Statele Unite s-au declarat marți în favoarea creării unui tribunal special pentru a judeca „agresiunea” rusă în Ucraina, care ar fi „înrădăcinat în sistemul judiciar ucrainean”, potrivit AFP.

Copii răpiţi de Rusia au revenit în UcrainaFoto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

„Statele Unite susțin înființarea unui tribunal special privind crima de agresiune împotriva Ucrainei, sub forma unui tribunal internațional care să fie înrădăcinat în sistemul judiciar ucrainean și să includă elemente internaționale”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Oficialul a precizat că Washingtonul dorește „un sprijin internațional semnificativ, inclusiv din partea partenerilor noștri europeni” și că tribunalul ar fi „ideal să fie situat într-o altă țară din Europa”.

Este pentru prima dată când Statele Unite, în mod tradițional recalcitrante față de justiția internațională, se declară în mod explicit în favoarea creării unui astfel de tribunal care să judece crimele comise de la invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie 2022, o idee susținută și de europeni, care au menționat crearea unui astfel de tribunal încă din luna noiembrie a anului trecut.

Anunțul survine la câteva zile după ce Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru crima de război de „deportare” a copiilor ucraineni în cadrul ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, Rusia nu recunoaște jurisdicția CPI.

CPI are jurisdicție doar asupra crimelor de război și a crimelor împotriva umanității din Ucraina, nu și asupra „crimei de agresiune” comise de către conducerea Rusiei.

Luni, emisarul american pentru justiție internațională Beth Van Schaack a declarat că SUA doresc ca tribunalul să fie finanțat și dotat cu personal internațional.

„Credem că o astfel de instanță, internaționalizată, dar înrădăcinată în sistemul judiciar ucrainean (...) va oferi cea mai bună șansă” de a face dreptate, a declarat ea într-un discurs.