Situația de la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, ocupată de forțele ruse, este „foarte periculoasă” și „foarte instabilă”, spune directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, citat de Reuters.

Centrala nucleară ucraineană de la ZaporojieFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Instalația nucleară și-a pierdut alimentarea externă cu energie de șase ori, de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, forțând generatoarele diesel de urgență să pornească pentru a răci reactoarele.

Grossi spune că nivelul apei dintr-un rezervor din apropiere controlat de forțele ruse este un alt pericol potențial. Apa furnizată de rezervor este utilizată pentru răcirea reactoarelor.

  • „Dacă nivelul rezervorului scade dincolo de un anumit nivel, atunci nu este apă pentru a răci reactoarele și am văzut mai ales în ianuarie că nivelul apei scădea semnificativ. Și-au revenit cumva în ultimele săptămâni”, a explicat pentru Reuters directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

El a mai spus că a existat o activitate militară în creștere în regiune, fără a oferi detalii.

Grossi, care s-a întâlnit luni cu președintele Volodimir Zelenski la hidrocentrala Dnipro, la nord-est de centrala Zaporizhzhia, a declarat că încercarea sa de a intermedia un acord pentru protejarea centralei este încă valabilă.

Zelenski: „A ţine ostatică o centrală nucleară, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în istoria sectorului energetic nuclear”

Zelenski a spus, în mesajul său de luni seară, după o vizită în regiunea Zaporojie şi după întâlnirea cu directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice, că „a ţine ostatică o centrală nucleară timp de mai bine de un an este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în istoria sectorului energetic nuclear”.

  • „Subiectul este clar: securitatea industriei noastre energetice, a centralelor noastre nucleare. În primul rând, centrala nucleară de la Zaporojie, pe care Rusia încă o foloseşte pentru a şantaja lumea cu radiaţiile (...)
  • A ţine ostatică o centrală nucleară timp de mai bine de un an este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în istoria sectorului energetic nuclear european şi, în general, mondial.
  • Cu cât ocupaţia rusă a centralei Zaporojie va continua mai mult timp, cu atât mai mare va fi ameninţarea la adresa securităţii Ucrainei, a întregii Europe şi a lumii. Sunt recunoscător partenerilor noştri, recunoscător lui Grossi pentru că a înţeles acest lucru şi pentru că sprijină Ucraina în problemele relevante”, a mai transmis Zelenski.