-a forțat mâna să accepte arme nucleare rusești pe teritoriul său

13:16Președintele Comisiei de Politică Informațională a Dumei de Stat de la Moscova, Alexander Khinshtein, a anunțat introducerea unui proiect de lege care permite Ministerului Afacerilor Interne, FSB, Gărzii Ruse, și a altor agenții de securitate să distrugă orice drone.

El a menționat că legislația actuală permite forțelor de securitate să doboare exclusiv dronele aeriene.

12:53Krzysztof Jablonski, ministrul adjunct de Externe al Poloniei, a declarat marți după-amiaza că președintele Volodimir Zelenski ar putea efectua în curând o vizită oficială la Varșovia, dar că detaliile deplasării nu vor fi anunțate în prealabil din motive de securitate.

12:34 Belarus a declarat marți că a decis să accepte găzduirea de arme tactice nucleare ale Rusiei pe teritoriul său după ani de presiuni puse de Statele Unite și aliații din NATO pentru ca Minskul să își schimbe orientarea geopolitică.

12:24 Unul dintre cei mai mari producători de muniţie din Europa susţine că eforturile sale de a satisface cererea în creştere determinată de războiul din Ucraina sunt împiedicate de un nou centru de date TikTok, care consumă energia electrică din regiunea din apropierea celei mai mari fabrici ale sale.

11:59Forțele blindate ale Rusiei au suferit o nouă înfrângere în regiunea Donețk în timp ce încercau să încercuiască orașul Avdiivka, afirmă ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare asupra războiului din Ucraina.

Imagini cu tancurile Challenger 2 trimise de britanici Armatei Ucrainei

11:45Forțele ucrainene au ca principal scop să epuizeze și să provoace pierderi grele trupelor rusești care încearcă să captureze micul oraș Bahmut, spune comandantul forțelor terestre ucrainene Oleksandr Syrskyi, citat de Reuters.

11:10 Armata britanică a publicat un amplu reportaj despre instruirea tanchistilor ucraineni în Regat pentru a folosi tancurile Challenger 2.

10:45VIDEO Armata ucraineană a publicat marți o primă înregistrare video cu tancurile Challenger 2 pe care le-a primit din Marea Britanie, ministrul Apărării de la Kiev transmițând că acestea vor fi aruncate în curând în luptă.

10:27Autorităţile ucrainene au precizat luni că apărarea aeriană a doborât 12 drone ruseşti în apropiere de Kiev, iar resturile unei dintre ele au provocat un incendiu într-o clădire nerezidenţială şi nu au fost găsite victime.

Serhi Popko, şeful administraţiei militare a oraşului Kiev, a declarat că Rusia a lansat 12 drone spre Kiev, dar forţele de apărare aeriană ucrainene au identificat şi distrus „toate ţintele inamice” în spaţiul aerian din jurul capitalei.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a declarat în actualizarea sa zilnică de dimineaţă că în cursul nopţii Rusia a lansat în total spre Ucraina 15 drone Shahed, de fabricaţie iraniană, iar forţele ucrainene au distrus 14 dintre ele.

Pierderi semnificative suferite de ruși, în încercarea de a încercui orașul Avdiivka

10:25 Forțele ruse au suferit pierderi semnificative constând în vehicule blindate în încercarea de a încercui orașul Avdiivka, potrivit UK Defense Intelligence. Rușii au făcut doar progrese marginale, iar Regimentul 10 a pierdut probabil o mare parte din tancurile sale. Regimentul face parte din Corpul 3 de Armată care a susținut invazia Ucrainei din august 2022.

09:50Rușii au lansat un atac aerian cu o bombă aeriană ghidată asupra așezării Bilopol, regiunea Sumî, potrivit șefului Administrației Prezidențiale, citat de Ukrinform. Potrivit acestuia, în urma atacului aerian, o clădire a luat foc, au fost avariate și 2 case particulare, o conductă de gaz stradală de joasă presiune și un bloc de locuințe cu două etaje.

