Viktor Iuscenko, un barbat cu fata buhaita, gri-verzuie si plina de cosuri, tine de patru zile cateva sute de mii de oameni in gerul de la Kiev, pretinzand ca a castigat alegerile prezidentiale. Pare batran, grav bolnav si nu seamana deloc cu barbatul in vigoare (are de fapt 50 de ani) care zambeste larg de pe afisele electorale.

Totusi, jumatate din alegatorii Ucrainei sunt gata sa infrunte orice consecinte pentru a-l vedea presedinte. "Priviti-mi fata si vedeti de ce sunt in stare (oamenii puterii - n.r.)" - acesta a redevenit argumentul-forte ale candidatului opozitiei la cateva ore dupa ce Comisia Electorala Centrala a anuntat oficial victoria contracandidatului sau, actualul premier Viktor Ianukovici.

La inceputul lunii septembrie, dupa o masa luata impreuna cu seful serviciilor secrete ucrainene, Iuscenko a inceput sa se simta tot mai rau. Dupa o saptamana petrecuta intr-o clinica din Viena, singurul diagnostic probabil a fost "toxiinfectie alimentara". Unul din medicii ucraineni ai liderului opozitiei a afirmat ca boala sa nu a fost provocata "de substante chimice provenite din alimente".

Medicii vienezi care l-au tratat pe Iuscenko au descoperit simptome diverse de infectie virala, pancreatita, dureri de spate si alterarea activitatii rinichilor. Faptul ca s-a internat dupa patru zile de la aparitia simptomelor nu a permis identificarea vreunei substante toxice ingerate, desi Iuscenko a declarat inca de atunci ca oamenii puterii au incercat sa-l otraveasca.

Amenintarile primite de unul din medicii austrieci si faptul ca dosarul medical al politicianului a fost sigilat si predat procuraturii austriece a alimentat si mai mult suspiciunile. Medicii de la clinica vieneza au presupus de la bun inceput ca toxinele descoperite in organismul lui Iuscenko nu puteau sa fi fost absorbite in mod natural si au cerut sfatul unor experti in arme biologice.

La inceputul lunii acesteia, seful comisiei Parlamentului de la Kiev insarcinate cu anchetarea cazului a citat un raport medico-legal care neaga orice urma de arme biologice. In schimb, ieri, presa internationala a reprodus declaratiile lui John Henry, toxicolog clinic la spitalul St. Mary din Londra si consultant al Serviciului britanic national de informatii in problema otravirilor.

Potrivit opiniei acestuia, bazata pe simpla examinare a fotografiilor lui Iuscenko, cosurile care mutileaza fata liderului politic ucrainean constituie marturia otravirii lui cu dioxina, o substanta chimica ce contine clor. Patrunderea dioxinei in organism creste riscul de imbolnavire de cancer si poate da nastere unei serii de alte probleme serioase pentru sanatatea omului.

Unul dintre cazurile notorii de otravire cu dioxina s-a produs in anul 1976 in orasul italian Seveso, cand, ca urmare a unei explozii la o intreprindere industriala, in aer s-au degajat 20 de kilograme de dioxina. Doua luni mai tarziu, fetele oamenilor care au aspirat cantitati mai mari de dioxina erau acoperite de cosuri respingatoare.

John Henry afirma ca foarte putine substante in afara de dioxina pot provoca schimbari atat de grave pe fata unui om, intr-un timp atat de scurt.