Forțele blindate ale Rusiei au suferit o nouă înfrângere în regiunea Donețk în timp ce încercau să încercuiască orașul Avdiivka, afirmă ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare asupra războiului din Ucraina.

Rămășițele unor tancuri rusești distruse în războiul din UcrainaFoto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

„În ultimele zile Rusia a continuat să prioritizeze o operațiune de încercuire a orașului Avdiivka din regiunea Donețk. Însă forțele rusești au reușit doar progrese marginale cu pierderi grele în ceea ce privește vehiculele blindate”, notează evaluarea publicată marți dimineața de Ministerul Apărării de la Londra.

Acesta afirmă de asemenea că Regimentul 10 de Tancuri al Rusiei a pierdut probabil un număr mare din tancurile sale în timp ce încerca să încercuiască Avdiivka, localitate descrisă drept un „al doilea Bahmut” de unii oficiali ucraineni din cauza luptelor intense de aici, dinspre sud.

„Regimentul face parte din Corpul 3 de Armată, prima formație majoră pe care Rusia a creat-o pentru a susține invazia din Ucraina începând cu august 2022. Numeroase relatări din surse deschise sugerează că Corpul 3 de Armată a fost în mod deosebit măcinat de probleme legate de disciplina slabă și moralul prost”, explică evaluarea britanică.

Deși militarii acestui corp al armatei ruse au fost antrenați pentru o perioadă în Belarus, eficacitatea lor pe câmpul de luptă rămâne una limitată, potrivit britanicilor.

„Pierderile Regimentului 10 de Tancuri au avut loc probabil în mare parte din cauza asalturilor frontale defectuoase din punct de vedere tactic, asemănătoare cu alte atacuri cu forțe blindate ale Rusiei care au eșuat recent, precum cele din jurul orașului Vuhledar”, conchide evaluarea publicată marți de Ministerul britanic al Apărării.

Nici voluntarii armatei ruse nu se descurcă mai grozav decât recruții încorporați cu forța

Într-o evaluare proprie publicată încă de la jumătatea lunii septembrie a anului trecut, agenția Forbes nota că, pe hârtie cel puțin, Corpul 3 de Armată este o forță puternică cu 10.000 de militari împărțiți în peste 10 batalioane echipate cu sute de tancuri T-80, T-90 și alte vehicule de luptă.

În realitate însă aceasta s-a dovedit a fi mai degrabă un om de paie, unitățile conținând, printre altele, voluntari ce aveau probleme cu consumul de alcool sau droguri.

Avangarda Corpului 3 de Armată a fost trimisă în grabă în nord-estul Ucrainei, în regiunea Harkov, la începutul lunii septembrie pentru a încerca să blocheze contraofensiva ucraineană care a dus la prăbușirea frontului rusesc de aici.

Însă unitățile sale s-au „evaporat” în fața atacurilor ucrainenilor, mai multe înregistrări video apărute pe rețelele de socializare surprinzând echipamente abandonate de acestea și militari ruși retrăgându-se grăbit de pe pozițiile defensive.

„Faptul că Corpul 3 de Armată nu a reușit să facă vreo diferență este o veste foarte proastă pentru efortul de război al Rusiei”, sublinia la momentul respectiv agenția Forbes.

Doar câteva zile mai târziu, pe 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin decreta mobilizarea „parțială” în Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 398-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.