Inca dinainte de 1989, lumea Portului Constanta a fost parazitata de o fauna diversa formata din prostituate, proxeneti, bisnitari, taximetristi fara autorizatie, precum si alti trepadusi care isi duc traiul de pe o zi pe alta din castigurile ilicite mai mari sau mai mici ce pot fi obtinute cu usurinta prin exploatarea naivitatii marinarilor straini.

Dupa Revolutie si mai cu seama in ultimii ani, aceasta fauna s-a structurat in cea mai mare parte a ei pe retele de tip mafiot care vizeaza prostitutia, contrabanda cu tigari si alte produse introduse in tara prin eludarea legislatiei vamale si nu in ultimul rand prin spalarea de bani.

Fenomenul a atins un stadiu malign prin implicarea in operatiunile lumii interlope a mai multor politisti din cadrul Politiei Portului Constanta, pionii centrali ai afacerii fiind subcomisarul Adrian Feraru, seful Serviciului Ordine Publica si un oarecare Dan Enache, patronul societatii DAN CAR PROD si al barului de streaptease „TIFFANY’S", situat pe b-dul Tomis colt cu str. Negru Voda.

Una dintre persoanele care desfasoara de mult timp mici afaceri de aprovizionare a navelor ce sosesc in Portul Constanta, pe nume Marian Ciocan a decis sa rupa tacerea asupra relatiei mafiote existente intre patronul barului „TIFFANY’S" si subcomisarul Feraru.

Motivatia il reprezinta faptul ca atat lui, cat si mai multor colaboratori ai sai le-a fost interzis accesul in Portul Constanta, din ordinul subcomisarului Feraru, un abuz pe care Ciocan il pune pe seama intentiei lui Enache de a inlatura orice concurenta legala la adresa barului sau de streaptease, mai ales ca Marian Ciocan este un apropiat al proprietarilor altui local cu un specific similar.

Marturiile lui Ciocan sunt sustinute de declaratiile pe care ni le-au dat si alti intreprinzatori marunti.

Acestia, la fel ca si omul de afaceri mentionat afirma ca au fost intimidati de catre Feraru deoarece nu au vrut sa intre in reteaua de proxenetism a lui Enache, specializata in racolarea marinarilor straini de pe cheu si aducerea lor in barul „TIFFANY’S" unde, pe langa consumatia obligatorie la preturi astronomice, stripteusele sau alte dudui care isi fac veacul in stabilimentul cu pricina presteaza si servicii „complete" pentru musteriii dornici de sex.

Intalnirile dintre Enache si Feraru au loc la sediul Politiei Port

Din declaratiile lui Ciocan rezulta ca Dan Enache este nu numai patronul barului „TIFFANY’S", ci si capul unei retele de tip mafiot care se ocupa in principal cu proxenetismul, dar nu este straina nici de contrabanda cu tot felul de produse aduse ilegal la bordul unor nave.

In plus, reteaua lui Enache se mai ocupa si cu aprovizionarea navelor cu diferite marfuri, respectiv cu bisnitareala in randul marinarilor cu produse contrafacute sau cu cele din categoria second-hand de calitate mai mult decat indoielnica.

Intreaga afacere a patronului de la „TIFFANY’S" se bazeaza pe relatiile oculte pe care acesta le intretine cu diferiti politisti din Politia Port si nu numai. In cursul zilei de vineri 10 iunie a.c. echipa de investigatii a cotidinului „Replica" l-a suprins pe Enache in jurul orei 13.00, in timp ce se saluta cordial cu cativa ofiteri din cadrul Politiei Municipiului Constanta.

Scena s-a petrecut chiar in fata sediului Politiei Municipiului Constanta, in timp ce Dan Enache se afla la bordul autoturismului sau Peugeot 307 de culoare argintie cu numarul de leasing B4728.

Dupa salutul amical intre patronul barului de streaptease si ofiterii de politie a avut loc un scurt schimb de cuvinte, in timp ce Enache statea pe bancheta din fata a masinii avand geamul vehiculului coborat, iar oamenii legii stateau in picioare pe carosabil.

