Mai mult, masurile luate de actualul Guvern sunt, in opinia edilului nemtean, o conditie sine qua non in lupta pentru aderarea la structurile europene.

Gheorghe Stefan. Om de fotbal, om de politica, liberal convins, a ajuns primar intr-un oras pesedizat pana la radacini. Pinalti al terenului de fotbal s-a metamorfonzat in Stefan omul de administratie si membru in delegatia permanenta a partidului din care face parte.

Marian Oprisan. PSD. Fost si actual presedinte al Consiliului Judetean Vrancea. Acuzat ca ar fi unul din baronii locali care au dus la pierzanie partidul. Totusi, Vrancea a fost unul din judetele din Moldova unde social-democratia nu s-a stins sub ardeii iuti ai lui Basescu. Dumitru Sechelariu. PSD-PNG-apolitic.

Primar al Bacaului pentru doua mandate. Cercetat de PNA, controversat, huiduit la iesirea din Primarie, om de afaceri de succes. A iesit din politica, dar nimic din ceea ce tine de administratia publica locala nu ii este strain.

Ce au in comun acesti trei exponenti ai administratiei locale? Putere. Bani. Controverse. Baroniada locala. Si din nou Putere. Ce ii diferentiaza? Faptul ca primii doi au fost la putere, iar ultimul abia gusta din cupa cu nectar a zeilor.

In timp ce Oprisan isi face loc printre greii partidului din care face parte, iar Stefan se impune la nivel national cu apartenenta la structurile superioare de conducere ale PNL. Ce ii leaga? Moldova.

Daca Sechelariu a fost nevoit sa renunte la visul sau de a fi guvernator al regiunii o data cu aderarea la Uniunea Europeana, Stefan ar vrea sa creeze un grup liberal care sa apere interesele tuturor judetelor din Moldova.

Oprisan asteapta in schimb, la cotitura, greselile noii puteri pe care le sanctioneaza ori de cate ori are ocazia. La cateva luni de la alegerile care au schimbat culoarea dominanta a administratiei locale, cei trei au raspuns la cateva intrebari punctuale legate de schimbarile din structurile din teritoriu.

Investitii sabotate in Vrancea

Rep: Care sunt cele mai frapante diferente intre vechea si noua administratie?

Gheorghe Stefan: Diferenta cea mai mare este intoleranta la coruptie. Acum se incearca sa se foloseasca fondurile in sprijinul comunitatii, unde beneficiari sunt oamenii.

Dumitru Sechelariu: Stavarache nu are nici o treaba cu administratia. Nu are legatura cu nimic din ce se intampla in Primarie. Si una din cele mai mari greseli ale lui este sa schimbe oamenii. Parte dintre ei trebuie schimbati, dar sa faci schimbari de dragul schimbarii este o greseala imensa.

Oricum, Stavarache nu cunoaste legea. Ar trebui sa aiba incredere mai mult in ochii lui decat in cei ai unor juristi care interpreteaza cum vor ei.

Marian Oprisan: Lipsa de strategie, lipsa de coerenta, de programe, incalcarea promisiunilor electorale. Guvernul Tariceanu a promis compensarea medicamentelor pentru pensionari, dar si pentru copii. Iata insa ce se intampla in acest moment. Nu se mai compenseaza nici macar cu 90% medicamentele pentru pensionari.

Daca dumneavoastra imi puteti spune un singur aspect pozitiv al noii guvernari, eu sunt dispus sa discut.

Rep: Exista discrepante intre bugetele locale din acest an si cele de anul trecut?

G.S.: Nu avem probleme cu bugetul. Bugetul local este cam la fel, dar datoriile sunt foarte mari si avem ceva probleme la investitii. Sper sa fie un echilibru in repartizarea fondurilor intre zonele din toata tara. Avem investitii anul acesta de aproximativ 200 miliarde de lei. Sper ca vom primi avizul comisiei si vom putea da drumul la investitii.

D.S.: Nu ma mai intereseaza chestiunile legate de acest subiect pentru ca nu mai am nici o legatura cu administratia publica locala.

M.O.: Din nefericire pentru cetatenii din Moldova, lipsa de vointa politica, lipsa de strategie, ii va afecta si pe cei care au votat cu PSD, dar si pe cei care au votat cu Alianta. Diferentele sunt mari. Efectele aplicarii cotei unice sunt vizibile. S-a redus un impozit si au crescut alte 11.

