Gleb Pavlovski, un politolog rus originar din Odesa pe care Ucraina îl acuză că a propus otrăvirea fostului președinte Viktor Iușcenko, a murit la vârsta de 72 de ani, relatează Ukraîinska Pravda.

Gleb Pavlovski in 2009Foto: Filippov Alexei / TASS / Profimedia Images

Pavlovski a fost cunoscut ca un strateg politic cheie pentru Kremlin în timpul primului mandat al președintelui Vladimir Putin, el fiind fondatorul Fondului pentru politici eficiente, o organizație care a elaborat strategia electorală pentru prima campanie a viitorului lider de la Kremlin.

Presa ucraineană scrie că în prima jumătate a anilor 2000 Moscova s-a bazat pe venirea la putere în Ucraina a unei coloane a cincea pro-ruse și pe expansiunea influenței sale economice în țara vecină, fiind în mod special interesată de o victorie a lui Viktor Ianukovici la alegerile prezidențiale din iarna lui 2004.

„Putin a cerut ca președintele de atunci al Ucrainei, Leonid Kucima, să asigure alegerea lui Ianukovici prin orice mijloace. Politologii ruși conduși de Pavlovski și, după cum s-ar putea presupune, echipe de ofițeri de securitate au fost trimiși la Kiev”, scrie Ukraîinska Pravda.

Ce se știe despre otrăvirea lui Viktor Iușcenko

Se crede că Viktor Iușcenko, candidatul pro-european la alegerile prezidențiale, a fost otrăvit cu dioxină chiar de către serviciile secrete ucrainene. Acesta a declarat într-un interviu acordat ani mai târziu, în 2009, că mărturia a trei bărbați care au fost la cina în timpul căreia a fost otrăvit este esențială pentru finalizarea investigației, dar că aceștia sunt în Rusia.

Moscova a refuzat să îl extrădeze pe unul dintre ei, Volodimir Satsiuk, deoarece deținea atât cetățenia ucraineană, cât și cea rusă. Acesta, un fost șef adjunct al serviciului de securitate de la Kiev, s-a întors în Ucraina în 2012, încercând fără succes să își lanseze o carieră politică.

Satsiuk s-a putut întoarce în Ucraina după ce autoritățile de la Kiev au anulat mandatul de arestare emis pe numele său ca urmare a victoriei lui Viktor Ianukovici la alegerile prezidențiale din 2010.

Iușcenko, cel care a câștigat alegerile din iarna lui 2004, a suferit 24 de operații în urma tentativei de otrăvire care i-a schimbat radical înfățișarea în decurs de doar câteva luni.

Televiziunea ucraineană 5 Kanal a anunțat în 2005 că Parchetul General al Ucrainei a primit un videoclip cu înregistrarea unei conversații telefonice în care presupuși angajați ai serviciilor speciale ruse spun că ideea de a-l otrăvi pe Iușcenko i-a aparținut lui Gleb Pavlovski.

Pavlovski, unul dintre propagandiștii de cursă lungă ai Rusiei

Politologul născut la Odesa a negat că ar fi sugerat otrăvirea lui Iușcenko, respingând informația la scurt timp după apariția acesteia în presa ucraineană.

„Aceasta este o minciună destul de meschină a canalului TV, care funcționează în modul propagandei și contrapropagandei”, a spus Pavlovski la momentul respectiv

Ukraîinska Pravda amintește de asemenea că, imediat după discursul susținut de Vladimir Putin la summitul NATO ce a avut loc la București în 2008 și la care președintele Rusiei a fost invitat, propaganda rusă a lansat o campanie de intimidare a Ucrainei.

Publicația „Russian Journal”, supravegheată de Pavlovski, a publicat inclusiv un plan pentru un război împotriva Ucrainei numit „Operațiunea Portocală Mecanică”.

Summitul NATO ce a avut loc în 2008 în țara noastră a revenit în atenția opiniei publice internaționale după declanșarea invaziei rusești împotriva Ucrainei, în contextul în care Franța și Germania s-au opus atunci extinderii alianței pentru a primi Ucraina și Georgia, măsură agreată de fostul președinte american George W. Bush.

Moartea lui Pavlovski a fost anunțată inițial luni în presa rusă.

Urmărește ultimele evoluții din a 369-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.