Zeci de brailence au fost rapite, sechestrate, scoase din tara si fortate sa se prostitueze in Occident. Politia spune ca nu poate face nimic in sensul eradicarii fenomenului, atit timp cit majoritatea fetelor, amenintate de proxeneti cu moartea sau mutilarea, refuza sa colaboreze cu autoritatile.

Singurii care reclama disparitiile sint parintii, insa acestia, dupa scurt timp, isi retrag plingerile depuse la Politie, fortati fiind de catre mafioti sa pastreze tacerea, in schimbul integritatii fizice a fiicelor lor.

Fiecare tinara disparuta are povestea ei, putine fiind acelea care isi risca viata pentru a-i da in vileag pe proxeneti, cele mai multe preferind sa-si duca drama pina in mormint.

Sint tinere, frumoase si destepte. Dar n-au bani si nici rabdare sa se pregateasca pentru a reusi in viata pe cai cinstite. Primul pas facut in afara caminului le arunca in medii in care se vehiculeaza bani multi, bani murdari, obtinuti facil. Acesta e inceputul.

Mirajul strainatatii, tentatia de a-si satisface cele mai marunte capricii, dar si capcanele in care sint prinse, gratie anturajului "de bani gata" in care au intrat de bunavoie, reprezinta argumente forte pentru a accepta sa se vinda, sa-si vinda trupurile. Parintii se prind greu de situatia in care se afla tinerele si atunci cind intervin este deja prea tirziu.

Apoi, dupa ce fetele sint scoase din tara, totul este aproape pierdut. Plingerile disperate la Politie n-au, practic, aproape nici un efect, intrucit Politia n-are puterea si nici instrumentele de a face mare lucru in asemenea situatii. Se formeaza, apoi, un cerc vicios, atit fetele, cit si parintii sint "avertizati" sa taca, altfel: "Adio, fata!".

Rezultatul: parintii isi retrag plingerile de la Politie. Adevarul crud: astfel de filiere de practicare a proxenetismului, prin traficarea a zeci de fete in afara tarii, functioneaza si in Braila. Cititi un material jurnalistic cutremurator, despre cum functioneaza cea mai prospera afacere - traficul de fiinte umane in vederea prostitutiei.

20 disparute cu acte in regula, insa mult mai multe nedeclarate

In scriptele Departamentului "Urmariti", din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale al Politiei Braila, figureaza 20 de tinere disparute, toate in imprejurari asemanatoare. Cel mai vechi dosar este al Marianei Romanov, acum in virsta de 32 de ani, disparuta in 2001, iesita din tara, cu destinatia Spania, in 17 iunie 2001.

"Tinara a plecat in Spania, chipurile la munca, o vreme a tinut legatura cu mama sa, pina in decembrie 2001, dupa care a disparut cu desavirsire, iar mama sa a reclamat-o la noi. Fata a fost identificata de birourile Interpol, in doua rinduri, o data in fosta Cehoslovacie, iar apoi in Spania.

I s-a pus in vedere ca este data disparuta, dar nesavirsind vreo infractiune, nici Interpolul n-a avut ce sa-i faca. Mama sa nu si-a retras plingerea, insa cind ne-am mai dus s-o cautam, sa vedem ce elemente noi se pot adauga in dosar, am aflat ca si aceasta a plecat, undeva prin Italia. Pe numele Marianei Romanov exista un dosar de disparitie si in Spania, insa nimic mai mult.

Noi doar le luam in evidenta. Dintre acestea 20, pentru care avem reclamatii, nu este nici una care sa nu fi iesit din tara. Le-am verificat pe toate, au intre 18 si 32 de ani si sint iesite din tara, desi parintii acestora nici nu stiau ca detin pasapoarte. Acestea sint dosarele care ne-au mai ramas, fiindca, periodic, ies citeva.

Vin parintii aici si-si retrag plingerile, spunind ca fetele lor sint bine, ca au sunat de prin Spania sau Italia, sa le scoatem din scriptele noastre. Dintre cele 20, doar in doua cazuri au fost reclamatii ca fetele ar fi fost rapite si sechestrate, insa, cind noi le contactam, acolo unde sint, dupa indiciile date de familii, fetele neaga ca ar fi sechestrate.

Ba chiar, fetelor li se permite sa-si sune familiile, sa le asigure ca totul ar fi bine, doar ca parintii sa nu sesizeze Politia", ne-a declarat seful Departamentului "Urmariti", inspector principal de politie (i.p.p) Marcel Dragan.

Politistii sint constienti ca exista mult mai multe fete scoase din tara si fortate sa practice prostitutia, fete pe care nu le au in evidente, insa despre care primesc, sporadic, informatii.

Rapita de "bunavoie", arsa cu tigara, trimisa la "produs"

Ultima tinara data disparuta are 19 ani. Este inalta, zvelta, cu parul lung, blond. O adevarata mina de aur pentru proxeneti. Parintii sai au reclamat disparitia la 19 septembrie a.c., sustinind ca fiica lor n-avea cum sa fie scoasa din tara, fiindca n-avea pasaport. Spre surprinderea acestora, politistii au aflat ca A.M. si-a scos pasaport in iulie a.

c, ca a iesit legal din tara, pe la Vama Bors, pe 14 septembrie, iar pe 19, parintii au dat-o disparuta. Acestia, nici bine n-au reclamat disparitia ca si-au si exprimat intentia de a-si retrage plingerea, motivind ca au aflat ca fiica lor este "bine", in Spania si ca nu mai vor sa faca tam-tam.

