Forțele rusești au avut un oarecare succes în orașul Bahmut, situat pe linia frontului, au declarat miercuri seară oficiali militari ucraineni, potrivit Reuters.

Soldat ucrainean pe frontul din BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Orașul minier Bahmut și orașele din jur din regiunea industrială estică Donețk au fost punctul central al asaltului în cea mai mare parte a celor 13 luni de invazie a Rusiei în Ucraina vecină. Niciuna dintre părți nu deține încă controlul deplin, ambele suferind pierderi grele.

„Forțele inamice au avut un anumit grad de succes în acțiunile lor menite să ia cu asalt orașul Bahmut”, a declarat Statul Major General al forțelor armate ucrainene în raportul său obișnuit de noapte. „Apărătorii noștri mențin orașul și resping numeroasele atacuri inamice”.

Numărul mediu zilnic de atacuri rusești pe linia frontului raportat de Statul Major General al Ucrainei a scăzut timp de patru săptămâni consecutive de la începutul lunii martie, la 69 în ultimele șapte zile, de la 124 în săptămâna 1-7 martie. Miercuri au fost raportate doar 57 de atacuri.

Jurnaliștii Reuters din apropierea liniilor frontului la vest de Bahmut și mai la nord au raportat, de asemenea, o scădere notabilă a intensității atacurilor rusești săptămâna trecută. Oficialii ruși spun că forțele lor continuă să captureze teren în luptele stradă cu stradă în interiorul orașului.

Ministerul britanic al Apărării a descris săptămâna aceasta progresul forțelor rusești ca fiind „marginal”, iar miercuri, generalul american Mark Milley a declarat în fața legislatorilor: „În ultimele 20-21 de zile, rușii nu au făcut niciun fel de progres în interiorul și în jurul Bahmutului”.

Ucraina a atacat în spatele liniei frontului

Armata ucraineană a lovit miercuri un depozit de cale ferată și a întrerupt alimentarea cu energie electrică în orașul Melitopol, aflat în sudul ocupat de Rusia, în spatele liniilor de front.

Imagini neverificate de pe internet au arătat explozii care au luminat cerul nopții în Melitopol, baza administrației controlate de Rusia în Zaporojie, una dintre cele cinci provincii ucrainene pe care Rusia susține că le-a anexat.

Ceea ce Moscova a numit o „operațiune militară specială” pentru a reduce o amenințare la adresa propriei sale securități a ucis mii de soldați de ambele părți, zeci de mii de civili ucraineni și a provocat milioane de strămutați. Invazia a zguduit, de asemenea, economia globală și a perturbat relațiile internaționale.

Marea Britanie, Statele Unite și aliații europeni ai Ucrainei au furnizat arme și bani guvernului de la Kiev, descriind invazia ca pe o acaparare de teren în stil imperial de către Rusia.

___