Fostul vicepremier rus și șef al Roscosmos Dmitri Rogozin a postat o primă fotografie de pe spatul de spital după ce fost rănit în urma unei lovituri a forțelor ucrainene asupra unui hotel ocupat de militarii ruși în orașul Donețk din estul Ucrainei, relatează Kommersant.

Dmitri RogozinFoto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

„Cel care este gata să meargă până la capăt câștigă întotdeauna. Tuturor - o zi bună și fructuoasă!”, a scris Rogozin pe pagina sa din VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook, alături de fotografia în care pare vizibil îmbătrânit și ridică pumnul stâng în aer.

Rogozin, care a fost înlocuit de Vladimir Putin de la conducerea Roscosmos la jumătatea lunii iulie, a fost rănit în noaptea de 21 decembrie în urma bombardării restaurantului Shesh-Besh din Donețk, unde oficialul își sărbătorea ziua de naștere.

Două persoane au fost ucise în timpul bombardamentului, inclusiv Mihail Bridasov, un asistent al lui Rogozin, în timp ce așa zisul prim ministru al Republicii Populare Donețk, Vitali Hoțenko, a fost la rândul său rănit.

O zi mai târziu, Rogozin a declarat într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram că o bucată de metal de 8 pe 6 milimetri a intrat deasupra omoplatului său drept și că trebuie să fie operat.

Ulterior, fostul șef al Roscosmos și vicepremier al Rusiei între 2011 și 2018 a fost dus la un spital din Moscova, unde a fost operat pe 26 decembrie. Medicii au declarat după operație că fragmentul de metal a pătruns deasupra omoplatului lângă coloana vertebrală.

Rogozin a fost rănit după ce la sfârșitul lunii noiembrie acesta a distribuit o înregistrare video și fotografii despre care afirma că au fost realizate în apropierea frontului, acestea declanșând un val de ironii inclusiv pe rețelele de socializare rusești după ce fostul șef al Roscosmos a fost văzut îmbrăcat din cap până în picioareîn echipamente militare ale NATO.

Rogozin, ironizat de fostul comandant al separatiștilor din Donbas

La scurt timp după ce presa de stat rusă a anunțat rănirea lui Rogozin în Donețk, el a fost ținta unui mesaj sarcastic din partea lui Igor Ghirkin, fostul ofițer FSB devenit comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas după anexarea ilegală a Crimeii.

Într-o postare făcută pe canalul său de Telegram și pe care a numit-o „În ceea ce privește rana domnului Rogojin în 'zona aflată puțin în spatele spatelui'”, Ghirkin a notat că:

„Dragii parteneri de la Kiev au demonstrat încă o dată că în mod cinic ei nu intenționează să recunoască meritele nimănui în pregătirea uimitoare a Forțelor Aerospațiale ale Rusiei pentru actuala 'operațiune militară specială'. Iar, în pofida faptului că domnul Rogozin a avut o contribuție colosală la lipsa noastră de informații [culese] din spațiu, nici măcar lui nu i s-a permis să își sărbătorească calm a 59-a aniversare în modestul restaurant 'Shesh-Besh' de pe linia frontului”.

Comentariul lui Ghirkin a venit în contextul în care, pe lângă funcția de director general al Roscosmos pe care a ocupat-o până în vara acestui an, Rogozin a fost responsabil și de coordonarea industriei ruse de apărare și armament în cei 7 ani în care a fost vicepremier.

„Dacă gnomii de la Kremlin ar fi capabili să învețe din lecțiile altora, eu le-aș recomanda ceva în această privință. Dar nu poți să îi înveți nimic. Prin urmare, nu am nimic în plus de adăugat. Este posibil să sfătuiești ca atunci când 'vizitezi linia frontului' să petreci timp și sărbători nu în Donețk, ci în restaurantele din Rostov - este mai sigur, deocamdată”, a mai scris fostul ofițer al FSB pe Telegram.

Ghirkin, unul dintre cei mai duri critici ai modului în care este condusă „operațiunea militară specială” ordonată de Vladimir Putin pe 24 februarie, a fost condamnat pe 17 noiembrie în Olanda la închisoare pe viață pentru rolul său în doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014.

Urmărește ultimele evoluții din a 309-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.