Patronul barului „TIFFANY’S" are amici si printre politistii de la Municipiu

Cu toate ca in mod lesne de inteles nu cunoastem care a fost subiectul discutiei dintre politisti si Enache, atitudinea ofiterilor dovedea atat prietenie, cat si o anumita doza de servilism fata de patronul clubului de noapte.

Orice ar fi discutat, relatiile dintre oamenii legii si unul dintre sefii lumii interlope din zona Portului Constanta dovedeste faptul ca afacerile si activitatile ilegale ale lui Enache beneficiaza chiar de protectia acelora care ar fi trebuit sa aplice legea.

Revenind la legaturile dintre Enache si Fieraru, trebuie spus ca acestea conduc spre varianta conform careia seful Serviciului Ordine Publica din cadrul Politiei Port ar fi in fapt chiar partenerul proprietarului clubului "TIFFANY’S" in toate activitatile mafiote pe care acesta le desfasoara.

Cateva indicii furnizate tot de surse din cadrul lumii portuare sustin ca Feraru poate fi vazut extrem de des in compania lui Enache, iar amicitia dintre cei doi merge pana intr-acolo incat patronul barului de noapte este lasat singur de ofiterul Politiei Port in birou sau de serviciu unde in mod evident se afla documente cu caracter confidential si cu regim juridic extrem de strict.

De altfel, Marian Ciocan si ceilalti intreprinzatori care s-au decis sa vorbeasca, sustin ca biroul lui Feraru de la Politia Port este mobilat pe banii lui Enache, iar peschesurile oferite de acesta mai ales ofiterului cu pricina, cat si altor politisti din cadrul aceleiasi institutii au devenit un fapt obisnuit.

Calin Tincu zis „Piratul" a devenit mana dreapta a lui Enache

In aceasta ecuatie a crimei organizate un pion important este si Calin Ioan Tincu, zis si „Piratul" sau „Filip", un veteran al faunei portuare care il cunostea pe Enache inca din perioada cand acesta era doar un simplu taximetrist care se ocupa cu invarteli marunte si isi facea veacul in parcarea din fata Portii nr.1 a Portului Constanta.

Dupa ce afacerile ilicite l-au propulsat pe Enache spre varful ierarhiei interlope, patronul clubului de streaptease l-a inregimentat pe Tincu in „armata" sa intr-o pozitie principala, mai mult sau mai putin cu acceptul acestuia.

In acest sens, sursele amintite spun ca Dan Enache a facut presiuni asupra majoritatii micilor intreprinzatori ce isi duc traiul pe platforma portuara, pentru a deveni racolatori de marinari straini pentru prostituatele sale, precum si pentru alte mismasuri ce constituie baza afacerilor ilegale ale patronului clubului „TIFFANY’S", insa multi dintre acestia au rezistat intimidarilor si au refuzat sa intre in reteaua respectiva.

Drept urmare, Marian Ciocan, Ilie Bundache si alti obisnuiti ai portului au devenit tinta razbunarii lui Enache. Acesta din urma a declansat o veritabila vendetta pentru a-i inlatura pe Ciocan, Bundache si pe multi alti intreprinzatori independenti din lumea portuara.

In acest sens, Enache s-a folosit de relatiile sale mai mult decat prietenesti cu Feraru, care a inceput sa-i hartuiasca pe competitorii patronului de retea de prostitutie si de bar de streaptease.

De la amenzi date pentru contraventii imaginare cum este cea contestata de Ilie Bundache si Marian Ciocan in data de 10 februierie a.c. si pana la intentia de fabricare a unor dosare penale, suita de intimidari si represalii abuzive la care sunt supusi cei care au refuzat sa intre in reteaua lui Enache a culminat cu interdictia data ilegal de Feraru in privinta accesului respectivelor persoane in Portul Constanta.

Toate aceste elemente converg spre ipoteza extrem de grava conform careia Feraru si alte cadre din politia constanteana asigura protectie clanului interlop condus de proprietarul clubului „TIFFANY’S".

Vom reveni in editiile viitoare ale publicatiei noastre asupra acestui subiect, prezentandu-va dovezi senzationale asupra legaturii oculte existente intre Feraru si Enache, precum si asupra complicitatii unui alt ofiter de rang inalt din cadrul Politiei Port Constanta.