Forțele rusești au avut un oarecare succes în orașul Bahmut, situat pe linia frontului estic, au declarat lideri militari ucraineni, adăugând că soldații lor încă rezistă în bătălia care durează de mai multe luni. Oficialii ruși spun că forțele lor continuă să câștige teren, avansând stradă cu stradă din interiorul Bahmutului.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că aceste 400 de zile de când Ucraina se apără în faţa agresiunii la scară largă reprezintă „un parcurs colosal”. El arată că ucrainenii îşi pregătesc următorii paşi. „Ucraina va câştiga. Pentru că libertatea şi dreptatea, umanitatea şi respectul, pacea meritate de oameni trebuie să triumfe”, subliniază el.
  • Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care este demarată campania de recrutare de primăvară, 147.000 de cetățeni fiind chemați pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu, a anunțat joi agenția oficială rusă de presă Tass.
  • Rusia a tras cel puțin șase rachete asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în cursul serii de joi, a anunțat șeful administrației militare regionale, Oleg Siniegubov
  • Un tribunal din Moscova a decis joi ca jurnalistul american Evan Gershkovich, reporter al cotidianului "The Wall Street Journal", reţinut de FSB pentru acuzaţia de spionaj în favoarea Washingtonului, să fie arestat pentru două luni, relatează Reuters, care menţionează că aceasta este cea mai gravă acţiune împotriva unui jurnalist străin de când Rusia a invadat Ucraina.
  • „Războiul începe acasă / Chipul opoziției este acum un chip de femeie”, spune opozanta rusă Daria Serenko. Artista și activista rusă Daria Serenko, în vârstă de 30 de ani, cofondatoare a mișcării Feminist Anti-War Resistance, s-a impus ca o figură a opoziției femeilor față de războiul din Ucraina și față de regimul lui Vladimir Putin, pe care îl consideră simptomatic pentru patriarhat, potrivit AFP.
  • Peste 7.000 de soldați ucraineni au fost instruiți de forțele Statelor Unite de la începutul invaziei rusești de anul trecut, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, citat de CNN. Săptămâna aceasta, 65 de ucraineni care se antrenau pe sistemul de apărare antiaeriană Patriot la Fort Sill, Oklahoma, s-au întors în Europa după ce au finalizat acest antrenament.
  • Guvernul ucrainean controlează doar o treime din orașul Bahmut, care a fost scena unor lupte violente și mortale timp de luni de zile în estul țării, a declarat joi consilierul prezidențial ucrainean Serghei Lechcenko.
  • Armata chineză anunță că e „pregătită să-şi intensifice cooperarea” cu forţele armate ruse. „Forţele armate chineze sunt dispuse să lucreze cu cele ruse pentru a-şi consolida comunicarea şi coordonarea strategică”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei chineze, Tan Kefei, citat într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Beijing.
  • Casa Albă afirmă că Rusia "caută în mod activ" mai multe arme din Coreea de Nord (AFP). John Kirby, de la Consiliul de Securitate Națională, a reamintit că, potrivit informațiilor serviciilor de informații americane, Coreea de Nord a oferit deja recent asistență militară Rusiei.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 400, LIVETEXT:

01:10Volodimir Zelenski, în mesajul transmis joi seară: „400 de zile de apărare a noastră în faţa agresiunii la scară largă. Este un parcurs colosal pe care l-am trăit. Ucraina va câştiga”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că aceste 400 de zile de când Ucraina se apără în faţa agresiunii la scară largă reprezintă „un parcurs colosal”. El arată că ucrainenii îşi pregătesc următorii paşi. „Ucraina va câştiga. Pentru că libertatea şi dreptatea, umanitatea şi respectul, pacea meritate de oameni trebuie să triumfe”, subliniază el.

00:28 UE denunţă „desconsiderarea sistematică a libertăţii presei” de către Moscova

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a transmis pe Twitter că Uniunea Europeană condamnă arestarea în Rusia a jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de „spionaj”, şi a criticat „dispreţul sistematic” cu care Moscova tratează libertatea presei.

„Jurnaliştii trebuie să îşi poată exercita profesia în mod liber şi merită să fie protejaţi. Autorităţile ruse demonstrează încă o dată dispreţul lor sistematic faţă de libertatea media”, a adăugat el.

23:55Jurnalist american arestat în Rusia: Washingtonul denunță o acuzație „ridicolă” de spionaj

Washingtonul s-a declarat joi „extrem de îngrijorat” de arestarea unui jurnalist american în Rusia, calificând drept „ridicolă” acuzația de spionaj formulată de Moscova, potrivit AFP.

