Autoritățile ruse pregătesc o campanie prin care vor să recruteze 400.000 de soldați care să se ofere „voluntar” să intre în armată, dar probabil că autoritățile regionale vor recurge la constrângeri pentru a-și îndeplini cotele de înrolare impuse de Moscova, notează ministerul britanic al apărării.

Mobilizare în RusiaFoto: Kirill Braga / Sputnik / Profimedia

Numărul de soldați pe care Kremlinul vrea să-l obțină este chiar mai mare decât cel de 300.000 din cadrul „mobilizării parțiale” anunțate de Vladimir Putin în septembrie. La sfârșitul lunii octombrie ministrul apărării, Serghei Șoigu a spus că această cotă a fost atinsă și că „nu mai sunt planificate alte măsuri similare”.

Mulți au fost trimiși să lupte în Ucraina, unde trupele rusești au suferit pierderi enorme, uneori de peste 1.000 de soldați pe zi (potrivit estimărilor ucrainene), mai ales în condițiile unei ofensive de iarnă cu reușite minore.

„Modelul de voluntariat” nu are șanse să fie respectat de autoritățile regionale

Experții militari britanici au spus, joi dimineață, că prin campania de recrutare pe bază de „voluntariat” Kremlinul vrea să nu agite apele interne:

  • „Relatările din presa rusă sugerează că autoritățile se pregătesc să înceapă o campanie majoră de recrutare militară cu scopul de a înrola încă 400.000 de soldați.
  • Rusia o prezintă ca pe o campanie de recrutare de personal voluntar și profesionist, mai degrabă decât pe o nouă mobilizare obligatorie.
  • Există o posibilitate reală ca, în realitate, această distincție să fie ignorată și ca autoritățile regionale să încerce să își atingă obiectivele de recrutare alocate prin constrângerea oamenilor să se înroleze.
  • Probabil că autoritățile ruse au ales să-și acopere deficitul de personal folosind un pretins „model de voluntariat" cu scopul de a minimiza disensiunile interne. Este foarte puțin probabil ca această campanie să atragă 400.000 de voluntari veritabili.
  • Cu toate acestea, reconstruirea puterii de luptă a Rusiei în Ucraina va necesita mai mult decât personal; Rusia are nevoie de mai multe muniții și echipamente militare decât are la dispoziție în prezent.”

Bărbaților eligibili li se promit mii de dolari și numeroase beneficii

Duminică, Associated Press a scris și ea că o nouă campanie este în curs de desfășurare în această primăvară în întreaga Rusie, care caută recruți pentru a-și reface armata pentru războiul din Ucraina.

„Reclamele promit bonusuri în bani și beneficii atrăgătoare. Recrutorii dau telefoane bărbaților eligibili. Birourile de înrolare colaborează cu universitățile și agențiile de servicii sociale pentru a atrage studenții și șomerii”, notează sursa citată.

De exemplu, un anunț postat de o administrație municipală din regiunea vestică Iaroslavl promite o primă de circa 3.800 de dolari pentru înrolare, iar pentru cei trimiși în Ucraina un salariu lunar de până la 2.500 de dolari, plus aproximativ 100 de dolari pe zi pentru „implicarea în operațiuni ofensive active" și 650 de dolari „pentru fiecare kilometru de avans în cadrul echipelor de asalt".

Anunțul spune că soldatul va beneficia, de asemenea, de scutiri de taxe și de rambursarea împrumuturilor, de un statut preferențial de admitere la universitate pentru copiii săi, de compensații generoase pentru familia sa dacă este rănit sau ucis în luptă și de statutul de veteran de război, care implică și mai multe avantaje.