09:27„Rușii încearcă să-și concentreze eforturile pe direcția Bakhmut. Și-au aruncat cele mai bune unități pentru a obține victoria. Sarcina noastră este să distrugem inamicul și să creăm condițiile pentru acțiuni ofensive”, spune comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene Oleksandr Syrskyi, citat de Ukrinform.

09:10Marina rusă a tras rachete supersonice anti-navă asupra unei ţinte simulate în Marea Japoniei, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Moscova, relatează Reuters. "Navele Flotei Pacificului purtătoare de rachete au tras rachete de croazieră Moskit asupra unei ţinte marine inamice simulate în Marea Japoniei", a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat postat pe contul său de Telegram. "Ţinta, situată la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri, a fost lovită cu succes de două rachete de croazieră Moskit", a precizat ministerul.

09:02NATO trebuie să găsească modalități de a sprijini aderarea Ucrainei la Alianță, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Jan Lipavsky, la o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „În legătură cu viitorul summit de la Vilnius, mi-am exprimat dorința ca președintele Zelensky să vorbească în cadrul sesiunii”, a mai spus Lipavskyi.

09:00„Ocupanții ruși introduc restricții privind libera circulație a cetățenilor ucraineni între localități. E vorba de două districte- Horli din regiunea Donețk, precum și districtul Kahov din regiunea Herson, unde nu este posibilă intrarea fără a te înregistra la autoritățile locale”, scrie Statul Major al Armatei ucrainene pe Telegram.

08:23Bulgaria, prin intermediari, ar urma să vândă o cantitate mare de muniție Ucrainei, ceea ar afecta în mod semnificativ cursul războiului, scrie Pravda.ua. Ministerul bulgar al Apărării a anunțat că va preda muniție veche în valoare de aproape 175 de milioane de euro uzinei militare de stat VMZ și va primi în schimb muniție nouă. Fostul ministru al Apărării Boyko Noev a explicat într-un interviu acordat bTV: scopul acestei decizii este de a permite intrarea în Ucraina a unei cantități uriașe de muniție veche din depozitele armatei bulgare. "Aceasta este cea mai mare operațiune de reînarmare a forțelor terestre bulgare din istoria recentă.”, a spus fostul ministru.

07:29Federația Rusă trebuie să returneze militarii răniți și grav bolnavi fără condiții suplimentare, spun autoritățile ucrainene citate de Ukrinform. La Cartierul General de Coordonare a avut loc o întâlnire cu rudele soldaților capturați și dispăruți. „Este extrem de dificil să obținem informații fiabile despre locul de detenție a militarilor noștri în Rusia sau în teritoriile ucrainene ocupate temporar. Reprezentanții Comitetului Internațional al Crucii Roșii, având acces la astfel de locuri, efectuează sondaje, află starea sănătății și condițiile de detenție. Cu acordul deținutului, aceștia pot informa rudele și autoritățile statului despre faptul captivității. Cu toate acestea, CICR nu dezvăluie locurile pe care le-au vizitat”, mai spun ucrainenii.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război