„Suntem extrem de îngrijorați de arestarea la nivel înalt a unui jurnalist american”, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, într-un comunicat, referindu-se la reporterul de la Wall Street Journal.

Putin cheamă 147.000 de ruși la serviciul militar obligatoriu

23:30 Orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, lovit joi noapte de rachete rusești

Rusia a tras cel puțin șase rachete asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în cursul serii de joi, a anunțat șeful administrației militare regionale, Oleg Siniegubov

„Bombardamentul vine din direcția Belgorod”, a scris Siniegubov pe Telegram, referindu-se la orașul rusesc situat chiar peste graniță. „Informațiile cu privire la victime și pagube sunt în curs de actualizare. Nu părăsiți adăposturile până nu se opresc sirenele”, a mai transmis guvernatorul.

22:57 „Războiul începe acasă / Chipul opoziției este acum un chip de femeie”, spune opozanta rusă Daria Serenko

Artista și activista rusă Daria Serenko, în vârstă de 30 de ani, cofondatoare a mișcării Feminist Anti-War Resistance, s-a impus ca o figură a opoziției femeilor față de războiul din Ucraina și față de regimul lui Vladimir Putin, pe care îl consideră simptomatic pentru patriarhat, potrivit AFP.

„Chipul opoziției este acum un chip de femeie. Acest lucru este legat, de asemenea, de faptul că un bărbat, dacă este arestat în timpul unei demonstrații, poate fi imediat mobilizat și trimis pe front”, spune Daria.

22:20 Putin lansează campania de recrutare de primăvară: 147.000 de ruși chemați la serviciul militar obligatoriu

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care este demarată campania de recrutare de primăvară, 147.000 de cetățeni fiind chemați pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu, a anunțat joi agenția oficială rusă de presă Tass.

Armata chineză anunță că e „pregătită să-şi intensifice cooperarea” cu forţele armate ruse

21:41SUA au antrenat peste 7.000 de soldați ucraineni de la începutul invaziei rusești, potrivit Pentagonului

Peste 7.000 de soldați ucraineni au fost instruiți de forțele Statelor Unite de la începutul invaziei rusești de anul trecut, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, citat de CNN.

Săptămâna aceasta, 65 de ucraineni care se antrenau pe sistemul de apărare antiaeriană Patriot la Fort Sill, Oklahoma, s-au întors în Europa după ce au finalizat acest antrenament.

21:20Ucraina controlează acum doar o treime din Bahmut (consilier prezidențial)

Guvernul ucrainean controlează doar o treime din orașul Bahmut, care a fost scena unor lupte violente și mortale timp de luni de zile în estul țării, a declarat joi consilierul prezidențial ucrainean Serghei Lechcenko.

20:55Armata chineză anunță că e „pregătită să-şi intensifice cooperarea” cu forţele armate ruse

„Forţele armate chineze sunt dispuse să lucreze cu cele ruse pentru a-şi consolida comunicarea şi coordonarea strategică”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei chineze, Tan Kefei, citat într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Beijing.

„Prietenia între China şi Rusia este solidă de o lungă perioadă de timp”, a subliniat Tan, asigurând că relaţia dintre cele două ţări „nu urmăreşte confruntarea” cu nimeni şi „nu este îndreptată împotriva unor terţe părţi”.

Un jurnalist american, arestat în Rusia „pentru spionaj”

20:26Casa Albă afirmă că Rusia "caută în mod activ" mai multe arme din Coreea de Nord (AFP)

John Kirby, de la Consiliul de Securitate Națională, a reamintit că, potrivit informațiilor serviciilor de informații americane, Coreea de Nord a oferit deja recent asistență militară Rusiei.

Rusia trimite o delegaţie în Coreea de Nord care să ofere hrană în schimbul unor arme, acuză Kirby, relatează BBC News,

19:56Verdictul Curții Internaționale de Justiție (CIJ) este o "victorie majoră", a salutat SUA, după ce instanța supremă a ONU a respins cererea Iranului de a debloca fondurile din banca sa centrală înghețate de Washington.

"Aceasta este o victorie majoră pentru Statele Unite și pentru victimele terorismului sponsorizat de statul iranian", a declarat Rich Visek, consilier juridic interimar al Departamentului de Stat al SUA, care a participat la audierea de la Haga.

