"Banca Mondiala a acordat judetului Mehedinti 72.500 de dolari pentru un proiect al Ministerului Agriculturii privind initierea fermierilor in cresterea prepelitelor.

Mai exact, membrii unei Asociatii din Bucuresti, in colaborare cu Oficiul pentru Consultanta Agricola Mehedinti, vor sustine cursuri gratuite pentru persoanele interesate in a demara o astfel de afacere.

Participantii vor primi si materialele nesesare pentru initierea unei microferme in care sa fie crescute aceste pasari" declara Vasile Grecu, reprezentant al Directiei Agricole si initiatorul proiectului in Mehedinti.

"Judetul nostru este pe primul loc in Romania la someri. Oamenii nu au bani pentru o delicatesa cum este carnea sau oul de prepelita. Cei mai multi clienti sunt oameni bolnavi, care cumpara produsele pentru tratamente" declara Mihai Moldoveanu, din comuna Izvorul Barzii, cel mai vechi crescator de prepelite din Mehedinti.

A avut curajul sa deschida o crescatorie in 1994, cu cateva oua aduse din Serbia. Moldoveanu precizeaza ca pe-atunci avea mare nevoie de astfel de oua, intrucat avea probleme cu ficatul. A facut doar doua cure de 44 de zile si de atunci se simte foarte bine.

Desi invata pe banii Bancii Mondiale cum sa creasca prepelitele, mehedintenii nu prea vor sa scoata productii mari. Majoritatea crescatorilor declara ca tot ceea ce produc in acest moment este destinat pentru consumul in casa.

Si acesta pentru ca, cei care deschid o astfel de afacere risca sa dea faliment in scurt timp. Crescatorii au precizat ca lipsa unei piete de desfacere pe plan local a facut ca multe ferme sa se inchida.

Singura lor speranta este formarea unei asociatii de crescatori prin care produsele (carnea si ouale de prepelita) sa fie exportate sau cel putin sa ajunga in marile magazine si restaurante romanesti. Felicia Stanescu, crescatoare: "Nu e greu sa cresti prepelitele.

Sunt pasari de talie mica. In cinci saptamani ajung la maturitate si incep sa faca oua. Trebuie doar sa le asiguri un minim de confort pentru ca acestor pasari le place foarte mult lumina, caldura si, in special, curatenia"

"Oul de prepelita contine de cinci ori mai mult fier, calciu, potasiu si zinc, si de sase ori mai multa vitamina B6 decat cel de gaina, din acest motiv fiind foarte mult folosit in tratamentul naturist al unor boli, unele chiar grave.

Daca in Europa crescatorii de prepelite obtin venituri considerabile din aceasta afacere, nu la fel stau lucrurile si in Romania. La ora actuala, marea majoritate a clientilor romani sunt, de obicei, persoanele bolnave, care urmeaza tratamente naturiste" declara Vasile Grecu, reprezentantul Directiei Agricole Mehedinti.

Referitor la gripa aviara, crescatorii mehedinteni declara ca microfermele vor fi gata in momentul in care focarele acestei boli vor fi departe de Romania, iar pana atunci vor fi stabilite si cateva contracte ferme cu firmele din strainatate.