Un procuror rus a cerut luni doi ani de închisoare pentru un bărbat acuzat că a criticat ofensiva din Ucraina și căruia i-a fost retrasă custodia fiicei sale din cauza unei caricaturi anti-război pe care aceasta a desenat-o, potrivit AFP.

Penitenciar rusescFoto: Vladimir Gerdo / TASS / Profimedia

Cazul lui Alexei Moskaliov, în vârstă de 54 de ani, a stârnit indignare în Rusia și simbolizează amploarea represiunii necruțătoare a criticilor ofensivei Kremlinului împotriva Ucrainei.

Luni, un procuror din Ieremev, un orășel situat la 300 km sud de Moscova, a cerut doi ani de închisoare pentru Moskaliov, care este acuzat de „discreditarea armatei”, a declarat pentru AFP avocatul său Vladimir Bilienko.

Decizia este „în mod clar dură”, a spus avocatul, adăugând că clientul său a pledat „nevinovat”. Decizia tribunalului este așteptată marți.

Cazul lui Moskaliov este urmărit îndeaproape în Rusia, unde urmărirea penală a acestuia stârnește indignare.

Problemele au început după ce fiica sa, Maria Moskaliova, în vârstă de 13 ani, a desenat la școală un desen în care se vedeau rachete îndreptându-se spre o femeie și un copil cu un steag ucrainean.

În plină vânătoare de voci critice la adresa ofensivei din Ucraina, directorul școlii a alertat imediat poliția.

În timpul anchetei asupra tatălui, autoritățile spun că au găsit publicații online care criticau operațiunea din Ucraina.

Moskaliov a fost plasat în arest la domiciliu, iar fiica sa a fost plasată într-un azil și i s-a interzis orice contact cu tatăl său.

Viitorul familiei va fi decis în cadrul unui alt proces, care va începe la 6 aprilie, și în care Moskaliov ar putea fi privat definitiv de autoritatea părintească.

Ca semn al indignării provocate de această procedură, a fost lansată o petiție pentru a cere întoarcerea copilului la tatăl său.

Chiar și șeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui oameni luptă în Ucraina, a susținut-o pe Maria și a criticat autoritățile locale.

Acest caz arată amploarea represiunii orchestrate de Kremlin în paralel cu conflictul din Ucraina.

La scurt timp după începerea ofensivei sale din februarie 2022, Rusia a introdus o serie de sancțiuni penale pentru a reprima orice formă de critică la adresa armatei.

Opozanți proeminenți și cetățeni obișnuiți au fost arestați, iar unii au fost deja judecați și condamnați pentru criticile lor.