Ieri, la sedinta Consiliului Judetean, din cele 15 puncte de pe ordinea de zi doar doua au provocat discutii, celelalte s-au aprobat usor, aproape toate in unanimitate.

Relatam in continuare despre cele doua puncte problematice - validarea unor membri ai Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica a judetului Satu Mare (ATOP) si numirea membrilor Consiliului de Administratie al Regiei Autonome Aeroportul Satu Mare.

A fost o sedinta tensionata, mai ales dupa ce presedintele Szabo a anuntat cu emfaza, cu un aer de superioritate, de stapin absolut si dispret total fata de fostii aliati, ca protocolul incheiat intre UMDR si PSD nu mai are nici o valoare, ca acum partidul pe care il reprezinta voteaza cum vrea Alianta. De altfel, dupa terminarea ei, consilierii PSD au numit aceasta sedinta "Sedinta tradarii".

Aerul de stapin de neclintit de pe pozitia sa, l-a afisat si atunci cind a spus ca presa poate sa scrie ce vrea vizavi de interesele sale financiare legate de introducerea gazului sau de alte proiecte in care se implica personal, ca nu-l intereseaza.

"Puteti sa scrieti ca am interese personale sa se introduca gazul la mine acasa, la Orasu Nou" a spus presedintele rizind ironic la adresa reprezentantilor mass media.

Noua alianta UDMR-PNL a pus mina pe ATOP, tradind PSD-ul

Din ATOP si-au dat demisia primarii Iuliu Ilyés si Vasile Mitrasca, respectiv vicepresedintii Consiliului Judetean Paula Mare si Gheorghe Ciocan. Din cele patru locuri vacante doua s-au ocupat de catre membrii numiti prin dispozitia presedintelui: Muzsnay Arpád si Kovács Máté. Lupta s-a dat ieri pentru celelalte doua posturi vacante, care se ocupa de membri nominalizati si votati de consilieri.

Mircea Govor a propus sa se reduca indemnizatia: sa fie jumatate din indemnizatia de consilier simplu, adica vreo 1,5 milioane lei vechi, "ca sa nu fie inghesuiala pentru aceste posturi, nici discutii"; sau ca membri ATOP sa lucreze "benevol", adica sa nu ia nici un ban. S-a hotarit ca pentru urmatoarea sedinta se va elabora un proiect de hotarire cu o propunere financiara concreta.

Octavian Petric a propus sa se amine nominalizarea noilor membri: "e prea devreme inainte sa se faca noi discutii". Dar aminarea nu s-a votat: 10 consilieri au fost pentru, 1 s-a abtinut (Günthner Tiberiu), dar 19 au fost impotriva.

Aceasta intorsatura a deschis calea liberalilor, care au facut doua propuneri: Ludovic Keizer si Ioan Rus. Votul a fost secret. Au fost 28 de voturi valabil exprimate, din care 24 pentru, iar 4 impotriva.

Acest rezultat a stirnit un val de proteste foarte vehemente din partea consilierilor PSD Mircea Govor si Ioan Tou. L-au acuzat pe Stefan Szabo ca a rupt protocolul UDMR-PSD. I-au reprosat ca s-a folosit de PSD cind a avut nevoie de voturi pentru aprobarea imprumutului din care vrea sa introduca gazul in Orasu Nou.

"Am fost folositi ca hirtie igienica" a zis Govor si i-a avertizat pe liberali ca va veni si rindul lor sa fie driblati.

Desi s-a exprimat pe un ton ironic, Mircea Govor a recunoscut ca Szabo e un politician versat, care merita nota 10 pentru ca-i joaca pe toti pe degete. La despartire, Mircea Govor i-a spus presedintelui Szabo ca foarte curind va veni ziua in care le va multumi consilierilor ca l-au ales in functia de vicepresedinte.

Liberalii au obtinut majoritatea in CA al Aeroportului

Liberalii si PD-ul au cistigat ieri si la numirea membrilor Consiliului de Administratie al Regiei Autonome Aeroportul Satu Mare. Pe cele 3 locuri disponibile s-au facut 4 propuneri. In numele PSD Gheorghe Ciocan a facut o singura propunere: Mihai Ghenceanu, iar liberalii au propus 3 persoane: Iuliu Cernestean, Mircea Pal si Iosif Pinter.

A fost vot secret, la care cele mai putine voturi le-a obtinut Mihai Ghenceanu (13 voturi). Deci toate locurile au fost ocupate de oamenii propusi de liberali, desi majoritatea celor din sala se intreba cine sint acestia, iar despre unul dintre ei se spunea ca are numai studii primare.

UDMR nu doar ca a tradat PSD-ul ci si-a sacrificat si propriii reprezentanti din CA al Aeroportului, in schimbul locurilor in ATOP unde, asa cum observa unul dintre consilieri, "reprezentantii partidelor romanesti sint acolo doar de forma, pentru ca, dupa Consiliul Judetean si ATOP-ul este in totalitate al UDMR-ului".

De altfel, cu doar citeva ore inaintea sedintei, am aflat ca presedintele Szabo le spunea celor din PSD ca "nu s-a schimbat nimic intre noi, respectam protocolul si votam asa cum am convenit, inclusiv in ce priveste componenta CA al Aeroportului".

In fapt, nu s-a votat CA al Aeroportului ci doar trei locuri cind de fapt acesta este compus din 4 membri propusi de ministere care nu se supun la vot si 4 de pe plan local care sint votati de Consiliul Judetean, plus directorul.

Al patrulea de pe plan local, Claudiu Ardelean (PD), la gramada cu cei 4 ai ministerelor, a fost trecut automat pe lista CA de catre presedintele Szabo si n-a mai fost supus votului.

La iesirea din sala, unul dintre consilierii PSD ii spunea unui coleg din Alianta D.A. "Aveti grija, asa cum ne-au tradat pe noi va vor trada si pe voi!"

Friss Ujsag ar putea ramine fara sediul din strada Mihai Viteazu 32

O serie de probleme importante s-au ridicat la punctul Diverse. A fost retrocedata unei persoane fizice cladirea unde funtioneaza scoala primara, casa de cultura si gradinita din Chereusa, comuna Santau. Primaria comunei cere ajutorul judetului pentru a cumpara cladirea, altfel satul ramine fara viata culturala.

Consilierii se pling de calitatea lucrarilor care se fac la drumurile judetene si de faptul ca firmele executante dau numai garantii de scurta durata, de 2-3 luni, dupa care din nou apar gropile.

Muzsnay Arpad cere sa se gaseasca o modalitate pentru a rezolva incalzirea cladirii in care isi are sediul Centrul de Conservare a Traditiei Culturale.

Noua publicatie satmareana Szatmari Magyar Hirlap a solicitat spatiul din strada Mihai Viteazu nr. 32 ocupat ilegal de o firma din Oradea, cu actionari din Ungaria. Presedintele Stefan Szabo a inteles ca o cladire din patrimoniul Consiliului Judetean nu poate fi oferita cadou unor cetateni straini care au preluat ziarul Friss Ujsag si va proceda conform legilor in vigoare.

Daca va face altfel, isi risca functia, putind fi acuzat de tradarea intereselor judetului. De altfel Curtea de Conturi se autosesizeaza si va demara o ancheta.