19:27Blinken se declară „extrem de îngrijorat” de arestarea unui jurnalist american în Rusia

Un tribunal din Moscova a decis joi ca jurnalistul american Evan Gershkovich, reporter al cotidianului "The Wall Street Journal", reţinut de FSB pentru acuzaţia de spionaj în favoarea Washingtonului, să fie arestat pentru două luni, relatează Reuters, care menţionează că aceasta este cea mai gravă acţiune împotriva unui jurnalist străin de când Rusia a invadat Ucraina.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, s-a declarat joi „extrem de îngrijorat” de arestarea unui jurnalist american în Rusia și a condamnat acțiunile Moscovei de „pedepsire” a presei.

„Suntem extrem de îngrijorați de arestarea unui jurnalist american”, a spus el într-un comunicat, referindu-se la reporterul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich.

Serghei Lavrov va prezida în aprilie o reuniune a ONU la New York

18:58 Familiile cu copii vor fi evacuate obligatoriu din Avdiivka, localitate descrisă drept un „al doilea Bahmut” de unii oficiali ucraineni din cauza luptelor intense de aici.

Familiile din orașul Avdiivka din estul Ucrainei vor trebui să evacueze localitatea săptămâna viitoare, în condițiile în care lupte violente continuă să aibă loc în regiune, a anunțat șeful administrației militare a orașului.

Într-un interviu acordat agenției de știri Interfax, Vitalii Barabash a declarat că în regiune mai sunt în continuare aproximativ 2.000 de localnici, dintre care șase sunt copii.

Oficialul a precizat că în fiecare zi sunt evacuate familii cu copii, dar că unele refuză. „În prezent, șase copii au rămas în oraș, deși în urmă cu trei săptămâni erau aproape 50”, a arătat el. „Dar acești șase sunt ca un fel de număr magic: de mai bine de o săptămână acest număr a rămas neschimbat”.

18:25 Serghei Lavrov va prezida în aprilie o reuniune a ONU la New York

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, va prezida la New York o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în aprilie, lună în care Rusia va deţine preşedinţia rotativă a organului executiv al Naţiunilor Unite, a anunțat joi purtătoarea sa de cuvânt, Maria Zaharova.

17:37Evgheni Stanislavov, ambasadorul Rusiei la Budapesta, a explicat într-un interviu acordat joi de ce Moscova a inclus Ungaria pe lista sa a țărilor „neprietenoase”.

17:11 Rusia preia de la 1 aprilie președinția Consiliului de Securitate al ONU / „O glumă proastă”, denunţă Ucraina

Rusul a cărui fiică a desenat imagini împotriva războiului a fost arestat

16:42 Oficial de la Kiev: 30% din teritoriul ucrainean e contaminat cu explozibili şi mine

Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este contaminat cu explozibili şi mine, a declarat joi ministrul adjunct de Interne de la Kiev, Bogdan Drapyatyi, care a anunţat totodată că guvernul lucrează la crearea unui centru specializat de găsire şi dezactivare a minelor.

15:43 Guvernul așa-zisei „Republici Populare Donețk” proclamate de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei și-a dat demisia după ce Vladimir Putin l-a transferat pe premierul său într-o funcție din Siberia.

15:31 Agenția de informații a Finlandei (SUPO) a spus că operațiunile de spionaj rusești în această țară au fost „diminuate” în ultimul an din cauza expulzărilor de ofițeri de informații ruși și a refuzului de vizele.

Unitatea de informații rusești din Finlanda s-a redus anul trecut la aproximativ jumătate din dimensiunea sa anterioară, a spus directorul SUPO, Antti Pelttari, potrivit AP.

15:26 Regele Charles al III-lea a atras atenţia joi asupra „ameninţării”” pe care invazia rusă din Ucraina o reprezintă pentru securitatea Europei şi „valorile noastre democratice”, într-un discurs istoric în faţa deputaţilor germani.

„Însă lumea nu a stat deoparte fără a face nimic”, a adăugat suveranul britanic, subliniind „rolul major” asumat de ţara sa şi de Germania în sprijinul pentru Kiev, în special pe plan militar. „Decizia Germania de a oferi Ucrainei un mare ajutor militar este curajoasă, importantă şi binevenită”, a spus regele Charles al III-lea. (AFP, Agerpres)

15:01 Rusul a cărui fiică a desenat imagini împotriva războiului a fost arestat. El fugise până la Minsk, dar a făcut o greșeală prin care s-a dat de gol

14:50Oficialii grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) au catalogat joi drept „aroganţă morală” criticile îndreptate spre afacerile băncii din Rusia, chiar dacă au anunţat că vor analiza o posibilă vânzare a acestor operaţiuni, în contextul presiunilor crescute.

