Guvernul așa-zisei „Republici Populare Donețk” proclamate de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei și-a dat demisia după ce Vladimir Putin l-a transferat pe premierul său într-o funcție din Siberia, relatează Interfax.

Vladimir Putin semnand un decretFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

„După ce președintele l-a numit pe Vitalii Hoțenko în regiunea Omsk și, în consecință, Vitalii Pavlovici [Hoțenko] a fost eliberat din funcția de prim-ministru al guvernului Republicii Populare Donețk, guvernul a demisionat oficial”, a anunțat Denis Pușilin, liderul separatiștilor din Donețk.

El a precizat că demisia este doar o chestiune de natură administrativă și că guvernul va continua să își exercite atribuțiile până la numirea unui nou cabinet.

Vladimir Putin l-a numit joi pe Hoțenko în funcția de guvernator interimar al regiunii Omsk din sudul Siberiei după ce anteriorul guvernator, Alexandr Burkov, și-a dat demisia.

Născut în 1986 în orașul ucrainean Dnipro, Hoțenko și-a făcut studiile la Moscova, stabilindu-se în Rusia după destrămarea URSS și ocupând în ultimul deceniu mai multe funcții în cadrul aparatului de stat rus.

Șeful guvernului din Donețk a fost rănit alături de Dmitri Rogozin

Hoțenko a ocupat funcția de premier al așa-zisei „Republici Populare Donețk” din luna iunie a anului trecut, fiind votat în funcție de adunarea legislativă creată de separatiștii pro-ruși aici cu susținerea Moscovei.

El a fost rănit în timpul atacului ucrainean din luna decembrie a anului trecut care l-a vizat pe fostul vicepremier rus și șef al Roscosmos Dmitri Rogozin în timpul unei vizite pe care acesta a efectuat-o în Donețk. Se crede că alți doi oficiali ruși au murit în urma atacului.

Rogozin pare să își fi redus la minimum aparițiile în spațiul public din Rusia în urma acestui atac, deși a postat o fotografie de pe patul de spital după ce a fost operat, clamând eventuala „victorie finală” a Rusiei în războiul declanșat de Putin.

Rogozin, care a fost înlocuit de Vladimir Putin de la conducerea Roscosmos la jumătatea lunii iulie, a fost rănit în noaptea de 21 decembrie în urma bombardării restaurantului Shesh-Besh din Donețk, unde își sărbătorea ziua de naștere.

Urmărește ultimele evoluții din a 400-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.