​Rusia îşi diminuează intensitatea atacurilor din sudul Ucrainei, forţele ucrainene distrugând o parte substanţială a depozitelor şi a stocurilor sale de muniţii din zonă, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional Sud ucrainean, Natalia Humeniuk, relatează EFE și Agerpres.

Serghei Șoigu și Valeri GherasimovFoto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

„De trei zile nu a mai avut loc niciun bombardament rusesc în zona estuarului Nipru-Bug”, a spus ea, cu referire la zona în care cele două râuri se varsă în Marea Neagră şi care se află la aproximativ 70 de kilometri vest de oraşul Herson.

Humeniuk a atribuit acest lucru incapacităţii forţelor ruseşti de a se aproviziona cu muniţie după ce depozitele lor au fost distruse. Potrivit purtătoarei de cuvânt a armatei, militarii ruşi nu pot de asemenea „să transfere arme şi echipamente suplimentare, inclusiv mortiere” deoarece unităţile ucrainene „au reuşit să le distrugă poziţiile”, iar condiţiile meteorologice nefavorabile din Marea Neagră „le limitează libertatea de mişcare”.

Situaţia, a spus Humeniuk, „este rezultatul acţiunilor forţelor de securitate şi apărare”, care în ultimele zile ar fi reuşit să distrugă importante infrastructuri şi poziţii ruseşti „într-o zonă de 20-30 kilometri pe malul stâng (est) al râului Nipru”, care rămâne ocupată de Rusia.

Potrivit presei ucrainene, forţele ruse au pierdut totodată numeroase sisteme de artilerie şi de lansare multiplă de rachete în această zonă şi au fost nevoite să se îndepărteze de malul Niprului deoarece focul ucrainean a lovit poziţiile lor din imediata vecinătate a râului.

Comentariile Nataliei Humeniuk vin în contextul în care analiștii occidentali par să creadă că și ofensiva rusă în direcția Bahmut a trecut de punctul său culminant, sau este pe punctul de a face acest lucru, rușii încercând noi atacuri înspre orașul Avdiivka aflat mai la sud în regiunea Donețk.

Totuși, comentariile lui Humeniuk ar trebui privite cu o notă de precauție, ea fiind cea care afirma în urmă cu două săptămâni că armata rusă se pregătește să se retragă și de pe malul de est al râului Nipru, abandonând restul regiunii Herson.

Ca întotdeauna, războiul informațional se duce de ambele părți ale unui conflict.

Urmărește ultimele evoluții din a 398-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.