Înfruntarea tancurilor pe frontul din Ucraina: Cum au greșit decisiv rușii

14:39De ce are Ucraina încă atât de multe tancuri? Greșelile stupide făcute de armata rusă și eroarea capitală de pe câmpul de luptă

14:25​​În jur de 6.000 de mercenari ai grupării Wagner luptă în orașul Bahmut, din estul Ucrainei, în regiunea Donețk, a declarat președintele Statului Major interarme al SUA, generalul Mark Milley, conform The New Voice of Ukraine.

14:12 Parlamentul Rusiei afirmă că noii recruți ruși ce urmează să fie încorporați în cadrul serviciului militar obligatoriu în aprilie nu vor fi trimiși în „noile regiuni” anexate de la Ucraina.

Maia Sandu: Rusia vrea să folosească R. Moldova ca pe Belarus

13:45Nouă explozie spectaculoasă a unui tanc rusesc lovit pe front de ucraineni:

13:27 Kremlinul a transmis joi că arestarea reporterului de la Wall Street Journal, Evan Gershkovici, de către serviciul de securitate FSB al Rusiei este „o chestiune care ține de FSB", dar că a înțeles că Gershkovici a fost „prins în flagrant delict".

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a susținut și ea că jurnalistul a fost prins în flagrant delict: „Ceea ce făcea un angajat al ediției americane a cotidianului The Wall Street Journal la Ekaterinburg nu are nimic de-a face cu jurnalismul. Din păcate, nu este prima dată când statutul de `corespondent străin`, viza jurnalistică și acreditarea sunt folosite de străini în țara noastră pentru a acoperi activități care nu sunt jurnalism. Acesta nu este primul occidental cunoscut care este `prins în fapt`.”

Rușii nu au publicat nicio dovadă că Gershkovici ar fi implicat în activități de spionaj. Wall Street Journal a negat vehement acuzația.

13:15Maia Sandu: Rusia încearcă să ne răstoarne guvernul, avem probe în acest sens. Vrea să folosească R. Moldova ca pe Belarus

Ce ajutor militar a dat de fapt România către Ucraina? BBC îl presează pe ministrul Aurescu să răspundă

12:59 „Unii cred că România oferă prea puțin. Ce ați dat voi Ucrainei?” Cum a fost bombardat Aurescu cu întrebări privind asistența militară și ce a răspuns șeful diplomației române

12:05Patru bancheri acuzați că l-au ajutat pe un prieten apropiat al președintelui rus Vladimir Putin să mute milioane de franci prin bănci elvețieni au primit joi pedeapsa maximă cerută de procurori, însă sentințele sunt unele modice.

11:50„Spațiu pentru neutralitate": Mai mulți parlamentari austrieci au părăsit plenul în timpul unui discurs al lui Zelenski

Pierderile Rusiei din ultima zi

11:34Pierderile Rusiei conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

- 172.900 militari (+560 în ultima zi)

- 3.610 tancuri (+1)

- 6.974 blindate de luptă (+8)

- 2.671 sisteme de artilerie (+12)

- 526 lansatoare multiple de rachete

- 2.239 drone

- 306 avioane

- 291 elicoptere

- 278 sisteme antiaeriene (+1)

- 18 nave /ambarcațiuni

11:20Laureatul Premiului Nobel pentru pace Dmitri Muratov, redactor-șef al cotidianului Novaia Gazeta, se declară îngrijorat de cât de departe ar putea merge Kremlinul în confruntarea sa cu Occidentul, conform BBC. De când Rusia și-a lansat invazia, în februarie 2022, sabotajele nucleare ale Moscovei au fost puternice și frecvente.

11:10Serviciul de securitate FSB al Rusiei a anunțat joi că reporterul Evan Gerșkovici de la Wall Street Journal a fost reținut în orașul Ekaterinburg din Urali sub suspiciunea de spionaj, a relatat agenția de presă Interfax.

FSB spune că a „oprit activitățile ilegale ale cetățeanului american Gerșkovici Evan, născut în 1991, corespondent al biroului din Moscova al ziarului american The Wall Street Journal, acreditat la Ministerul rus de Externe, care este suspectat de spionaj în interesul guvernului american".

