Parlamentarii Partidului Libertății, pro-Rusia și de extremă-dreapta, au părăsit joi camera inferioară a parlamentului austriac în timpul unui discurs al lui Volodimir Zelenski, ei susținând că prin acceptarea mesajului președintelui ucrainean se încalcă neutralitatea Austriei, transmite Reuters.

Protest în parlamentul austriac din cauza unui mesaj al lui ZelenskiFoto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock&people / Profimedia

Zelenski s-a adresat camerei prin intermediul unei legături video, mulțumind Austriei pentru ajutorul umanitar și pentru sprijinul acordat în cadrul unor proiecte, cum ar fi acțiunile de deminare.

Austria spune că neutralitatea sa o împiedică să se implice militar în conflict și că, deși susține Ucraina din punct de vedere politic, nu poate trimite țării armament în lupta sa împotriva invaziei rusești.

Cu toate acestea, Partidul Libertății (FPO) a avertizat cu câteva zile înainte că va organiza o formă de protest împotriva discursului lui Zelenski.

Parlamentarii săi au asistat la începutul discursului și apoi au plecat. „Este trist că FPO este singurul partid din parlament care ia în serios permanenta noastră neutralitate, apărând astfel și pacea", a declarat marți liderul FPO, Herbert Kickl, într-un comunicat.

Parlamentarii care au ieșit din sală au lăsat pe birourile lor mici pancarte cu logo-ul partidului pe care scria fie „spațiu pentru neutralitate", fie „spațiu pentru pace".

Dintre cele cinci partide din parlament, FPO are al treilea cel mai mare număr de locuri în camera inferioară.

În prezent, are un ușor avans în sondajele de opinie față de social-democrații din opoziție și față de conservatorii cancelarului Karl Nehammer, care guvernează în coaliție cu Verzii de stânga. Actuala legislatură se va încheia în toamna anului viitor.