Un caz similar: o tinara de 18 ani, care s-a "imprietenit" cu un interlop brailean, a plecat de acasa, si-a scos pasaport la doua saptamini dupa ce a implinit 18 ani, iar pe 28 iulie a iesit din tara, prin Vama Nadlac.

Culmea, nici una dintre aceste fete nu si-a insusit bani sau alte bunuri de valoare din casa parinteasca si chiar daca n-au lucrat niciodata, fiind eleve, una renuntind la scoala inainte de bacalaureat, cealalta in clasa a 11-a, au avut bani sa-si plateasca pasapoartele. I.D., pentru conformitate "Maria", a plecat de acasa, la 18 ani, chipurile sa se marite cu un barbat de 36 de ani.

Parintilor le-a lasat un bilet in care le spunea ca pleaca din tara. Duminica de duminica, fata suna acasa pentru a-si asigura parintii ca este "OK", insa ii roaga sa nu mai umble pe la Politie. Avertismente vin si din alte surse, cum ca, daca mai vorbesc, parintii risca sa-si primeasca fiica "rece, la pachet".

Asa se face ca si in cazul "Mariei", Politia a primit rugamintea de a nu o mai cauta, fiindca ar fi "bine", undeva, in Spania.

O alta tinara, minora insa, eleva in clasa a 9-a, la Liceul Pedagogic, a fost disparuta timp de aproape un an, fiind data si in urmarire generala. A aparut in primavara acestui an, tacuta, ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat. Politia a incercat sa scoata mai multe de la ea, sa identifice citeva nume din reteaua in care a fost atita timp.

Fata nu vorbeste nimic despre timpul in care a lipsit, spune ba ca nu-si aminteste, ba ca a fost la tara, la niste rude mai indepartate. Are, insa, un puternic accent ardelenesc, iar ranile-i de pe trup par sa spuna intreaga poveste: are nenumarate urme de arsuri cu tigara, rani hidoase pe brate si pe git. Copila a fost "stilcita" pur si simplu, insa nu vorbeste nimic.

Nici macar legea n-o poate obliga sa-si descarce sufletul. Ochii sai spun si ei cuvinte grele: disperare, teama, scirba. Nici macar mama sa, care pornise o ancheta proprie pentru a-si recupera copilul - sustinind, la un moment dat, ca fata a fost rapita de unul dintre interlopii Brailei, aducind si argumente in acest sens - nu mai doreste sa vorbeasca.

"Lasati-o in pace! Ce vreti de la ea, bine ca a aparut. Ce a fost, nu mai conteaza!", spune aceasta.

In retragere au batut si rudele "Mariei", care, in prima instanta ne-au vorbit despre disparitia fetei, ca despre o rapire, dupa care ne-au sunat disperate, sa nu scriem nimic, absolut nimic, fiindca "Maria" ar putea fi ucisa, acolo unde este: "Sint multumita ca traieste, daca se afla ca am vorbit, o omoara sau ne-o trimit mutilata acasa.

Sintem amenintati si noi si ea, nu vrem sa apara nimic, va rugam sa ne intelegeti durerea!".

Aceasta este drama citorva zeci de familii brailene, din cite am reusit noi sa aflam. E posibil, insa, ca mult mai multe fete sa fie intr-o situatie similara, iar fenomenul poate fi calificat drept prostitutiei "sub acoperire".

Procedura judiciara: simpla statistica

Autoritatile sint cu miinile "legate". Legea interzice exploatarea fetelor, dar nu permite anchetatorilor sa lucreze asiduu in sensul obtinerii unor mijloace materiale de proba imbatabile, mai ales ca drepturile persoanei la intimitate si la libertate de miscare nu pot fi incalcate.

"La noi doar exista suspiciuni ca sint duse sa practice prostitutia. Pina nu de mult, au mai fost vreo 12 cazuri de disparitii de acest gen, dar care s-au rezolvat asa, prin retragerea plingerilor de catre parinti. Cazurile acestea datau, toate, din 2004. Noi, daca n-avem plingeri, n-avem nimic. Procedura consta doar intr-o simpla statistica.

Apoi, daca fetele care se intorc nu sint dispuse sa vorbeasca, nu putem porni nici o cercetare. In aceste conditii, singurele lucruri pe care le facem sint urmatoarele: le urmarim pe teritoriul Romaniei si le semnalam la toate punctele de trecere a frontierei Romaniei; nu sint urmarite, atita timp cit nu comit nici o infractiune si nici nu ?sar? din viza.

Unele intra si ies din tara fara nici o problema si chiar daca sint avertizate ca au fost date disparute - desi ele nu-s disparute in adevaratul sens al cuvintului - nu intreprind nimic, doar iau legatura cu familiile, ca sa le linisteasca, sa nu mai faca valuri. Le semnalam si in plan international, dar daca ele sint gasite de Interpol si sint in viza, nu patesc nimic.

Daca ele nu cer ajutorul, nu are nimeni motiv sa le ajute. Am avut un asemenea caz, cind familia a sesizat ca fata ar fi fost sechestrata, Interpolul a cautat-o la adresa indicata, in Madrid, parca, dar nu s-a confirmat nimic. E drept ca nici fata n-a fost gasita.

Noi le luam in evidente ca sa le avem in cazul in care apare pe teritoriul altui stat vreun cadavru cu identitate necunoscuta, ca sa comparam semnalmentele sau impresiunile, daca le avem. Nimic mai mult", a conchis inspectorul principal Marcel Dragan