Patru bancheri acuzați că l-au ajutat pe un prieten apropiat al președintelui rus Vladimir Putin să mute milioane de franci prin bănci elvețiene au primit joi pedeapsa maximă cerută de procurori, însă sentințele sunt unele modice, relatează Reuters.

Serghei Roldughin primit de Putin la Kremlin in 2016Foto: Ivan Sekretarev / AFP / Profimedia Images

Procurorii elvețieni afirmă că Serghei Roldughin, un violoncelist și prieten apropiat al liderului de la Kremlin, a depus milioane de franci în conturi deschise la bănci elvețiene între 2014 și 2016.

Cei 4 bancheri trimiși în judecată alături de acesta au fost acuzați că nu și-au respectat obligațiile de verificare a tranzacțiilor în pofida îndoielilor „obiective” care ar fi trebuit să apară în legătură cu acestea.

Principalul cap de acuzare este că aceștia nu au încercat să stabilească identitatea beneficiarului fondurilor, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori.

Trei dintre bancheri sunt cetățeni ruși și al patrulea este un elvețian, toți lucrând la Zürich. Toți 4 au fost găsiți vinovați joi și au primit pedeapsa maximă cerută de procurorii elvețieni: 7 luni de închisoare cu suspendare pentru fiecare.

Relația lui Roldughin cu Vladimir Putin

În acte, Roldughin era deținătorul a două conturi separate deschise la Gazprombank Elveția în 2014, milioane de franci elvețieni trecând prin acestea. Acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că bărbatul - care este pe lista rușilor sancționați de Elveția, nu avea trecută în documentele depuse la bancă nicio activitate care să justifice astfel de sume.

La momentul respectiv violoncelistul a declarat pentru New York Times că în mod sigur nu este un om de afaceri și că nu deține milioane de franci. El se numără printre rușii care au fost sancționați de Occident, inclusiv Elveția, după invazia rusească în Ucraina din cauza legăturilor sale apropiate cu Kremlinul.

Cazul ilustrează cum persoane ca Roldughin au fost folosite ca „paravane” pentru a ascunde identitatea reală a celor care dețineau banii, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii elvețieni.

„Este binecunoscut că președintele Putin are în mod oficial un venit de doar 100.000 de franci elvețieni și că nu este bogat, dar în realitate el deține active uriașe care sunt gestionate de persoane apropiate lui”, afirmă procurorii de la Zürich.

Putin a declarat în trecut că Rodulghin este un prieten al său, un muzician de geniu și un filantrop care a câștigat bani dintr-o participație minoră la o companie rusească.

Kremlinul a respins orice sugestie că banii lui Rodulghin ar avea vreo legătură cu președintele Rusiei și a pus aceste acuzații pe seama „putinofobiei”.

Elveția l-a descris pe violoncelist drept „portofelul lui Putin”

„La momentul deschiderii conturilor a fost relatat în diferite articole că (...) Serghei Roldughin este un prieten apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și nașul fiicei sale”, mai notează rechizitoriul, adăugând că și alte semne de alarmă au fost ignorate de bancheri și că aceștia nu au încercat să stabilească dacă bărbatul era într-adevăr proprietarul real al activelor.

În Elveția băncile sunt obligate să respingă sau pună capăt relațiilor de afaceri dacă există îndoieli cu privire la identitatea părții contractante. Ambele conturi deschise de acesta au fost închise în septembrie 2016.

Roldughin a fost sancționat și de Statele Unite, Trezoreria de la Washington afirmând despre acesta că face parte din sistemul care gestionează averea lui Putin din străinătate.

Guvernul elvețian s-a referit la el drept „portofelul lui Putin” când l-a trecut pe lista sa de sancțiuni.

Urmărește ultimele evoluții din a 400-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.