  • Comandantul forțelor terestre ale Ucrainei spune că trupele sale continuă să respingă atacurile asupra orașului Bahmut din est și că apărarea Bahmutului este o „necesitate militară”. Comentariile generalului Oleksandr Syrskyi au semnalat din nou intenția Ucrainei de a continua lupta în Bahmut, în ciuda numărului mare de morți.
  • Cel puțin două persoane au murit luni într-o lovitură cu rachete rusești în orașul Sloviansk, din est, potrivit guvernatorului regional. Atacul a lăsat alți 29 de răniți, a spus Pavlo Kyrylenko, adăugând că o serie de clădiri și birouri înalte au fost avariate sau distruse. Volodimir Zelenski a postat un videoclip care arăta vehicule în flăcări și resturi împrăștiate peste drum.
  • Președintele Ucrainei, i-a spus șefului AIEA, Rafael Grossi, că siguranța centralei nucleare din Zaporojie nu poate fi garantată cât timp rușii vor fi acolo. Cei doi s-au întâlnit luni pentru a discuta despre managementul celei mai mari centrale nucleare din Europa și au avut discuții „consistente”, potrivit lui Grossi.
  • Companiile occidentale care își vând afacerile rusești și care pleacă din Rusia sunt obligate să doneze 10% către guvernul rus, scrie Financial Times, citând o decizie a Comisiei pentru investiții străine din Rusia.
  • Consiliul de Securitate al ONU a refuzat luni cererea Rusiei de a investiga cine a aruncat în aer conducta Nord Stream 2. Rusia, China și Brazilia au votat în favoarea moțiunii de investigare, dar nu au obținut cele nouă voturi necesare pentru a fi adoptate în consiliul celor 15 națiuni.
  • Cele 18 tancuri de luptă Leopard 2 promise de Germania Ucrainei au fost predate la granița ucraineană.
  • Presa ucraineană a publicat o conversație telefonică între proeminentul producător de muzică rus Iosif Prigozhin și miliardarul Farkhad Akhmedov, în care cei doi bărbați critică conducerea Rusiei. Dacă ar fi autentică, înregistrarea ar oferi o perspectivă inedită asupra stării de spirit din rândul elitei ruse.
  • Polonia a reținut un cetățean străin sub acuzația de spionaj pentru Rusia, au spus procurorii. Arestarea vine după ce Polonia a demontat o rețea rusă de spionaj care pregătea acte de sabotaj și monitoriza rutele feroviare către Ucraina. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă până la 10 ani de închisoare.
  • Parlamentul Ungariei a aprobat un proiect de lege care permite Finlandei să adere la NATO, aducând-o cu un pas mai aproape de a deveni membru cu drepturi depline al alianței. Parlamentarii maghiari au votat 182 pentru și șase împotrivă, fără abțineri. Turcia este singurul stat din cei 30 de membri ai NATO care nu a ratificat aderarea Finlandei.

06:53 Mai multe explozii au fost auzite la Kiev, în Ucraina, în noaptea de luni spre marţi (ora locală), a anunţat primarul oraşului, Vitaliy Klitschko, pe canalul său oficial Telegram, relatează CNN.

06:20 Forţele de apărare ucrainene au respins luni 41 de încercări de asalt rusesc spre Lyman, Bahmut, Avdiivka şi Marinka, potrivit Statului Major General al Forţelor Armate, relatează Ukrinform. Potrivit Ukrinform, numărul de morţi din partea Rusiei în Ucraina la 27 martie se ridica la 171.160. Forţele ucrainene au distrus, de asemenea, 3.595 de tancuri ruseşti, 6.953 de vehicule blindate de luptă, 2.638 de sisteme de artilerie, 2.216 drone şi sute de alte unităţi de echipament inamic.

01:30Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă, luni seară, că ”inamicul trebuie să fie tras la răspundere” pentru fiecare atac, referindu-se la toate zonele unde Rusia a atacat zone rezidenţiale, potrivit News.ro.

După o vizită în regiunea Zaporojie şi o întâlnire cu directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Gross, Zelenski a afirmat că ”a ţine ostatică o centrală nucleară timp de mai bine de un an este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în istoria sectorului energetic nuclear”.

00:30Rusia a lansat un nou atac cu drone asupra Kievului, în timp ce în capitala Ucrainei s-au auzit mai multe explozii, relatează Ukrainska Pravda.

23:40Ucraina va participa la Summitul pentru Democrație condus de SUA, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său nocturn de luni, potrivit CNN.

„Ne pregătim deja pentru un eveniment internațional important care va avea loc săptămâna aceasta la inițiativa președintelui (Joe) Biden și a Statelor Unite”, a spus el.

„Summitul pentru democrație. Ucraina va participa. Poziția noastră în sprijinul libertății va suna puternic, ca întotdeauna”, a adăugat președintele.