Casa Albă are „noi informații potrivit cărora Rusia caută în mod activ să procure mai multe muniții din Coreea de Nord”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit AFP

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John KirbyFoto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images

John Kirby, de la Consiliul de Securitate Națională, a reamintit că, potrivit informațiilor serviciilor de informații americane, Coreea de Nord a oferit deja recent asistență militară Rusiei.

Rusia trimite o delegaţie în Coreea de Nord care să ofere hrană în schimbul unor arme, acuză Kirby, relatează BBC News, citat de News.ro.

El subliniază că orice acord ruso-nord-coreean cu privire la o livrare de armament încalcă rezoluţiile ale Consiliului de Securitate al ONU.

Washingtonul a acuzat anterior Phenianul de livrarea de armament grupării paramilitare ruse Wagner.

Nordul a respins aceste acuzaţii.

”Mai înţelegem că Rusia vrea să trimită o delegaţie în Coreea de Nord şi că Rusia oferă Coreei de Nord hrană în schimbul unor muniţii”, acuză într-o conferinţă de presă reprezentantul Casei Albe.

Statele Unite monitorizează îndeaproape situaţia şi acest presupus acord, avertizează el.

Departamentul american al Trezoreriei a introdus pe o ”listă neagră” numele unui slovac, Ashot Mkrtychev, în vârstă de 56 de ani, pe care-l acuză de faptul că a acţionat ca intermediar între Moscova şi Phenian.

Potrivit Trezoreriei, Ashot Mkrtychev a organizat vânzări de armament şi a intermediat acorduri prin care Coreea de Nord a trimis armament în Rusia la sfârşitul lui 2022 şi la începutul lui 2023.

Phenianul a primit, în schimb, numerar, avioane comerciale, mărfuri şi materii prime, acuză Trezoreria.

Sancţionarea lui Mkrtychev constră în interzicerea întreprinderilor americane să facă afaceri cu acesta şi blocarea activelor acestuia în Statele Unite, potrivit News.ro.

___