​Camera inferioară a parlamentului ceh a aprobat marţi o rezoluţie care desemnează „actualul regim din Rusia drept terorist”, condamnă atacurile asupra infrastructurii Ucrainei şi refuză să recunoască anexarea de către Rusia a unor regiuni din sudul şi estul Ucrainei, transmit Reuters și Agerpres.

Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

Agenţia de presă CTK a relatat că 129 dintre cei 156 de deputaţi cehi prezenţi au sprijinit rezoluţia. Preşedintele Radei (parlamentul ucrainean), Ruslan Stefanciuk, a mulţumit legislativului ceh după vot.

Republica Cehă este un susţinător puternic al Ucrainei în lupta acesteia contra invaziei ruse, începute în 24 februarie.

Votul din legislativul ceh a avut loc înainte ca o rachetă de fabricaţie rusească să cadă în estul Poloniei, ucigând două persoane.

Aliaţi occidentali au declarat că investighează incidentul, dar că nu pot confirma că a fost vorba de o rachetă rezultată dintr-o salvă trasă de forţele ruse.

Ministerul Apărării rus a negat că în incident nu au fost implicate arme ruseşti, acuzând că acesta reprezintă o „provocare”.

„Dacă Polonia confirmă că rachetele au lovit teritoriul său, aceasta ar fi o escaladare suplimentară din partea Rusiei. Stăm alături ferm de aliatul nostru din NATO şi UE'', a reacţionat premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Rusia, declarată stat terorist de mai multe țări din UE

Senatul Poloniei a adoptat în unanimitate pe 26 octombrie o rezoluție care recunoaște Rusia drept un regim terorist din cauza războiului de agresiune declanșat împotriva Ucrainei și poporului ucraienan.

„Invadatorii ruși terorizează locuitorii orașelor ucrainene prin bombardarea țintelor civile. Bandiți în uniformă rusească torturează și ucid prizonieri de război și civili în teritoriile ocupate. Ei răpesc copii ucraineni pentru a-i crește, la fel ca pe ienicierii [din Imperiul Otoman]”, nota rezoluția adoptată de camera superioară a parlamentului de la Varșovia.

„Noi știm cu toții foarte bine aceste acte de terorism din cărțile de istorie. Europenii au crezut că nu vor mai fi amenințați niciodată cu genocid și crime de război. Însă Vladimir Putin și aparatul său de violență au adus înapoi practicile crude ale regimurilor naziste și staliniste”, mai acuzau senatorii polonezi.

Parlamentul Letoniei declarase la rândul său Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul, pe 11 august, în timp ce legiuitorii din Estonia li s-au alăturat pe 18 octombrie.

Cealaltă țară baltică, Lituania, a devenit pe 10 mai primul stat din lume care a desemnat Rusia drept stat terorist.

Urmărește ultimele evoluții din a 266-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.