Un bărbat rus care a fugit din arest la domiciliu după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru discreditarea Rusiei în postări pe rețelele de socializare, în urma unei anchete declanșate de desenele antirăzboi realizate de fiica sa, a fost arestat, anunță The Guardian. „A fost reținut, da", a declarat Dmitri Zakhvatov, avocatul său.

Alexei MoskaliovFoto: AP / AP / Profimedia

Alexei Moskaliov a fost condamnat la doi ani de închisoare ca pedeapsă pentru criticile sale la adresa politicilor Kremlinului în postările de pe rețelele de socializare. Poliția l-a investigat după ce fiica sa de 13 ani, Maria, a refuzat să participe la o oră de patriotism la școală și a făcut desene care arătau rachete trase asupra unei familii care stătea sub un steag ucrainean și un altul pe care scria „Glorie Ucrainei!".

Moskaliov a fost prins în Belarus

Poliția l-a reținut pe Moskaliov în Minsk, Belarus, cel mai probabil ca urmare a faptului că și-a pornit telefonul mobil și și-a dezvăluit locația, potrivit avocatului său.

„Se pare că cineva a făcut o greșeală, poate din cauza faptului că a folosit un telefon mobil. Cel mai probabil a fost din cauza faptului că a folosit un telefon mobil în mod necorespunzător”, a declarat pentru Reuters avocatul.

Nu este clar cum a ajuns bărbatul de la Yefremov la Minsk, o distanță de aproximativ 700 km, și nici ce măsuri juridice urmează să se mai ia contra lui acum.

Moskaliov și Maria au fost separați de când el a fost plasat în arest la domiciliu la începutul lunii martie, iar ea a fost mutată într-un „centru de reabilitare" pentru minori administrat de stat, fără a avea voie să ia legătura unul cu celălalt.

Miercuri, avocatul Vladimir Biliyenko a anunțat că bărbatul a vizitat adăpostul cu o zi mai devreme, dar fata nu se afla acolo. „Se pare că o ascund pe Mașa", a declarat el, referindu-se la fată după numele ei mic. Bărbatul a spus că o mulțime de susținători au vrut să o vadă și ei pe fiica sa. Moskaliov riscă să își piardă drepturile părintești într-un proces separat care va începe pe 6 aprilie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apărat miercuri condamnarea lui Moskaliov, descriind modul în care tatăl a fost părinte „deplorabil".

  • Într-o scrisoare publicată pe rețelele de socializare, Maria l-a numit pe tatăl ei „cea mai curajoasă persoană din lume". „Te iubesc foarte mult și știu că nu ești vinovat de nimic. Totul va fi bine și vom fi împreună. Ești eroul meu", a adăugat aceasta.

Rusia a incriminat difuzarea de informații „false” și discreditarea forțelor armate ale țării la scurt timp după declanșarea războiului din Ucraina anul trecut.

În unele cazuri autoritățile ruse au aplicat această lege și retroactiv, penalizând oameni din cauza unor postări făcute înainte ca parlamentul de la Moscova să aprobe actul normativ.