Pe de alta parte, Guvernul joaca un rol absolut ciudat, de haiduc in sens invers: ia de la saraci si da la bogati. Cetatenii cu un venit mijlociu castiga intre 50 si 300.000 lei, pe cand cei cu venituri foarte mari au si castiguri foarte mari din aplicarea cotei unice.

Si Guvernul PSD ar fi apelat la cota unica, dar ar fi venit cu niste masuri active care sa contracareze efectele acesteia.

Aveam in acest an programate investitii de 1800 miliarde de lei si deja am primit notificare de la Ministerul Transporturilor in care ni se mentiona, citez „nu mai este oportun" sa finalizam investitiile pentru 2005 si ca fondurile sunt inghetate.

Sechelariu: „Tara vrea sange"

Rep: Masurile nepopulare luate in ultimul timp au afectat imaginea Aliantei?

G.S: Noi trebuie sa facem ceea ce este de facut, chiar daca masurile nu sunt pe placul tuturor oamenilor.

D.S: In mod cert au afectat, dar mai au inca timp suficient sa-si strice imaginea. Oricum nu stiu ce se mai vrea in tara asta.

M.O.: Dupa ce s-a intamplat in timpul scurs de la schimbarea puterii am inceput sa inteleg ceea ce spunea Catarama in urma cu cativa ani. El spunea ca „cine poate merge cu Mercedesul pe pod, cine nu, doarme sub pod". Eu cred ca PSD a avut o guvernare extrem de serioasa, extrem de eficienta. Am avut o crestere economica de 8,4%.

Cetatenii sunt singurii care pot aprecia diferentele.

Rep: Credeti ca actualul Guvern incearca sa contracareze masurile nepopulare cu lupta impotriva coruptiei?

G.S: Eu nu sunt procuror. Nu pot sa ma pronunt. Justitia trebuie sa isi faca datoria. Iar noi sa ne vedem de treaba noastra.

D.S: Anvergura coruptiei e o tema. Tara vrea sange, sunt de acord cu asta. Oamenii care sunt in afara legii trebuiesc dati pe mana justitiei. Dar nu prin spectacol, prin valuri, trebuie totul facut prin lege nu prin presiuni. Sa luam raportul Freedom House. Nu pot fi de acord cu el. E ceva in neregula acolo.

Ori e in spate Societatea Civila, ori e cineva mascat. Uitati cazul meu. In noua luni nu s-a gasit nimic. Doua sute de oameni au fost mobilizati ca sa gaseasca ceva impotriva mea. Iau actele cu totul in masini. Se doreste doar lichidarea mea.

Sunt de acord ca justitia sa isi faca treaba, dar nu cu presiuni din sfera politicului.

M.O.: Lupta anticoruptie este 100% o vanatoare de vrajitoare. Prin tot acest tam-tam se incearca sa se abata atentia de la adevaratele probleme cu care se confrunta societatea.

Toate scumpirile, toate problemele create prin aplicarea cotei unice de impozitare a guvernului liberalo-pedist-udemerist-purist, lipsa de coerenta si lipsa masurilor acuta de masuri active care sa redreseze economia sunt puse in umbra de aceasta vanatoare de vrajitoare.

Natiune liberala si stat social

Rep: Vor avea loc alegeri anticipate?

G.S.: Probabil ca vor avea loc si alegeri anticipate. Sunt sondaje care arata ca Alianta are in continuare in jur de 50%, iar PSD 30%. Asa ca nu avem de ce sa ne facem griji.

D.S.: Nu cred ca vor fi alegeri anticipate anul acesta. Nu le vad rostul nici la anul. Sa conduca actuala putere patru ani si sa se vada dupa patru ani ce au facut si de ce sunt in stare.

M.O.: Eu nu vorbesc de alegerile anticipate ca de o solutie. Guvernul trebuie sa vina si sa spuna oamenilor de ce, pe zi ce trece, o duc mai prost. Romania este un stat social, nu o natiune liberala. Cetatenii vor aprecia ce a facut PSD si politica dusa.

Din nefericire insa, lipsa de strategie privind imbunatatirea vietii cetatenilor va duce la o lipsa totala a sperantei pentru comunitate.