O elevă de 13 ani din Rusia i-a scris o scrisoare de susținere tatălui ei, condamnat la închisoare și fugar pentru că a criticat ofensiva din Ucraina, scrie AFP.

Alexei Moskalev se afla in arest la domiciliuFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Cazul lui Alexei Moskaliov, în vârstă de 54 de ani, despărțit de fiica sa Maria, în vârstă de 13 ani, este emblematic pentru represiunea împotriva celor care se opun conflictului și a provocat o mare emoție în Rusia.

Cazul a luat o turnură bizară marți, când un tribunal din Efremov, la 300 km sud de Moscova, l-a condamnat pe Moskaliov la doi ani de închisoare pentru „discreditarea” armatei, înainte de a anunța că acesta a dispărut în timp ce se afla în arest la domiciliu.

Într-o scrisoare făcută publică miercuri, a cărei autenticitate a fost confirmată pentru AFP de avocatul familiei, Vladimir Bilienko, Maria Moskaliova și-a exprimat sprijinul pentru tatăl său.

„Te iubesc foarte mult, nu ești vinovat de nimic, voi fi întotdeauna de partea ta”, a scris tânăra, care a fost plasată într-un azil și căreia i s-a interzis să aibă orice contact telefonic cu tatăl ei.

„Sunt sigură că totul va fi bine și că vom fi din nou împreună (...) Știu că nu vei ceda, ești puternic, noi suntem puternici (...) Mă voi ruga pentru tine și pentru noi”, a adăugat ea.

Situația lui Moskaliov, considerat fugar de către autorități, nu este cunoscută, la fel ca și cea a fiicei sale Maria, pe care avocatul familiei nu a reușit să o întâlnească.

Maria, ignorată de autorități / Mandatul de arestare al CPI

Cazul a început atunci când Maria Moskaliova a făcut un desen la clasă în care arăta rachete care se îndreptau spre o femeie și un copil cu un steag ucrainean.

În plină vânătoare de voci critice la adresa ofensivei din Ucraina, directorul școlii a alertat imediat poliția, iar eleva a fost plasată într-un azil.

Miercuri, Kremlinul a declarat că urmărește îndeaproape acest caz și l-a acuzat pe tată, care își crește singur fiica, de „educație parentală deplorabilă”.

Un alt proces urmează să aibă loc pe 6 aprilie pentru a decide dacă se va decide restricționarea drepturilor părintești ale lui Moskaliov.

Bilienko a criticat, de asemenea, inacțiunea trimisului rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, și a trimisului pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova.

Aceasta din urmă este vizată de un mandat de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI) pentru „deportarea” de copii ucraineni în Rusia, la fel ca și președintele Vladimir Putin.

„Lvova-Belova a fost angajată de autoritățile de la cel mai înalt nivel pentru a gestiona această situație. Dar ea nu a vorbit nici cu fata, nici cu tatăl”, a adăugat avocatul.

„Este vorba de soarta unui copil care se decide, dar ei nu sunt interesați”, a mai spus el.

Potrivit activistei locale pentru drepturile omului Elena Agafonova, „acest caz este menit să arate ce se va întâmpla cu cei care nu sunt de acord” cu ofensiva rusă în Ucraina.

Cazul a generat o petiție prin care se cere ca fetița să fie returnată tatălui ei, care a adunat până acum peste 140.000 de semnături.

___