Comisia de buget a Bundestag-ului decide miercuri după-amiază o creștere masivă a ajutorului pentru armament destinat Ucrainei. Încă 12 miliarde de euro urmează să fie puse la dispoziție. E un semnal clar că Germania dorește să sprijine Kievul cu arme, pe termen lung. Această creștere semnificativă se referă la anul curent (3,2 mld.) și la perioada până în 2032 (8,8 mld.)

BundestagFoto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

O mare parte din bani ar trebui folosită pentru procurarea de arme, direct pentru Ucraina: „Vom ajuta atâta timp cât Ucraina are nevoie de ajutorul nostru”, a declarat politicianul SPD, Andreas Schwarz, într-un interviu acordat televiziunii ARD. Este vorba despre apărarea aeriană, echipamente de protecție și vehicule blindate care servesc la susținere.

Bundeswehr-ul umple goluri

Paralel cu ajutorul Ucrainei, această zi de miercuri este una crucială pentru Bundeswehr. E vorba despre umplerea golurilor cauzate de transferul de arme în Ucraina. Printre altele, guvernul federal dorește să comande zece obuziere autopropulsate de tip 2000 și să asigure o opțiune de cumpărare pentru încă 18 obuziere.

Un total de 14 modele ale acestei piese de artilerie grea fuseseră predate Ucrainei de către Germania și Țările de Jos.

Multă vreme, experții militari au criticat faptul că ministrul Apărării de atunci, Christine Lambrecht, nu a lansat comanda de înlocuire a acestui armament chiar la jumătatea anului trecut. Lacuna va fi acum compensată.

„Leopard” și „Marder” până la sfîrșitul lunii

Pe lângă noua susținere prin alocare de bani de la buget, Germania se va ține de cuvânt și va trimite armament greu în Ucraina. Până la sfârșitul lunii martie, conform promisiunii făcute Ucrainei, vor fi livrate principalele tancuri de luptă și transportoare blindate de trupe, de tip „Leopard” și „Marder”.

Dispozitivul german și muniția livrate vor avea un efect vizibil, în combinație cu angajamentele altor țări occidentale. „Va permite forțelor armate ucrainene să recâștige inițiativa”, a spus generalul Freuding, care coordonează ajutorul german pentru armament, pentru Tagesschau.de. Acestea „vor face diferența”, a mai spus generalul de brigadă german.

Instruirea soldaților ucraineni

În anii 1990, la Școala de Trupe Panzer din Munster, Saxonia Inferioară, Christian Freuding a fost instruit pentru a deveni ofițer. Acesta e locul în care soldații ucraineni au învățat să folosească „jderul” (Marder) și „leopardul”, în ultimele săptămâni.

Ei fac practică, în primul rând, pe vehiculul de luptă de infanterie „Marder” și tancul de luptă „Leopard 2”, dar învață și cum să coordoneze și să repare tancurile. Un curs de cinci săptămâni, cel puțin șase zile pe săptămână, 12 ore pe zi.

„Duminica este de fapt liberă”, spune locotenent-colonelul Peter, care conduce antrenamentul pe tancul de luptă „Leopard 2”. „Dar dacă se constată că există deficite de antrenament, atunci adăugăm și duminica”. Este un conținut de instruire care, altfel, ar fi predat pe parcursul mai multor luni.

Chiar și după șapte zile de antrenament la rând, ucrainenii și-ar fi dorit să continue și după ora 22.00. „Au o sete de cunoaștere și o voință de a învăța, ceea ce este uimitor și profund impresionant pentru noi”, a spus generalul Freuding, într-un interviu dat presei germane.

Totuși, el mai știe și că, după cursul accelerat de șase săptămâni, nu trebuie să se aștepte la nicio „minune” de la ucraineni. Și avertizează împotriva subestimării Rusiei. Atât în ​​ceea ce privește personalul, cât și materialul, Moscova are un „potențial de mobilizare” enorm, consideră generalul Freuding.