Președintele rus Vladimir Putin a explicat că nu a lansat războiul din Ucraina din 2014 pentru că Rusia nu era pregătită militar și că nu avea „arme hipersonice”, susținând totodată că acestea nu sunt folosite acum în „operațiunea specială”.

Putin in vizita in Crimeea la noua ani de la anexarea ilegala a peninsuleiFoto: Pool Sputnik Kremlin / AP / Profimedia

Putin a susținut că Rusia nu a fost pregătită militar în 2014, când a anexat Crimeea, pentru un război la scară largă, în primul rând pentru că nu avea „arme hipersonice”.

  • „Atunci nu aveam arme hipersonice, dar acum avem. Da, de fapt nu le folosim, dar există.
  • „Am presupus că vom fi capabili să rezolvăm toate problemele prin mijloace absolut pașnice...
  • În al doilea rând, acest lucru se aplică și pregătirii noastre pentru unele acțiuni mai serioase decât acțiuni în cadrul așa-numitei „Primăverii Crimeii”.

Totodată, Putin a mai spus că în 2022 Rusia era pregătită din punct de vedere economic să facă față costurilor războiului.

„Era vorba despre furnizarea de alimente, înlocuirea importurilor, consolidarea sistemului financiar și dezvoltarea armelor moderne”, a spus Putin.

Președintele a subliniat că acum, în ciuda așteptărilor „inamicului”, „nimic nu s-a prăbușit în Rusia, sistemul financiar funcționează, băncile își măresc capacitățile”.

Dar, în opinia sa, este foarte greu de spus ce s-ar fi întâmplat în 2014.

De la începutul invaziei la scară largă, atât Rusia, cât și Ucraina au spus că Rusia a lansat rachete Kinzhal către ținte din Ucraina.

Kinzhal a intrat în serviciu în decembrie 2017 și a fost una dintre cele șase noi arme strategice rusești dezvăluite de președintele rus Vladimir Putin la 1 martie 2018.

Forțele armate ruse au lansat pe 9 martie 6 rachete hipersonice Kh-47M2 Kinzhal („Pumnal”) asupra Ucrainei în noul său atac de „răzbunare”

Această armă are cea mai distructivă forță din cauza focosului care cântărește 950 de kilograme.

Kh-22 sunt rachete anti-navă puternice pe care Rusia le-a folosit și împotriva unor ținte terestre din Ucraina. Ele sunt considerate extrem de imprecise când sunt folosite în acest scop, riscând să provoace un număr mare de morți în rândul civililor.

Putin ar fi amânat invazia de trei ori

Vadim Skibițki, șef adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei, spunea în decembrie 2022 că Putin a amânat invazia planificată de Rusia a Ucrainei de trei ori, după ce s-a consultat cu Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate Ruse, și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

Skibițki a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei l-a îndemnat pe Gherasimov să avanseze cu invazia și că Rusia a investit o cantitate semnificativă de resurse în pregătirea sa.

Skibițki a adăugat că unitățile militare ruse implicate în invazia planificată au fost aprovizionate cu alimente, muniție și combustibil doar pentru trei zile, indicând că Rusia ar fi subestimat serios situația.

Potrivit numeroaselor analize și investigații independente, decizia Rusiei de a invada Ucraina a fost luată de Vladimir Putin într-un nivel ridicat de izolare față de toată lumea, cu excepția celor mai apropiați confidenți personali ai săi, un factor văzut ca un motiv cheie pentru eșecurile timpurii ale ofensivei de la Kiev.

În 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, Putin sperând ca războiul să dureze doar câteva zile, însă a trecut un an și Kremlinul s-a făcut nevoit să mobilizeze 300.000 de rezerviști pentru a continua „operațiunea specială”.

Reamintim că pe numele lui Putin a fost emis de către Curtea Penală Internațională un mandat de arestare pentru crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina

Surse: Kyiv Independent, Ukrainska Pravda si Ria Novosti