Soldații unei unități rusești de asalt care s-au plâns de comandanții lor pe care i-au numit „criminali” și că au fost forțați în situații de luptă sinucigașă sunt acum interogați de parchetul militar, potrivit unei agenției independente rusești, ASTRA, relatează CNN.

soldati rusi mobilizati la razboiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

ASTRA a spus că a vorbit cu rudele bărbaților care fac parte din detașamentul Storm, aflată în subordinea ministerului apărării.

Săptămâna trecută, bărbații au declarat într-un videoclip că au fost blocați în tranșee în satul Vodiane, lângă Donețk, iar comandanții lor au desfășurat „trupe barieră” pentru a-i împiedica să se retragă. Ulterior, au fost trimiși la Donețk, potrivit ASTRA.

  • „Au plasat trupe barieră în spatele nostru și nu ne-au lăsat să ne părăsim poziția... Amenință că ne vor distruge unul câte unul și ca unitate. Vor să ne execute ca martori ai unei conduceri criminale complet neglijente”, spunea Alexander Gorin, un soldat rus, în clip.
  • „Comandanții noștri sunt o organizație criminală. Nu există altă modalitate de a spune”, a spus un alt soldat rus, care s-a identificat drept Serghei Moldanov.

Două dintre unități au dispărut și „se presupune că au fost deja trecuți pe lista de urmăriți ca părăsind unitatea fără permisiune”, spune ASTRA, citând rudele soldaților.