Laureatul Premiului Nobel pentru pace Dmitri Muratov, redactor-șef al cotidianului Novaia Gazeta, se declară îngrijorat de cât de departe ar putea merge Kremlinul în confruntarea sa cu Occidentul, conform BBC. De când Rusia și-a lansat invazia, în februarie 2022, sabotajele nucleare ale Moscovei au fost puternice și frecvente.

Dmitri Muratov, redactorul-sef al Novaya GazetaFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia Images
  • „Două generații au trăit fără amenințarea unui război nuclear. Dar această perioadă s-a încheiat.
  • Va apăsa Putin butonul nuclear sau nu? Cine știe? Nimeni nu știe acest lucru. Nu există o singură persoană care să poată spune cu siguranță”, spune Muratov.

În urmă cu câteva zile, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că vrea să amplaseze arme nucleare tactice în Belarus. Dmitri Muratov spune că în Rusia sunt evidente semnele îngrijorătoare cu privire la un atac nuclear.

„Războiul nuclear, o normalitate în propaganda din Rusia”

  • „Vedem cum propaganda de stat îi pregătește pe oameni să creadă că războiul nuclear nu este un lucru rău. Pe canalele de televiziune de aici, războiul nuclear și armele nucleare sunt promovate ca și cum ar fi vorba de o reclamă la mâncare pentru animale de companie”, spune Muratov.

Recent, la televiziunea de stat rusă un prezentator de talk-show a sugerat că Rusia „ar trebui să declare orice țintă militară de pe teritoriul Franței, Poloniei și Regatului Unit drept țintă legitimă pentru Rusia”.

Același prezentator a sugerat și „efectuarea unui test de lansare sau de tragere a unor arme nucleare tactice, astfel încât nimeni să nu-și facă iluzii". Cu toate acestea, propaganda de stat prezintă Rusia ca fiind o țară a păcii, iar Ucraina și Occidentul drept agresori.

Muratov: „Oamenii din Rusia au fost iradiați de propagandă”

  • „Oamenii din Rusia au fost iradiați de propagandă. Propaganda este un tip de radiație.
  • Toată lumea este sensibilă la ea, nu doar rușii. În Rusia, propaganda este reprezentată de douăsprezece canale de televiziune, zeci de mii de ziare, rețele sociale precum VK (versiunea rusă a Facebook).
  • Dar ce se întâmplă dacă mâine propaganda se oprește brusc? Dacă totul se liniștește? Ce ar crede atunci rușii?
  • Generația noastră tânără este minunată. Este bine educată. Aproape un milion de ruși au părăsit țara.
  • Mulți dintre cei care au rămas sunt categoric împotriva a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Ei sunt împotriva iadului pe care Rusia l-a creat acolo. Sunt convins că, odată ce propaganda va înceta, această generație - și toți ceilalți cu bun simț - vor vorbi. Deja o fac. Opoziția este în închisoare. Mijloacele de informare în masă au fost închise”, continuă Muratov, citat de BBC.

„Singura speranță pe care o am este în generația tânără”

Anul trecut, Muratov și-a scos la licitație premiul său Nobel pentru pace pentru a strânge bani pentru copiii ucraineni refugiați.

  • „Niciodată nu vor mai exista relații normale între popoarele din Rusia și Ucraina. Niciodată. Ucraina nu va fi capabilă să se împace cu această tragedie.
  • În Rusia, represiunea politică va continua împotriva tuturor opozanților regimului.
  • Singura speranță pe care o am se află în generația tânără; acei oameni care văd lumea ca pe un prieten, nu ca pe un dușman și care vor ca Rusia să fie iubită și ca Rusia să iubească lumea”.

Dmitri Muratov a făcut parte din grupul jurnaliştilor care a fondat Novaia Gazeta în 1993, după căderea Uniunii Sovietice. Înainte de suspendarea activităţii, ziarul era ultima publicaţie critică faţă de preşedintele Vladimir Putin.

Anul trecut, Dmitri Muratov a fost atacat într-un tren din Rusia de un bărbat necunoscut care l-a stropit cu un amestec roşu de vopsea pe bază de ulei şi acetonă, care i-a provocat arsuri la ochi.