Potrivit FSB, Gerșkovici a fost însărcinat „de către partea americană" să adune informații despre „activitățile uneia dintre întreprinderile din complexul militar-defensiv".

Ucrainenii au primit un nou tip de armă de la americani

10:49VIDEO „Ai, ai, ai!”: O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare de militarii ucraineni arată că aceștia au primit un nou tip de rachetă produsă în Statele Unite și care are capabilități remarcabile.

10:32 Parchetul General al Ucrainei a declarat joi dimineața că, potrivit informațiilor disponibile până acum, 466 de copii ucraineni au murit din cauza războiului și alți 943 au fost răniți.

10:08 Dimtro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a criticat faptul că Rusia va prelua de sâmbătă președinția Consiliului de Securitate al ONU.

„ Președinția rusă a Consiliului de Securitate al ONU de la 1 aprilie este o glumă proastă. Rusia și-a uzurpat locul; duce un război colonial; liderul său este un criminal de război căutat de CPI pentru răpirea de copii. Lumea nu poate fi un loc sigur cu Rusia la CS al ONU”, a acuzat Kuleba pe Twitter

Rusia a fost ultima dată la președinția Consiliului de Securitate în februarie 2022, la sfârșitul cărei luni a declanșat invazia din Ucraina.

09:46 Alexei Moskaliov, rusul condamnat la doi ani de închisoare pentru discreditarea forțelor armate ruse și a cărui fiică a fost dusă la o casă de copii, a fost reținut după ce a fugit de arestul la domiciliu, a declarat joi pentru Reuters activistul pentru drepturile omului și avocatul Dmitri Zakhvatov.

Dosarul lui Moskaliov, în vârstă de 54 de ani, despărțit de fiica sa Maria, în vârstă de 13 ani, este emblematic pentru represiunea împotriva celor care se opun conflictului și a provocat o mare emoție în Rusia.

Cazul a luat o turnură bizară marți, când un tribunal din Efremov l-a condamnat pe Moskaliov la doi ani de închisoare pentru „discreditarea” armatei, înainte de a anunța că acesta a dispărut în timp ce se afla în arest la domiciliu.

Rusia vrea să recruteze 400.000 de „voluntari”

09:24 Rusia pregătește o nouă campanie de recrutare pentru a face rost de 400.000 de soldați / De ce „modelul de voluntariat” nu are șanse să fie respectat de autoritățile regionale

08:41 Ministrul iranian de externe, Hossein Amir Abdollahian, s-a întâlnit miercuri, la Moscova, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pentru a trece în revistă acordurile de cooperare strategică și pe termen lung care vor intensifica probabil relațiile bilaterale de securitate dintre Rusia și Iran, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Abdollahian și Lavrov au discutat probabil despre eforturile continue Moscovei de a obține sisteme de armament iraniene și despre acordul încheiat pentru ca Rusia să furnizeze Iranului avioane de atac Su-35.

Centrul de Rezistență Ucraineană a informat miercuri că transportatorul aerian iranian Pouya a reluat zborurile regulate între Teheran și Moscova la 13 martie, probabil pentru a sprijini livrările de armament.

08:18 În ciuda a 10 pachete de sancțiuni, Rusia încasează în continuare zeci de miliarde din UE: Numele mari care lipsesc de pe „lista neagră”, cazul Belgia și diamantele și cum își văd de treabă unele industrii ca înainte.

În est, pierderile rusești sunt și de 10 ori mai mari, spun ucrainenii

08:05 Autoritățile ruse l-au arestat pe șeful departamentului naval al Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia), colonelul Serghei Volkov, pentru acuzații legate de corupție, potrivit TASS.

Tribunalul militar al garnizoanei 235 din Moscova l-a arestat pe Volkov miercuri pentru acuzații de abuz de autoritate în legătură cu vânzarea de sisteme radar de calitate inferioară la prețuri puternic umflate, iar o anchetă oficială ar fi constatat că acțiunile sale au dus la daune de 395,5 milioane de ruble (aproximativ 5 milioane de dolari).

07:46 Premierul din Singapore, Lee Hsien Loong, a declarat joi că invazia Rusiei în Ucraina a încălcat grav Carta Națiunilor Unite și dreptul internațional, transmite Reuters.

Marile puteri au responsabilitatea de a menține relații stabile și viabile între ele, iar cea mai îngrijorătoare este starea relațiilor dintre Statele Unite și China, a declarat Lee la forumul Boao din provincia insulară Hainan din sudul Chinei.

