O înregistrare video de propagandă rusă în care se pretinde că ar apărea militari ucraineni trăgând asupra unei mașini în care se aflau o mamă și un copil după ce au auzit-o pe femeie vorbind în limba rusă a fost dezmințită ca fiind falsă, arată o analiză CNN.

soldati rusi in regiunea ocupata DonetkFoto: Alexei Alexandrov / AP / Profimedia

Înregistrarea înscenată începe cu un bărbat purtând o uniformă militară ucraineană care oprește mașina pentru că „încalcă regulile de circulație” înainte de a-i spune femeii din mașină: „Nenorocito, dă-mi documentele tale”.

După ce o aude pe femeie vorbind în rusă, bărbatul în uniformă o numește „porc, gunoi…” și trage mai multe focuri de armă cu pușca, speriind copilul din mașină. Atât femeia, cât și copilul pot fi auziți țipând.

Înregistrarea video cu camera de bord a fost distribuită pe scară largă pe conturile rusești de Telegram și chiar pe conturile oficiale de Twitter, precum cele ale Ministerului rus de Externe și ale Ambasadei Rusiei la Londra.

Cu toate acestea, analiștii open source de pe Twitter (@Tatarigami_UA, @PStyle0ne1 și @EjShahid) au geolocalizat filmarea tot în interiorul teritoriului ocupat de Rusia în regiunea ucraineană Donețk.

O analiză a CNN a confirmat că locația este satul Makiivka, la aproximativ 30 de kilometri de linia frontului.

Localnicii chiar au mers la fața locului și au fotografiat ramurile de copac, care au o formă distinctivă, ceea ce confirmă și mai mult geolocalizarea videoclipului.

Un canal Telegram pro-Rusia cu peste 300.000 de abonați, Veteran Notes, a recunoscut că videoclipul este fals.

„Acest videoclip este fals. A fost un exercițiu ratat. Mai avem încă multe de învățat despre astfel de operațiuni de informare”, a postat acesta.

După ce a fost dezmințit de comunitatea open source, contul oficial de Twitter al Ministerului rus de Externe a retras videoclipul, fără să recunoască faptul că incidentul a fost fabricat.

Ambasada Rusiei în Marea Britanie încă avea videoclipul afișat.