Cu doi ani inainte de potentiala intrare a Romaniei in Uniunea Europeana, autoritatile sanitar-veterinare au inceput inchiderea fabricilor care nu respecta normele europene in domeniu. In prima zi de controale, in judetul Cluj au fost inchise patru unitati de prelucrare a carnii si laptelui, iar actiunea va continua in zilele urmatoare.

Temporare sau definitive

Decizia de inchidere a unitatilor care nu respecta normele europene a fost luata de presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Liviu Harbuz.

Hotararea este sustinuta si de noul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, care spune ca, din totalul de 2.170 de unitati specializate in prelucrarea carnii si a laptelui inregistrate in Romania, numai 56 indeplinesc conditiile UE.

In cursul zilei de ieri, in judetul Cluj au fost puse in aplicare patru ordonante de suspendare temporara sau definitiva a autorizatiilor de functionare ale unor abatoare si fabrici de prelucrare a laptelui.

Astfel, au fost declarate inchise temporar abatoarele apartinand societatilor Agroflip din Bontida si SC Samuel Emanuel din Ciurila, precum si o fabrica de procesare a laptelui - SC Onze - din localitatea Saula. Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) sustin ca aceste unitati vor putea fi redeschise doar dupa ce vor prezenta planuri concrete de reorganizare si modernizare.

In ceea ce priveste a patra unitate pentru ca s-a emis ordonanta, abatorul societatii Arivera din Floresti, conducerea DSV sustine ca acesta a fost inchis definitiv.

Apa la 83 de grade

"Aceste probleme nu sunt noi, ele se discuta de mai multi ani, dar unii au crezut ca pot merge in aceleasi conditii. La aceste unitati s-au mai efectuat controale si li s-a atras atentia asupra neregulilor", a declarat pentru ZC Ioan Fritea, directorul DSV Cluj.

Potrivit lui Fritea, multe dintre unitatile clujene nu dispun nici macar de aparatura pentru sterilizarea cutitelor, in timp ce altele nu isi pot asigura apa la temperatura necesara unei bune desfasurari a fluxului tehnologic. "Abatoarele trebuie sa dispuna de apa de la retea, apa la 37 de grade pentru igiena personalului si apa cu o temperatura de 83 de grade pentru spalarea utilajelor.

Aceasta din urma asigura distrugerea germenilor, dar o parte dintre firmele controlate nu o pot asigura in cantitati suficiente", sustine Ioan Fritea.

Directorul DSV Cluj sustine ca, in ceea ce priveste unitatile unde sunt sanse sa se obtina produse de calitate, decizia de suspendare a autorizatiilor de functionare se amana.

"Dau in judecata Directia"

Decizia luata de conducerea Directiei Sanitar-Veterinare i-a luat prin suprindere pe patronii unor unitati. Directorul firmei Agroflip, Livia Florian, a declarat ieri, pentru ZC, ca nu a fost informata in legatura cu acest fapt: "Oricum, nu au ce sa ne faca pentru ca de ieri (alaltaieri - n.r.) am depus la Directie o cerere prin care i-am anuntat ca intram in renovare".

Livia Florian sustine ca renovarea se va incheia in 28 ianuarie, dar ca, pana la sfarsitul anului, firma intentioneaza sa inceapa constructia unui nou abator. "Acesta e vechi, asa l-am mostenit. Vrem sa facem unul modern", a spus directorul Agroflip.

Patronul firmei "Samuel Emanuel" din Ciurila, Cornel Rednic, este revoltat de decizia de a i se inchide abatorul: "Eu am licenta de functionare si toate autorizatii necesare. Daca imi inchid abatorul, o sa dau in judecata Directia".

Rednic sustine ca in ultimii ani a facut investitii importante pentru modernizarea unitatii. "De cate ori se schimba cate un inspector, venea cu o idee noua. Ca trebuie sa am sapte camere de frig, iar dupa ce le-am cumparat, a venit altul si mi-a spus ca am nevoie doar de doua", sustine Rednic.

Reactii diverse

"Unde-i lege, nu-i tocmeala. In conditiile in care lucrezi cu alimente, nu poti sa te joci, pentru ca se pune in pericol sanatatea oamenilor", sustine Cristea Costan, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine din judetul Cluj. El spune insa ca mai este timp pentru modernizarea fabricilor romanesti, pana la intrarea in UE.

"Decizia de inchidere este dura si cred ca trebuie analizat fiecare caz in parte si sa se dea cate un termen limita, de cateva zile, pentru realizarea modernizarilor", a declarat si Ilarie Ivan, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Cluj.

Desi sustine necesitatea realizarii standardelor europene, Ilarie Ivan nu este de acord cu inchiderea a 90% din fabricile de prelucrare a carnii si laptelui: "Nu trebuie sa devenim mai catolici decat Papa".

Inspectorii sanitari-veterinari vor continua controalele la abatoare si la fabricile de lapte, iar, in cazul in care acestea nu au nici macar un plan de modernizare, vor lua aceeasi decizie: inchiderea.