07:37 Armata ucraineană a spus că a respins peste 60 de atacuri rusești în ultima zi, transmite Kyiv Independent.

Forțele Moscovei se concentrează pe desfășurarea de ofensive spre Lyman, Bahmut, Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

07:33 Ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Hanna Malyar, a afirmat pe Telegram că există zile în estul țării în care raportul dintre pierderile rusești și ucrainene este „de până la 10 la 1".

Ucraina spune că pregătește o contraofensivă pe mai multe direcții

07:01 Putin ar putea vizita Turcia la sfârșitul lunii aprilie, spune Erdogan / Nicio vorbă despre mandatul de arestare emis de CPI

01:30 VIDEO Zelenski: Pentru a câştiga în faţa tiraniei, este nevoie de o mai mare unitate. Sunt sigur că lumea democratică este capabilă să o dobândească

01:04 Forțele rusești au avansat la Bahmut / Ucrainenii au lovit în spatele frontului

00:27 Generalul Mark Milley spune că un război al SUA cu Rusia ar însemna un consum enorm de muniție

00:07 Când ar putea să-şi înceapă Ucraina contraofensiva /Reznikov: „E pregătită pe mai multe direcţii”

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a vizitat miercuri centrala nucleară ucraineană Zaporojie și a declarat că renunță la planurile pentru o zonă de securitate în jurul instalației pentru a putea propune măsuri de protecție specifice acceptabile atât pentru Moscova, cât și pentru Kiev.
  • O explozie a fost raportată în apropiere de o bază militară rusească din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, potrivit unor imagini distribuite pe rețelele de socializare.
  • Zelenski l-a invitat pe președintele chinez Xi Jinping să efectueze o vizită în Ucraina, potrivit Associated Press.
  • Comitetul Internațional Olimpic a renunțat la principiile sale prin recomandarea ca sportivii ruși și belaruși să participe la competițiile internaționale în calitate de neutri, spun ucrainenii.
  • Rusia a anunțat că a început exerciții cu sistemul de rachete balistice intercontinentale Yars și cu câteva mii de soldați, probabil o altă încercare a Moscovei de a-și arăta puterea nucleară.
  • Statele Unite au informat Rusia că nu vor mai face schimb de date privind forțele sale nucleare, descriind această schimbare ca un răspuns la decizia Rusiei de a suspenda participarea la tratatul privind armele nucleare New START.
  • Spania va trimite șase tancuri Leopard 2A4 de fabricație germană în Ucraina după vacanța de Paște din 9 aprilie, a declarat ministrul Apărării, Margarita Robles.
  • Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia a spus miercuri că luptele pentru orașul ucrainean Bahmut au provocat pagube grave atât forțelor sale, cât și părții ucrainene.
  • Forțele rusești care au încercat să încercuiască orașul Avdiivka în ultimele zile au obținut doar câștiguri marginale, în ciuda pierderilor grele de vehicule blindate, inclusiv un regiment de tancuri, a declarat Ministerul britanic al Apărării.
  • O elevă de 13 ani din Rusia i-a scris o scrisoare de susținere tatălui ei, condamnat la închisoare și fugar pentru că a criticat ofensiva din Ucraina: „Ești eroul meu”.
  • Comisia pentru buget a parlamentului federal german (Bundestag) şi-a dat miercuri acordul pentru noi ajutoare militare care să fie oferite Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro în anii următori.
  • O înregistrare video apărută miercuri pe rețelele de socializare arată un număr uriaș de tancuri, blindate și alte vehicule militare mobilizate de Ucraina undeva în țară.
  • Rusia vântură din nou acuzațiile privind armele biologice: „SUA vor să facă din mai multe ţări, inclusiv Republica Moldova, poligon de testare”
  • „Războiul hibrid” dintre Moscova şi puterile occidentale legat de conflictul din Ucraina „va dura multă vreme”, a apreciat miercuri Kremlinul.
  • Un grup de hackeri și investigatori afirmă că l-a identificat pe comandantul care a ordonat bombardarea maternității și a teatrului din Mariupol, unde sute de ucraineni au încercat să se adăpostească de loviturile rusești.
  • Partea întunecată a implicării voluntarilor străini în Ucraina: Donații risipite, certuri, „un milion de minciuni” și luptători care nu ar avea loc într-o armată occidentală - investigație NYT

--------------------