​Traficul pe partea pentru automobile a podului Kerci care leagă Crimeea de Rusia a fost redeschis luni dimineață după explozia care l-a avariat puternic în luna octombrie, anunță Interfax.

Rușii analizează pagubele la podul KerciFoto: Russian Investigative Committee / UPI / Profimedia

„În cadrul lucrărilor de reparație, la ora 10.50 pe 5 decembrie, autoturismele au fost direcționate pe partea dreaptă a porțiunii de drum a Podului Crimeea”, a anunțat într-un comunicat Rosavtodor, agenția statului rus care se ocupă cu gestionarea drumurilor publice.

Autoritatea a precizat de asemenea că traficul rămâne deocamdată restricționat în continuare pentru camioane, care pot folosi 3 rute alternative deja existente pentru a ajunge în Crimeea.

Interfax amintește că guvernul rus a dat instrucțiuni ca reparațiile la infrastructura de transport și inginerie a podului Kerci, inclusiv a căii ferate avariate, să fie finalizate până la 1 decembrie 2023.

Ministrul britanic al Apărării nota la rândul său într-o evaluare publicată în luna noiembrie că este puțin probabil ca podul Crimeii să redevină complet operațional până în toamna anului viitor și că activitatea de reparații va depinde în mare măsură de condițiile meteorologice de iarna aceasta.

Atacuri de răzbunare ale Rusiei pentru avarierea Podului Kerci

Atacul ce a avut loc asupra podului în data de 8 octombrie a perturbat logistica rusească pentru Crimeea și sudul Ucrainei, reducând capacitatea Rusiei de a transporta echipamente militare și trupe în zonă pe calea ferată sau pe șosea.

O lună și o zi mai târziu, pe 9 noiembrie, armata rusă anunța că se retrage de pe malul de est al râului Nipru în regiunea Herson, abandonând singura capitală regională pe care a reușit să o cucerească după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

La două zile după explozia care a avariat podul Kerci, Rusia a lansat un val de atacuri masive cu rachete împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene, acuzând Ucraina că este responsabilă de avarierea podului.

Președintele rus Vladimir Putin a denunțat personal ceea ce a descris drept un „atac terorist” împotriva Rusiei și a promis un răspuns dur la acesta.

Ulterior, forțele Moscovei și-au continuat campania de atacuri cu rachete și drone kamikaze împotriva unor ținte civile din Ucraina, vizând în special infrastructura energetică a țării.

Urmărește ultimele evoluții din a 285-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO